Mediterrán teraszok, ahol megáll az élet

Mediterrán kertek Terasz Ötletek-tanácsok

Mediterrán országokban, így jellemzően Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, vagy például a közelebbi Horvátországban (főként Dalmáciában) a a mediterrán terasz közvetlenül az utcára, utcafrontra épül, és főként (esti) étkezési, közösségi funkciót tölt be, estére telik meg élettel.

Toszkán hangulatú mediterrán terasz A hazánkban épített mediterrán kert teraszának ezt a hagyományos használati funkciót is érdemes és szükséges betöltenie, éppen ezért a ház folytatásaként épült terasz lehetőleg minél nagyobb legyen, és teremtse meg a kellő összeköttetést, illetve kapcsolatot a ház és a kert között.

Eltérő társadalmi szokásaink, eltérő kulturális hagyományaink és életstílusunk miatt ugyanakkor szükséges, hogy a terasz (és maga a kert) a kellő intimitással rendelkezzék ahhoz, hogy azt valóban használjuk és a használattal élővé tegyük. Éppen ezért a tradicionális utcafronti mediterrán terasz helyett a hazánkban épített mediterrán stílusú házak teraszai a kert belső, hátsó, intimebb részére kerülnek.

A hazai gyakorlat

A hazánkban is mind szélsőségesebb nyári kánikulákra is figyelemmel a kellő használhatóság érdekében a terasz minden esetben fedett legyen vagy ennek hiányában napernyő kihelyezésével, vagy modern napvitorlák felszerelésével célszerű árnyékolni a pihenőhelyként alkalmazott területet. A mediterrán stílusú teraszok padlóját gyakran nagy méretű (min. 40X40-es), természetes hatású díszburkolattal vagy teakfa elemekkel fedik. A pihenő- vagy teraszbútorok, kerti bútorok fából vagy fahatású minőségi műanyagból készülnek, melyeken az ülőhelyeket érdemes ízléses színes párnákkal díszíteni, kényelmessé tenni.

Egy hazai mediterrán terasz napernyővel, színes virágokkal és sok nyers kő alkalmazásával

A teraszok és balkonok fontos díszítőelemei, élő lakói a balkonládákba ültetett, illetőleg dézsás növények, valamint a különböző futónövényekkel beültetett pergolák. A mediterrán stílusú balkonládák rendszerint terrakotta vagy barna színű, agyaghatású műanyagból készülnek. Természetesen hagyományos, agyagból készült ládák és planténerek is használhatók, de érdemes ügyelni rá, hogy ezek az edények nagyon nehezek és könnyen el is törnek, igaz ellenben, hogy nagyon szépek, esztétikusak és természetes hatást keltenek.

Érdemes fagyálló cserepeket venni

Magyarországon a téli fagyokra is figyelemmel kell lenni a növények és dézsák típusának kiválasztásakor, és a fagyérzékeny növényeket, kaspókat megfelelően teleltetni szükséges. A vékony műanyag cserepek és dézsák a téli fagyások miatt szétrepedhetnek, amikor a föld térfogata a megfagyó víz hatására növekszik. A nem télálló agyagcserepekkel ugyanez a helyzet. A télálló edények sokkal masszívabbak, az ilyen agyagedényeket speciális technikával égetik ki.

Mediterrán teraszok növényvilága

Az alkalmazott növények közül hazánkban is többféle ültethető, ilyen például a világszerte elterjedt álló és futómuskátli (Pelargonium zonale és P. peltatum). Ezek a növények általánosságban rendkívül jól bírják a magyar időjárási viszonyokat és mindenki megtalálhatja a kedvenc virágszínét közöttük. Viszonylag újdonság a csüngő porcsinrózsa (Portulaca umbraticola), amely napsütésben virágzik, kifejezetten fényes helyre való. A régebbről ismert változathoz képest ez a növény jelentős méreteket képes elérni cserépbe ültetve is.

A pihenőteraszok sokszor sziklakerttel és / vagy kerti tóval folytatódnak

A dézsás növények közül a legismertebb talán a leander (Nerium oleander), ami kifejezetten vízigényes növény, és igen nagyméretűvé képes fejlődni viszonylag rövid idő alatt is. A különböző megjelenésű pálmák ugyancsak a mediterrán hangulatot erősítik. A kókuszpálma (Cocos nucifera) nagy, sötét színű leveleket fejleszt. A datolyapálmák (Phoenix canariensis és Ph. roebellinii) erősen tagolt leveleket nevelnek, és terjedelmesen szélesekké válnak hosszabb idő alatt. A Washington pálma (Washingtonia fajok) tenyeresen karéjos leveleivel nagy legyezőkre emlékeztet. Fűszernövényeket is ültethetünk különböző nagyságú cserepekbe, ezeket természetesen a konyhában is felhasználhatjuk.

Ilyen egy általunk készített hangulatos mediterrán terasz

Az általunk épített mediterrán kertek teraszain, a kihelyezett, kaspókba, dézsákba ültetett növények öntözésére automata öntözőrendszert szoktunk telepíteni, akár önállóan – csapra szerelhető vezérlővel ellátott csepegtető formájában -, akár a kerti öntözőrendszer egyik zónájaként kivitelezve azt. Ennek köszönhetően akkor sem kell aggódniuk a teraszon lévő növényekért (így különösen a fentebb is említett, vízigényes leanderekért), ha netán hosszabb időre nyaralni mennének.