Kankalinok – a tavasz egyik kedvenc kerti virága

Tavaszi kerti munkák Ötletek-tanácsok Dísznövények Kültéri növények tavaszi kert tavasz

Közeledik a tavasz, amikor is sok hölgy és kertbarát kap ajándékba – akár névnapra, akár Nők napjára egy cserép kankalint (primula hibridek). A növényházban nevelt növényeken sok a bimbó és a virág, nagyon sok színben kaphatók. Többnyire közepes cserépben nevelik őket és így jutunk hozzájuk. Fontos tudni erről a növényről, hogy szinte mind kertészeti hibrid, magról nevelték őket.

Évelő növények, így elvirágzás után ne dobjuk ki őket, hanem a tavaszi kertépítés vagy kertfelújítás során ültessük ki őket a kertbe. A cserepes nevelés során nagy virágok fejlődnek a töveken, de a kiültetést követő évben – fajtától függően – lehet, hogy kisebb virágokat hoz majd. A kertben félárnyékos, árnyékos helyen, üde talajban érzik jól magukat. A szárazságot nehezen viselik. Az új fajták között többszínűek, hullámos szirmúak és teltvirágúak is találhatók. A kedvelt virágos cserepes növény rokonait is árusítani szokták tavasszal a faiskolai árudákban és garden centerekben. Az egyik ilyen a gömbös kankalin (Primula denticulata). Ez a növény is tőlevélrózsát fejleszt, amin tavasszal hosszabb száron gömb alakú virágzatba rendeződnek a virágai. Bordó, kék, fehér, rózsaszín színekben kapható. Az előző fajhoz hasonlóak az igényei. Bár ritkán árusítják, a szomszédoktól talán be lehet szerezni a Júlia-kankalint (Primula juliae). Kis virágai tömegesen nyílnak április-májusban az apró tőlevélrózsákon. A színe bordós lila. Nagyon hálás, kevés igényű növény.

Kankalin

Hazánkban a szártalan kankalin védett (Primula vulgaris). a világos zöld levelek között bújnak meg élénk sárga virágai. Ez a növény is tavasszal virágzik az ugyancsak honos tavaszi kankalinnal együtt (Primula veris). A tavaszi kankalin laza virágzatban neveli bimbóit, amelyek hosszabb száron helyezkednek el. Az alapfaj színe sárga, és szinte az összes melegkedvelő erdeinkben megtalálható. Fajtái között sötét-okkersárga és bordó virágúak is találhatók. A sugárkankalin hazánkban ugyancsak védett növény (Primula elatior). Megjelenésében nagyon hasonlít a tavaszi kankalinra, de több és világosabb színű virágot fejleszt. Tavasz végi – nyár eleji virágzású növény az orchideakankalin (Primula vialii), amely kerti tavak mocsaras részeibe ültethető dísznövény. A nálunk is honos fajokhoz képest nagyobb termetű, virágzata hosszú, kúpos alakú és bimbósan bordó, kinyílva világos lila színe van.

A kankalinok nem csak szépen díszlenek a kertben hanem sokféle gyógyhatásuk is van. Többnyire a gyökerét használják fel felső-légúti megbetegedések esetében teaként. Mindenképpen olvassunk utána, mielőtt használnánk bármelyik részüket gyógyításra, vagy kérdezzük ki gyógyszerészek, herbaboltok dolgozóinak véleményét!