Őszi kerti munkák 2. rész

Őszi kerti munkák Ötletek-tanácsok

A kertben, vagyis kültéren elhelyezett kerti tárgyainkról is gondoskodni kell az ősz folyamán, a kerti eszközöket, berendezéseket is fel kell készíteni a télre, ami egyes eszközök, szerszámok tekintetében „mindössze” a gondos tisztogatást és védett helyre való elhelyezést takar.

A kerti szerszámokat az utolsó munkák után alaposan meg kell tisztítani a ráragadó földtől. Az ásókat és kapákat, amennyiben kicsorbultak, élezzük meg vagy vigyük el szakemberhez, aki az élezést, javítását elvégzi helyettünk. A kerti szerszámokat száraz, hűvös helyen tároljuk tavaszig, újbóli használatukig. A metszőollók szétszedése, tisztítása és a forgó részek olajozása is ősszel-télen aktuális feladat.


Rendben a szerszámok Hiába, rend a lelke mindennek. Az utolsó munka után tisztítsuk meg a szerszámokat is

Az öntözéshez szükséges eszközöket és különösen az automata öntözőrendszert, valamint annak tartozékait még a fagyok jelentkezése előtt téliesíteni, vízteleníteni kell. Érdemes az időjárást figyelni, vagy a meteorológiai jelentéseket a médiában vagy világhálón nyomon követni. A tartósan 0 ⁰C alá hűlő levegő már a talajfelszín közeli öntözőberendezéseket is könnyen károsítja. Még ezelőtt le kell ereszteni az öntöző berendezésből a vizet, illetve a kerti csapot el kell zárni és a fagytalanító csapot ki kell nyitni. Öntöző rendszerek esetén célszerű kompresszor segítségével levegőt átfújni a berendezésen. Ekkor nem csak a vezetékekből, hanem a szórófejekből is távozik a víz.

A földfelszín közeli, nem aknában elhelyezett szivattyúkat is fagytalanítani kell. Minden szivattyún található ún. fagycsap, melyet ki kell nyitni, és a víz kifolyik a víztérből. A csőkútba sekélyen helyezett szivattyúkat télire fagymentes helyre szükséges helyezni. A mély kutakban a föld temperáló hatása miatt nem fordulhat elő fagy, főként akkor, ha az őszi munkák keretében a kút tetejét lefedjük szalmával vagy más hasonló anyaggal.

Érdemes megjegyezni, hogy a télizöld növények télen is párologtatnak. Ez azt jelenti, hogy ha nem nedves a föld, akkor ezek a növények szárazságot észlelnek és lehullajthatják leveleiket. Legrosszabb esetben akár el is pusztulhatnak. Ez egyébiránt gyakran előfordul a dézsába ültetett tujaféléknél, amely növények nem tudják mélyen a talajba ereszteni gyökereiket, hanem a korlátozott űrméretű planténerben kell élniük. Fagymentes és száraz időben ezért télen is gondoskodjuk a télizöld növények víz utánpótlásáról.

Az oszlopos alkatú fenyőfélék (borókák és tuják) ágrendszere a téli csapadéktól könnyen széthajlik és ilyen formában is marad. Ezen jelenség ellen a fenyőfélék téli összekötözésével lehet védekezni, amelyet már késő ősszel érdemes elvégezni. Tavasszal azonban ügyeljünk arra, hogy a kötözőanyagot ne felejtsük el eltávolítani a növényekről a szabad növekedésük biztosítása érdekében.