Találatok: Ötletek-tanácsok

Füvesítés egyszerűen

Füvesítés

A zöldfelület kialakítása, avagy füvesítés két fő módszerrel történhet: magvetéssel, illetve gyepszőnyeg terítésével. Mind a gyepszőnyegezésnek, mind a füvesítésnek megvannak az előnyei és hátrányai. A kert kialakítása, megújítása során fontos alaposan mérlegelni, melyikkel érhetjük el a kívánt eredményt: vajon a gyors és esztétikus gyepszőnyeg, vagy a hagyományos, de kicsit hosszadalmasabb füvesítés váltja be a hozzá fűzött reményeket? Bármelyik megoldást választjuk,  végig kell vezényelnünk a megfelelő munkafolyamatokat a sikeres és hosszantartó eredmény eléréséhez.


Mediterrán kert télen

Mediterrán kert télen

Mindannyian szeretnénk egész évben élvezni kertünket, gyönyörködni benne, de sokan úgy gondolják, hogy télen a kertnek nincsen semmilyen szépsége a hiányzó virágtenger miatt. A következő képsorozatunkkal azt szeretnénk bebizonyítani, hogy kisebb trükkökkel, kerti elemekkel és örökzöld növényekkel télen is dekoratív lehet a kertünk.


Kertelünk jelkép

Kerttervezési tudnivalók

A kert alaprajzának felvételezése után jöhet az érdemi kerttervezés! Fontos alapszabály, hogy mindig a nagyobb elemek megtervezésével kezdjük a kertterv kialakítását, és csak ezt követően jöhetnek az apróbb részletek.


Tájkert sziklakert

Sziklakertek építése

A sziklakert - ha megfelelő helyre és megfelelő módon építik meg - az egyik leglátványosabb eleme a lakókerteknek. Különlegessége, hogy növények helyett a kő dominál benne.


Szárazságtűrő növények

10 legjobb szárazságtűrő mediterrán növény

Az elmúlt években egyre melegebb nyárral kellett szembesülnünk, ami nagy hatással van kerti növényeinkre, valamint vízfogyasztásunkra. A melegedésnek köszönhetően egyre népszerűbbek Magyarországon a mediterrán jellegű kertek, melyekbe szárazságtűrő növényeket szeretnének a kert tulajdonosok. Az alább bemutatott szárazságtűrő növényeket nyugodtan kiültethetjük naposabb, száraz helyekre is, biztosan nem száradnak ki.


Anyagválasztás modern kerthez

A modern kert stílusjegyei

Bármilyen stílusban is tervezzük és építjük meg kertünket, fontos, hogy a megfelelő anyagokat alkalmazzuk, és azoknak is köszönhetően érjük el a várt hatást, illetve megjelenést.


Mi teraszunk

Mediterrán teraszok, ahol megáll az élet

Mediterrán országokban, így jellemzően Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, vagy például a közelebbi Horvátországban (főként Dalmáciában) a a mediterrán terasz közvetlenül az utcára, utcafrontra épül, és főként (esti) étkezési, közösségi funkciót tölt be, estére telik meg élettel.


Beltéri igények logó

Szobanövények beltéri igényei

Jelen cikkünkben bemutatjuk a meleg- mérsékelt- és melegházi növények hőigényeit.


Kertelünk kft

Gyomirtás és növényvédelem

A gyomok között különböztetünk évelő és egyéves gyomokat. A kert nagyobb "ellenségei" az évelő gyomok, mint például a lórom, a boglárka, az apró szulák, vagy a kúszófüvek. Utóbbiak közé tartozik a tarack is, melynek jelenléte és agresszív terjedése főként a gyepesítés eredményességét veszélyezteti.


Őszi naplemente

Őszi kerti munkák 1. rész

Az ősz beköszöntével, az időjárás lehűlésével kertünket érdemes és szükséges felkészítenünk a télre. A téli, fagyos időre való felkészülés során a kertben élő növényekre és állatokra, valamint kerti berendezéseinkre, eszközeinkre egyaránt gondolni, azokról gondoskodni kell.


A legjobb 7 sövénynövény

7 legjobb és letesztelt sövénynövény

A sövények kertünk fontos részei: védenek a belátástól, a széltől és jó fajta választás esetén gyorsan növekszenek, könnyen karban tarthatóak, és emellett még esztétikusak is. Sokféle növény használható sövénynövénynek, ezekből most kiválasztottuk a tapasztalataink szerinti hét legjobban bevált fajtát.


Páraigények logó

Növények páraigényei

Tanácsok 30-40%-os és a magas párataltalmú 70%-os helységek növényvilágának kialakítására.


Kerttervezés házilag

Kerttervezés házilag

Amikor a kertbarátok, kerttulajdonosok maguk állnak neki kertjük megtervezésének, gyakran merül fel a kérdés: hol kezdjük el, milyen sorrendben haladjunk, és persze hogyan tévedhetünk a legkevesebbet szakmailag.


Sziklakertek tervezése

Sziklakertek tervezése lépésről - lépésre

Amennyiben sziklakertet szeretnénk építeni a kertünkbe, jó tudni, hogy a sziklakertet több szempont figyelembevétele mellett tervezhetjük meg helyesen.


Automata logó

Automata öntözőrendszerek téliesítése

Az automata öntözőrendszert évente szükséges téliesítenünk, azaz a rendszert víztelenítenünk, méghozzá az első fagy megjelenése előtt. Ezáltal kerülhető ugyanis el a rendszer és tartozékai tekintetében egy nem várt fagykár. Az automata öntözőrendszer vázát jelentő KPE csövek elviekben nem fagyhatnak el, még akkor sem, ha a víztelenítésre nem kerül sor, bár a csövekbe fagyott víz évről-évre rontaná az anyag ellenálló képességét.


Kerti eszközök

Őszi kerti munkák 2. rész

A kertben, vagyis kültéren elhelyezett kerti tárgyainkról is gondoskodni kell az ősz folyamán, a kerti eszközöket, berendezéseket is fel kell készíteni a télre, ami egyes eszközök, szerszámok tekintetében „mindössze” a gondos tisztogatást és védett helyre való elhelyezést takar.


Takarékos öntözés

Takarékos kerti öntözés

A kerti növények a természes vízellátás mellett mesterséges vízpótlást is igényelnek. Automata öntözőrendszerrel takarékos módon tudjuk megoldani a mesterséges vízpótlást.


Virágok a sziklakertben

Virágok a sziklakertben

Évszakonként más és más növények virágoznak a sziklakertekben. A sziklakerti növények többségének virága tavasszal és nyár elején nyílik ki, de természetesen nyári és őszi virágzásúak is ismertek, amelyek hazánkban is jól telelnek.


Szobanövények logó

Szobanövények természetes és mesterséges fényigényei

A szobanövények természetes fényígényei. Mennyi fény szükséges egy fikusznak?


Metszőollós bácsi

Kertek, parkok fenntartása

Az épített kertek és parkok egyaránt mesterségesen létrehozott, ám élő ökorendszerek, melyek fennmaradásához és a várt irányba történő fejlődéséhez rendszeres emberi tevékenységre, az ún. kertfenntartási, illetve parkfenntartási munkák elvégzésére van szükség.


Logó

Ültetőközeggel szembeni igények

Ahogy a kertépítésben nagy szerep jut a jó talajnak, úgy a szobanövények optimális fejlődéséhez, a gyökérzet megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a jó ültetőközeg.


Sziklás kert

Sziklakerti növények: évelők, örökzöldek és társaik

A sziklakerti növények származásuk alapján kétfélék: természetes előfordulásukban eredendően magashegységi vagy kontinentális klimatikus helyen élnek.


Fűnyírós bácsi

Hasznos tanácsok

A fa koronájának is szüksége van a levegőre és a fényre, így tud ideális módon fejlődni a növény. A gyümölcsfákat és a díszbokrokat is rendszeresen metszeni kell, hogy megfelelően virágozzanak, fiatalok és egészségesek maradjanak, jó termést hozzanak.


Szempontok növénydekoráláshoz logó

A növénydekorálás szempontjai

Szobanövények, mint beltéri dekorációk. Egyes esetekben térelválasztásként használják őket.


Kerttervezés

Kerttervezés

A kertépítés első fázisa az építendő (netán átépítendő) kert szakszerű megtervezése, melyet sokéves kertépítési és kertfenntartási szakmai tapasztalattal is rendelkező, szakmérnök munkatársaink, valamint állandó - külsős - kerttervező partnereink végeznek, ezáltal is garantálva a kertészeti terv kivitelezhetőségét és szakszerűségét, valamint az elkészült kert könnyű fenntarthatóságát.


Talaj szerkezete keresztmetszet

A talaj

A kerti növények - a gyökereik segítségével - a talajból veszik fel a fejlődésükhöz (és nem mellékesen az életben maradásukhoz) szükséges tápanyagokat, javarészt vízben oldott ásványi sók (például nitrogén, foszfor, kálium stb.), kisebb mennyiségben pedig különféle mikroelemek (egyebek mellett réz, vas, mangán stb.) formájában.


Kertelünk kft jele

Növénytartók, kaspók

Többféle növénytartóba elültethetjük a szobanövényeket például, kaspóba, műanyag tartóba, növényládába.


Békés kerti tó

Kerti tavak és csobogók

Egy tó a kertünk legkülönlegesebb része. Ismerjük meg milyen típusai vannak és mire figyeljünk a tervezés során.


Növényvédő vegyszer

Növényvédő szerek használata

Még a legnagyobb odafigyelés és leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy növényeink valamelyike elégtelenül fej­lődik, a levelei sárgulnak vagy bebarnulnak, netán foltosodnak, vagy akár le is hullanak, esetleg az egész növény elpusztul.


Lila növény

20 mediterrán kerti növény, melytől színárban úszik majd a kerted!

A mediterrán stílusú kertépítés és a mediterrán kert legfontosabb elemei természetesen maguk a növények, melyek közül sok valóban mediterrán származású. Ezek közül ismertetjük a Magyarországon is ültethető, többé-kevésbé fagytűrő növényeket.


Kisméretű konyhakert

Konyhakert a modern kertépítésben?

Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy mind több megrendelőnk részéről merül fel az igény konyhakert - vagy legalább is konyhakerti és fűszernövények - telepítésére. Ezen tendencia vélhetően a mind inkább környezettudatos életvitelünkkel, illetve még közelebbről étkezési szokásainknak (gasztro-kultúránknak) a "házi-bio-öko" alapanyagok felé fordulásával mutat szoros összefüggést.


Beltéri kép

Beltéri növénydekoráció

A szobanövények természetes dekorációk, ugyanakkor a levegő gyógyítói. A lakótérből e két ok miatt már nélkülözhetetlenek: itt zajlik életünk, tévézünk együtt és esetleg még dohányzunk is.


Kerti tó növényekkel

Kerti tó építése

Egy kerti tó építésének lépései: a méret, forma és a hely kiválasztásának szempontjai.


Ötletek a kertépítéshez

Kertépítési tanácsok, ötletek

Amennyiben kertjének átépítéséhez, illetőleg új kertjének kialakításához szakemberek, így valamely kertépítő cég szolgáltatásait nem kívánja igénybe venni, hanem szabad idejében családi, baráti segítséggel saját maga végezné el a kivitelezést, úgy munkájának megkönnyítése és eredményessége érdekében javasoljuk megfogadni az alábbiakban írt szakmai tanácsainkat.


Ápolós logó

Hasznos tanácsok szobanövények ápolásához (1. rész)

Gyakran hallani ismerősöktől, hogy vannak növények, melyek szépen fejlődnek a szobában, másokkal viszont nem tudnak mit kezdeni, annak érdekében hogy akár csak rövid ideig, de megéljenek a zárt térben. Természetesen ahány növény, annyiféle igénnyel rendelkeznek, de néhány általános szabályt célszerű betartani, hogy a beltéri növényeink valóban jól érezzék magukat.


Világítástechnika a kertben

Kerti világítástechnika

Az esti világítással tehetjük még egyedibbé napnyugta után kertünket. A gondosan kiválasztott világítótestekkel egyes kerti elemeket még jobban kiemelhetünk, mint napfénynél.


Gyönyörű ezüstfenyő

A legjobb tűlevelű fenyők a kertben

A nyári harsogó zöldek és az őszi gyönyörű lombszínváltás után beköszönt a nagy szürkeség időszaka: kevés a napsütés és rövidek a nappalok. Ilyenkor a kertben a télen is zöld növények üdítő látványt nyújtanak, melyek közül a fenyőfélék hosszú évtizedeken keresztül biztosan a kertünkben díszítenek.


Csokros virág

Csokorba szedhető évelő színes virágok

Természetesen nem csak a virágcsokrok szedéséről szóló írásunkban bemutatott egynyári virágok, hanem az évelők is adhatnak szép és illatos vágott virágot a kerttulajdonos számára.


Kerti díszítés

Kerti díszítőelemek

A térelválasztók, térrácsok kerti térrendszerbe iktatott telepítésének elsődleges funkciója, hogy a különböző rendeltetésű kerti terek elválasztását, osztását, tagolását határozott kontúrú és rajzolatú felületeikkel elősegítsék, illetve megvalósítsák.


Rendezett mulcsozás

Mulcsozás

A mulcs olyan szerves anyag, amely a talaj felszínének betakarására szolgál. Magyarországon legtipikusabb a fenyőkéreg (azon belül is a "vörös" vagy "borovi" fajta) mulcsként való terítése, de külföldön pl. a kakaóbabhéj – mint a csokoládégyártás egyik mellékterméke – is használatos mulcsozásra.


Sárga cickafark

5 pompás évelő, melyek a vázában is szépek

A kertészetek egyre több növényfélét árusítanak, melyekből a nekünk tetszőket választva díszíthetjük kertünket. Egynyári, kétnyári, évelő növények garmada várja, hogy megfelelő ápolás mellett egyre erőteljesebben, bár a fajnak-fajtának megfelelően töltse ki a neki szánt helyet. Sokan szeretnénk a kertből pár szál virágot az ünnepi asztalra tenni vagy vendégségbe vinni, így most felsorolunk 5 olyan növényt, melyek könnyen tarthatók és kiváló, vidám színű vágott virágot is jelenthetnek számunkra.


A meder kialakítása

Tanácsok a kerti tó medrének kialakításához

A tómeder kialakítása az egyik legnehezebb feladat, fizikailag és a tervezés szintjén is. A medernek vízszintesnek kell lennie, amit az építés közben egy hosszú egyenes léc és vízmérték segítségével lehet ellenőrizni.


Élő balkon

Balkonok és teraszok

Az alábbiakban tekinthet meg néhány általunk telepített balkon- és virágládát. Megrendelőink igénye szerint a virágládák öntözését automata öntözőrendszer biztosítja, így a gyönyörű terasznövények nem várt kiszáradása miatt akkor sem kell aggódni, ha netán nyáron az egész család elutazik valahová és hosszabb - rövidebb ideig távol vannak az otthontól, hiszen a növények megfelelő öntözése az általunk telepített automatizált öntözőberendezésnek hála, mindig és minden körülmények között biztosítva van.


Cica tóval

Tanácsok a kerti tó vízszintjének és vízminőségének megőrzéséhez

Az év során a kerti tó vízszintje több okból változik: ebben a tekintetben a legfontosabb tényező a hőmérséklet, ide értve a levegő és a tóvíz hőmérsékletét egyaránt. Minél magasabbak ezek az értékek, annál több vizet veszít a tó. A párolgás mértéke tovább nő, amennyiben szél is fújja a vízfelületet.


Színes rézvirág

Nyári virágos növényfelületek

Magyarország időjárásában gyakori a nyári száraz és nagy, kánikulai meleg. Ilyenkor kevés virágos növényünk marad, amelynek formáját, színét és esetleges illatát is élvezhetnénk. A kertépítés során ezért külön ügyeljünk a helyes, minden évszakban megfelelően virágzó kertrészletek kialakítására.


Gyümölcsfa logó

Gyümölcsfák ültetése

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon és mikor ültethetők a gyümölcsfák a kertben. Jelen írásunkban igyekszünk összefoglalni a gyümölcsfák ültetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


Éles szegély

Kreatív kerti szegélyek – akár saját kezűleg is!

Hogyan és milyen anyagból építsünk kerti szegély? Most mutatunk egy pár lehetséges megoldást erre.


Sövény telepítése

Tanácsok növény választáshoz sövény telepítése céljából

Kertépítési tanácsainkhoz tartozó cikksorozatunkban már általánosságban szót ejtettünk a sövényekről. A modernkori kertépítésben mindinkább felértékelődik a sövények szerepe, hiszen a kertekbe való belátás megakadályozására a legszebb és legzöldebb megoldás a sövények ültetése.


Házi módszerek logó

Kertépítés házi módszerekkel

Tudjuk egy igazán profi kertépítés sokszor nagy anyagi terhet ró a kerttulajdonosra. Ha mindenképpen házilag kell megoldanunk a kertünk karbantartását, akkor ezt a pár fontos szempontot érdemes betartani, illetve ezek szerint kialakítanunk a kertünket.


Nyers kőtámfal

Egyedi kőtámfalak

A kőtámfalak kertünk egyik univerzális építőeleme. Használhatjuk dekorációs célokra, lejtős területeken a szintkülönbségek eltüntetésére és térelválasztóként, de akár kerítésként is. Íme néhány felhasználási javaslat.


Mák kertben

Ültessünk mákot a kertbe

Mák, mint díszítő elem a kertben. Ültessük be és próbáljuk ki!


Citrus csemete

Cserjék és fák a kertben

A fák és cserjék között lombhullató és örökzöld növényeket találunk. A kertekbe, közterületekre több ezer faj és fajta közül választhatunk. Sokféle alak, szín és méret jellemzi ezeket a növényeket, és szinte minden területre, kertrészletbe található a kert stílusához igazodó és a hely adottságainak is megfelelő dísznövény.

 


Tájba illő modern kert

A tájnak megfelelő kert

Amikor kertet tervezünk és építünk, sokszor elhangzik a könnyű fenntarthatóság kívánalma. Ez lényegében azt a megrendelői elvárást takarja, hogy kevés ápolási munkát igényeljen a kert, és azon belül a telepített növények. Mit is jelent ez a gyakorlatban: kevesebb öntözést, metszést, növényvédelmet és tápanyag-utánpótlást. Az emberi elképzelések ugyanakkor többnyire felrúgják a természet adta szabályokat, elég ha csak a tulajdonos által a magyarországi kertjében viszontlátni kívánt pálmafákra, vagy olajfákra gondolunk. Fontos megjegyezni azonban, hogy minél inkább eltérünk a természetben fellelhető, az érintetlen tájban látható képtől, annál több beavatkozásra van szükség a kert megépítéséhez, és későbbi fenntartásához is.


Növény trágyázás

Tápanyagellátás a kertben

A kerti növények tavasztól őszig fejlődnek a legerőteljesebben, pontosabban akkor, amikor a hőmérséklet és a nedvesség viszonyok megfelelőek számukra. A kertnek különböző növényeit másképpen gondozzuk, vannak kevésbé és erősen metszett felületek, gyorsan és lassan fejlődő növények is. Mindezektől függ a megfelelő tápanyagellátás/utánpótlás is.


Kerti komposzt

Komposztálás

Komposztálni érdemes! Az otthon, a növényi hulladékokból készült trágyaféleség tápanyagban dúsítja a talajt, és mindenféle földtípus szerkezetét javítja a kertben. A rostált, érett komposztot egyúttal cserepes növényeink földkeverékének előállításához is felhasználhatjuk.


Fejlett gyöngyvessző

Gazdag virágzású, középmagas cserjék

A legtöbb kertben sok virágos növény található. Az emberek nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt, különösen nagy becsben tartják a virágzó növényeket. Mindenkinek másmilyen ízlése van, így a nagyobb, de kevesebbet virágzó növényekért ugyanúgy rajonganak, mint a sok apró virágot nevelő növényekért. A cserjék között találunk olyanokat, amelyek kisebb és közepes méretű kertben is elférnek.


Dália virág

Dáliák – régről ismert nyári virágok

A régebben is ültetett, nyáron virágzó növény közül talán a dáliák fajtaszáma közelíti meg a rózsákét. Nagyanyáink kertjében is megtalálhatóak voltak, a büdöskével (Tagetes) és a petúniával együtt az egyik legkedveltebb, régen termesztett dísznövényünk.


Tisztító homoktövis

Természetes vitaminforrás lehet a kertünk!

Ültessünk olyan növényeket a kertünkbe, melyek nemcsak szépek, de természetes vitaminforrások is lehetnek!


Chili paprika

Egészséges növények a kertben

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészséges életmódra, ezen belül az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Ahhoz, hogy megőrizzük energikus, egészséges mivoltunkat fontos hogy mit is juttatunk a szervezetünkben. A cikkünkben felsorolt növények nagyban hozzájárulnak egészséges életünkhöz, valamint kutatási adatok szerint akár csökkenthetik is a rák kialakulásának kockázatát a szervezetünkben és akár kertünkben is nevelhetjük őket.


Indigo Rose paradicsom

Különleges paradicsomok

A bolti kínálatban megszokhattuk, hogy a paradicsom piros, kerek formájú és kétféle méretben kapható: a koktél (vagy cseresznye) és a normál „étkezési”, 10-15 dkg súlyú, kemény és szeletelhető változatok közül választhatunk. Továbbá jó áron még a hosszúkás, szilva alakút is megkaphatjuk.


Keskenylevelű kasvirág

Kasvirágok a kertben

Jelen írásunkban a kasvirágokkal foglalkozunk, melyeket leginkább a vidékies hangulatú kertekbe és a kertvárosi pihenőkertekbe javaslunk ültetni, de lényegében bármely kerttípus virágos növényfelületének kialakításánál felhasználhatjuk őket.


Érett cassabanana

3 érdekes gyümölcsféle, amit érdemes kipróbálni a kertedben

3 trópusi gyümölcsféle a tüskés uborka, a földicseresznye és a cassabanana mellyel különlegessé tehetjük a kertünket.


Hydrangea

7 növény, amivel télen a lakásunkat is díszíthetjük

Télen, főleg karácsony tájékán, illetve a hosszú téli hónapok vége felé, különösen örömteli a színes, feltűnő, de mégis természetes díszek látványa a lakásban. Kiválóan alkalmasak erre a célra az olyan növények, melyek vagy száraz vagy élő terméseikkel tovább díszítenek, mint a vágott virágok. Olyan növényeket mutatunk most be ezek közül, melyek akár a kertünkben is használhatóak, és amelyeket mi magunk is szívesen ültetünk az általunk tervezett és épített kertekben.


Kék barátcserje

Ezek a legszebb kék virágú növények

A virágos növények között sok színt találunk, de talán a legritkábbak a kék színűek, amelyek sem lila, sem rózsaszínes árnyalattal nem rendelkeznek. Bemutatunk most néhány igazán KÉK színű növényt, amelyet Magyarországon is biztonsággal ültethetünk.


Talajjavítás metsszet

Talajjavítás a kertépítés során

A kertépítés során gyakran felmerülő probléma, hogy nem optimális az építendő kertben a meglévő talaj minősége. Ilyen esetben fontos és megoldandó feladat számunkra, kertépítők számára, hogy a nem megfelelő minőségű talajt feljavítsuk és a kertet (annak talaját) a növények számára élhetőbbé tegyük. Kertépítési tanácsaink között most ebben a témában szeretnénk segítségükre lenni.


Sárga varjúhaj

Szárazságtűrő növények a kertben

Az utóbbi években sorban dőlnek meg a meleg-rekordok, és szélsőségesen alakul a csapadék eloszlása is. Mindezek mellé a nyári erős UV-sugárzás, valamint a gyakori légszárazság is társul. Ilyen környezeti tényezők mellett az érzékenyebb növények hamar elveszthetik a díszítőértéküket, a nagyon érzékeny növények pedig elpusztulhatnak.


Közönséges harangláb

Tavaszi, kora nyári színes virágok a kertben

Jelen írásunkban a tavaszi, kora nyári színes kerti virágok közül a haranglábakat mutatjuk be.


Virágzó orgona

Tavaszi kerti munkák: cserjék metszése, évelők szaporítása

Kora tavasszal érdemes megmetszeni a nyáron vagy ősszel virágzó cserjéket. A visszavágott hajtások elágaznak és az újonnan képződő hajtásokon képződnek az új virágok. Különösen igaz ez például a törökmályvára (Hibiscus syriacus), a nyáron virágzó gyöngyvesszőkre (pl.: Spiraea japonica) és a nyáriorgonára (Buddleja fajták).


Balkon aranya

Amit tavasszal érdemes ültetni: a balkon aranya

A balkon aranya, hivatalos nevén husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóban és Észak-Amerika déli részén honos. Innen származik például a kukorica is, ennek megfelelően az igényeik is hasonlók: a növény a napfényben gazdag helyeken díszlik a legszebben.


Kerttervező program 3D képalkotással

2019 kerttervezési és kertépítési trendjei I.

Kerttervezés és kertépítés szempontjából 2019 egy rendkívül izgalmas év, mivel a számos új ötlet mellett sok régebbi trend is - egy kis modernizálást követően - újra előtérbe került.


Öntözés szakszerűen

8+1 tanács a kert nyári gondozásához

Nyáron érnek a gyümölcsök, forróság van, növekednek a gyomok… Néhány hasznos tanácsot nyújtunk a kert könnyebb fenntartásához.


Fehér kankalin

Kankalinok – a tavasz egyik kedvenc kerti virága

Közeledik a tavasz, amikor is sok hölgy és kertbarát kap ajándékba – akár névnapra, akár Nők napjára egy cserép kankalint (primula hibridek). A növényházban nevelt növényeken sok a bimbó és a virág, nagyon sok színben kaphatók. Többnyire közepes cserépben nevelik őket és így jutunk hozzájuk. Fontos tudni erről a növényről, hogy szinte mind kertészeti hibrid, magról nevelték őket.


Tavaszi hóvirág

Hagymás-gumós növények ültetése tavasszal

A gazdaboltokban, a nagyáruházak kerti osztályán, vagy a különféle gardencenterek kínálatában egész évben előfordulnak szép színes képekkel illusztrált hagymás-gumós növények. Ezek között kínálnak télálló és fagyérzékeny növényeket is. Jelen cikkünkben abban szeretnénk segíteni, hogy melyek azok a hagymás-gumós növények, amelyeket a tavasz kezdetén lehet ültetni, és melyek azok, amelyeknek ültetésével meg kell várnunk az őszt.


Sövénynek is ültethető fenyőfélék

Sövénynek is ültethető fenyőfélék

Szinte minden kertben vannak sövények, melyek akadályozzák a belátást az út és a szomszédok részéről, fogják a szelet, védenek valamelyest a szennyezésektől és intim szférát teremtenek a kertben. Manapság leggyakrabban télizöld vagy örökzöld növényeket ültetnek sövényként.