Tápanyagellátás a kertben

Kertfenntartás Növényvédelem Ötletek-tanácsok balkon terasz Kültéri növények Sövény

A kerti növények tavasztól őszig fejlődnek a legerőteljesebben, pontosabban akkor, amikor a hőmérséklet és a nedvesség viszonyok megfelelőek számukra. A kertnek különböző növényeit másképpen gondozzuk, vannak kevésbé és erősen metszett felületek, gyorsan és lassan fejlődő növények is. Mindezektől függ a megfelelő tápanyagellátás/utánpótlás is.

Minél gyakrabban vágjuk a növényeket, annál több tápanyagra és vízre van szükségük. Azok a növények, melyeket rendszeresen metszünk és formára alakítunk, a földben található tápanyagok mellet még külön tápanyagellátásra szorulnak. Ennek hiányában kopaszodhatnak, sárgulnak vagy kiritkulnak, szélsőséges esetben elpusztulnak a növények.

A három fő tápelem (nitrogén, foszfor, kálium) mellett a mikroelemekre (pl. vas és magnézium) is szüksége van növényeinknek. Ebből adódóan a növényeket egyoldalúan, csak egyféle tápanyaggal nem szabad trágyázni, hanem érdemes kombinált szerves- vagy műtrágyákat használni.

A sövény tápanyagutánpótlása többféleképpen lehetséges: kiszórhatunk tartós hatású műtrágyákat, amelyek az egész növekedési időszakban folyamatosan adagolják a tápanyagokat nedvesség hatására. Ez a megoldás barátságosabb a szokásos vízben oldódó és így tápoldat készítésére alkalmas formáknál, mivel nem lehet túlzott mennyiséget kijuttatni, ezáltal a talajt sem szennyezzük. A második megoldás lehet a folyamatos, általában márciustól augusztusig tartó vízoldékony műtrágyák kijuttatása. A harmadik, egyben legrégibb lehetőség, a szerves trágyák tavaszi földbe dolgozása, vagy a komposzt növények köré vagy alá terítése. Ezek az anyagok lassan bomlanak, minden tápanyagot tartalmaznak, és nem veszélyesek a környezetre.

Ültetéskor is figyeljünk oda a növények trágyázására

Amennyiben trágyát szerzünk be, úgy annak mindenképpen teljesen érettnek kell lennie, különben a további átalakulásakor kiégetheti a növényeinket. Ma már granulált, könnyen adagolható és bedolgozható formában is kaphatók. Bármilyen megoldást is válasszunk, mindenképpen tartsuk be a termékek csomagolásán feltüntetett adagolást és kezelési útmutatót!

A három leggyakrabban előforduló, tápanyagigényes kertrészlet a gyep, a sövény és az egynyári felület, amelybe a balkonnövényeink is tartoznak. A gyepet és a sövényt, amelyeket télálló növényekből ültetünk hasonlóképpen láthatjuk el tápanyagokkal. Tavasszal szórható a gyepre és teríthető a sövény alá a komposzt vagy a granulált trágyák. A sövény vonalában a földbe is áshatók az érett szerves trágyák. Ugyancsak tavasszal szórandó a gyepre és a sövény alá a hosszú hatástartamú műtrágya. Amennyiben az olcsóbb, vízoldható trágyákkal szeretnénk megoldani a tápanyag-utánpótlást, úgy a növekedés indulásától egészen augusztus közepéig érdemes hetente egyszer vagy kétszer a csomagoláson feltüntetett mennyiséget kijuttatnunk.

A balkonnövények és az egynyári dísznövények is meghálálják a szerves trágyával gazdagított földkeveréket, vagy a kerti földbe bedolgozott szerves trágyákat. Balkonnövények esetében érdemes a heti rendszerességgel tápoldatozásról gondoskodni. Ezek az általában nagyméretűre növekedő növények gyorsan fejlődnek, így plusz tápanyagokról ilyen formában lehet gondoskodni a legegyszerűbben.