Beltéri növénydekoráció

Szobanövények Növénydekoráció Ötletek-tanácsok

A szobanövények természetes dekorációk, ugyanakkor a levegő gyógyítói. A lakótérből e két ok miatt már nélkülözhetetlenek: itt zajlik életünk, tévézünk együtt és esetleg még dohányzunk is.

A legjobb klíma szobanövényekkel

pálmákkal jobb az élet A szobanövények természetes dekorációk, ugyanakkor a levegő gyógyítói. A lakótérből e két ok miatt már nélkülözhetetlenek: itt zajlik életünk, tévézünk együtt és esetleg még dohányzunk is.

Tudományos felismerések szerint a szobanövények jelentősen csökkentik a levegő károsanyag-koncentrációját. A károsanyag-terhelés a rossz szellőzésű helyiségekben különösen nagy. Zárt helyiségekben a levegő oxigéntartalmát egy klímaberendezés vagy a sok benntartózkodó személy is gyorsan az egészségtelen szintre csökkentheti. Felgyülemlik a szén-dioxid és a szén-monoxid. Az irodában naponta érintkezünk olyan mérgező légnemű anyagokkal, mint például a xilol vagy a toluol, amelyek a nyomtatókból, a papírokból és a monitorokból áramlanak ki. A növények úgy hatnak a helyiségben, mint egy "zöld tüdő": légzésük értékes oxigénnel ajándékoz meg minket. Ezzel egyidejűleg a növények a káros anyagokat is eltávolítják a levegőből, növelik a levegő páratartalmát.

Tudta, hogy például a páfrány számít a legjobb bio méregtelenítőnek (a formaldehiddel szemben), vagy a szobai futóka az egyike azon kevés növényeknek, amelyek lebontják a nikotint? Virágos növényeket is!

igazi beltéri dekoráció egy színes virág Szereti a virágokat?

Az alábbi virágos növények kiváló károsanyag-megsemmisítők és levegőpárásítók:

- Krizantém: sok virága van, és kevés kártevője.. Helye: napos, világos.

- Gerbera: virágai különböző színűek, könnyen gondozható. Helye: napos, világos.

- Lepkeorchidea: elegáns virág. Hatékony a mérgező xilol ellen (PC-ből). Helye: a félárnyékot kedveli.

- Karácsonyi-/húsvéti kaktusz: pompás virágok jellemzik, gyorsan növekszik. Helye: a világosságot szereti.

Egészséges párás levegő

Ismerős Önnek? Télen kapar, száraz a torka, a szeme is érzékeny? Többnyire a helyiség száraz levegője a felelős ezekért a tünetekért. Az 50-60%-os levegő páratartalmat a legtöbb ember kellemesnek érzi, de télen ez az érték a helyiségek fűtésének következtében 30%-ra csökken. Aki egész nap ilyen helyiségben dolgozik, annak általában rövid idő után kiszárad a száj- és orrnyálkahártyája. A szárazság a bőrnek is kellemetlen. A szobanövények segítséget nyújtanak ezen gondok ellen, nagymértékű párologtatásukkal növelik a levegő páratartalmát. A száj és az orr fellélegezhet, csökken a megfázás veszélye, a bőr frissebb lesz, és fiatalabbnak tűnik! Igen fontos a megfelelő hely.

Nem minden növény viseli el a sötét helyet

A páfrányok kevés fénnyel is beérik, ugyanakkor jelentős páratartalomra van szükségük, ezért az elhelyezésük a fürdőszobában a legideálisabb. A félárnyékos helyet az olyan levéldísznövények kedvelik, mint pl. a zöldike, a szobai futóka vagy a dracéna. A világosabb helyeket a szobafikusz és a yucca éppen úgy szeretik, mint a virágos növények. Ezeknek alapvetően nagyobb a fényigényük, mint a levéldísznövényeknek. Az erős napsütést csak az olyan sivatagi növények viselik el, mint például a kaktuszok és néhány pálmafajta.

Segítünk, hogy az Ön otthonában is kellemes klíma és zöld oázis legyen

areca pálma Areca pálma

Az areca pálma a szobanövények között a legjobb levegőpárásítók közé tartozik. Ez a kedvelt pálmafaj eredetileg Madagaszkár trópusi melegében honos.

- A levegőt tisztítja: a xiloltól, a toluoltól és a formaldehidtől

- Ápolás: nedvesen tartani és rendszeresen ellátni tápanyaggal

- Fényigény: világos hely

- Hőmérséklet: 18-24 °C Bergpalme (Chamaedorea)

gyompálma A gyompálma

A gyompálma kitűnően alkalmazkodik az új lakások levegőjéhez. A különleges képességei alapján, amelyek révén a levegőt egyidejűleg tisztítja meg a benzoltól és a formaldehidtől. A gyompálma egy szabályos "nagy teljesítményű levegőszűrő". A növény eredetileg a Mexikói-fennsík vidékein honos.

- Ápolás: bőséges öntözés, a cserépföld folyamatos nedvesen tartása

- Fényigény: a világostól a félárnyékos helyig

- Hőmérséklet: 16-24 °C (Chlorophytum)

zöldike Zöldike

A törékeny zöldikék éppen a kis helyiségekben vonzzák magukhoz frissességükkel pillantásunkat. Párás helyiségekben, például a fürdőszobákban különösen jól érzik magukat, és nagyon dekoratívak. A zöldike kiadós növekedéssel hálálja meg, ha alkalmanként elforgatjuk, egyébként pedig igen egyszerű az ápolása.

- Ápolás: nedvesen tartás

- Fényigény: a világostól a félárnyékos helyig

- Hőmérséklet: 18-24 °C

dracéna Dracéna

Alig van másik szobanövényfaj, amely egyidejűleg olyan sok környezetszennyező mérget semlegesítene, mint a dracéna. A xilolt, a toluolt, a triklór etilént, a benzolt és a formaldehidet a leveleken és a gyökéren keresztül veszi fel és méregteleníti.

- Ápolás: nedvesen tartás és rendszeres tápanyagpótlás

- Fényigény: a világostól a félárnyékos helyig, időnként forgassuk, ha a fény felé fordulna!

- Hőmérséklet: 16-24 °C

szobai futóka Szobai futóka

A szobai futóka még ott is támadásba lendül a mérgező gázok ellen, ahol a többi szobanövény már nem érezné jól magát. A cigarettából származó káros vegyi anyagokat a fotoszintézishez hasonló folyamat során egészséges növényalkotó elemekké alakítja át.

- A levegőt tisztítja: a formaldehidtől, a benzoltól, a szén-monoxidtól és a nikotintól

- Ápolás: vízigényes, rendszeres tápanyagpótlást igényel

- Fényigény: világos hely, Hőmérséklet: 18-24 °C

vitorlavirág Vitorlavirág

Kiemelkedő párásító tulajdonságából adódóan a vitorlavirág csökkenti az orrnyálkahártya kiszáradását, és ezzel a megbetegedés kockázatát.

- A levegőt tisztítja: az ammóniától, az acetontól, a benzoltól, a triklóretiléntől és a formaldehidtől

- Ápolás: egyenletesen nedvesen tartás, tápanyaggal való ellátás és alkalmankénti bepermetezés

- Fényigény: félárnyékos hely

- Hőmérséklet: 16-24 °C

borostyán Borostyán

A borostyán hatékony védelmet nyújt a nikotinban lévő formaldehid ellen. Levélpórusain keresztül képes felvenni a mérget és ártalmatlan cukorrá, illetve aminosavakká átalakítani.

- A levegőt tisztítja: a formaldehidtől és a nikotintól

- Ápolás: egyenletes nedvesen tartás,alkalmankénti permetezés és a tápanyag rendszeres pótlása

- Fényigény: a világostól a félárnyékos helyig

- Hőmérséklet: 16-21 °C