7 növény, amivel télen a lakásunkat is díszíthetjük

téli dekoráció növénydekoráció Dísznövények Ötletek-tanácsok

Télen, főleg karácsony tájékán, illetve a hosszú téli hónapok vége felé, különösen örömteli a színes, feltűnő, de mégis természetes díszek látványa a lakásban. Kiválóan alkalmasak erre a célra az olyan növények, melyek vagy száraz vagy élő terméseikkel tovább díszítenek, mint a vágott virágok. Olyan növényeket mutatunk most be ezek közül, melyek akár a kertünkben is használhatóak, és amelyeket mi magunk is szívesen ültetünk az általunk tervezett és épített kertekben.

1. Ilex fajok és fajták – magyal. A magyalok védett fekvésben érzik jól magukat. Fiú és lány példányok (fajták) léteznek, termést természetesen a nőivarú egyedek fejlesztenek. Többnyire piros a termésszínük. Az enyhén savanyú talajokon díszítenek a legszebben. A lenti képen a támfaltól jobbra látható szoliterként.

ilex.JPG

2. Callicarpa bodinieri – lilabogyó. Ez a kissé fagyérzékeny növény az egyre melegebb teleink miatt egyre több helyen látható az országban. A télen díszítő, nagyon szép lila bogyók a kétéves hajtásokon fejlődnek. A növény védett fekvésben, gazdag talajokon díszlik a legszebben.

3. Hedera fajok és fajták – borostyán. A borostyánok télen érlelik terméseiket, amelyek zöldből feketére váltanak. A növény télizöld, így hajtásait nagyon gyakran használják különböző virágkötészeti készítményekben.  A lenti fotón egy olyan munkánk látható, ahol a sima drótkerítés elé ültettünk több száz tő borostyánt (előtte pedig babérmeggy sövény fut).  

borostyán.JPG

4. Albizia julibrissin – selyemakác. A selyemakácnak nem csak különleges virágzatai vannak, hanem a hüvelyes növénycsaládra jellemző terméseket is érlel hazánkban is. A termések őszre-télre megbarnulnak és megszáradnak. A fáról kézzel vagy éles szerszámmal könnyen leszedhetők. Szép, szabályos díszei az őszi-téli kompozícióknak.

5. Hydrangea fajok és fajták – hortenzia. A hortenziák virágzata éretten szárítható. Szárítás során halványodik a színük. Mivel a virágzatok nagyok, így gazdag, uralkodó díszei az őszi-téli vázáknak. Léteznek olyan fajtáik, melyek elnyílt virágzatai nem barnulnak el, hanem őszre sötétzöld-vöröses színt öltenek. A lenti képen gyönyörű, élénk rózsaszínes virágzattal látható.

hydrangea.JPG

6. Cydonia oblonga – birsalma. A birsalma termései illatos, gazdag ízű és szép sárga díszei a lakásnak. A hibátlan termések sokáig a polcon tarthatók hűvös szobákban.

7. Papaver somniferum – étkezési mák. Ma már csak az alacsony morfin-tartalmú mák magjait forgalmazzák. Az érett termés megbarnul és a tetején található lyukakon keresztül lehet kiverni a magokat a toktermésekből. A megmaradó száraz termésfal kiváló dísze a lakásnak, hosszú, enyhén szabálytalanul felfelé törő szárai miatt egészen látványos, nagy díszeket lehet belőle varázsolni.