Csokorba szedhető évelő színes virágok

Növénydekoráció Dísznövények Ötletek-tanácsok Színes virágok tavasz

Természetesen nem csak a virágcsokrok szedéséről szóló írásunkban bemutatott egynyári virágok, hanem az évelők is adhatnak szép és illatos vágott virágot a kerttulajdonos számára.

Tavasz költözik a szobákba

Az évelők közül talán a legkedveltebb tavaszi, vágott színes virág a nemesített tulipán (Tulipa), nárcisz (Narcissus) és jácint (Hyacinthus) fajták adják, melyek mindegyike több napon át képes vágott virágként díszíteni és tavaszi illattal betölteni a belső tereinket.

Tulipán a kertben A tulipán a tavasz jelképe. Érdemes néhány szál tulipánnal feldobni a szobánk hangulatát.

Mindhárom említet évelő esetében a fagyokat jól viselő növényről a virágot a növény tövéhez minél közelebb érdemes leszedni, mivel nem túl hosszú a virágszáruk. A nárcisz legyen nyílt állapotban már, a jácint alsó virágköre legyen nyílt és a tulipán virágja mutassa a színét, amikor szedjük. Az utóbbi két növény száraiban nyálka képződik. Ez a nyálka többnyire káros más vágott virágokra, így fajtatársaikkal célszerű a vázába tenni ezeket.

A rózsák

A rózsák (Rosa) is igen kedvelt vágott virágok. Kertből akkor szedjük, ha a bimbó már kifeslett. A rózsának kemény szára van, ezért a szár alját ízközben ferdén, minél nagyobb metszéslappal vágjuk meg a felszívatás előtt.

Rózsa üvegedényben A rózsák is közkedvelt színes virágok. Könnyen lehet a lakásunk vagy egy ünnepi asztal dísze.

Másik módszer, hogy egy kis kalapáccsal elroncsoljuk a virág szárát, így nagyobb felületen tudja a virág felvenni a vizet és tartósabb marad. Ez utóbbi módszer általánosan alkalmazható a fásodott szárú növényi részeknél (pl. virágos Prunus ágak, virágzó almavessző (Malus), idősebb babérmeggy ágak (Laurocerasus) és orgona (Syringa vulgaris).

További színes kerti növények a virágkötészetben

Szinte minden kertbe ültetnek árnyékliliomot (Hosta). Ennek az évelőnek nem a virágzatát, hanem a leveleit szoktuk csokorba kötni. A különböző méretű levelek szára többnyire rövid, ezért a kisebb nyári csokrok zárásaként használhatjuk fel. A leveleket teljes kifejlődésük után lehet szedni, a még fejlődők felszívatás után is gyorsan elhervadnak. A levélszínek között a zöld különböző árnyalatai mellett a sárga- és fehérrel tarkázottak is megtalálhatók.

Babérmegy virága A babérvirág is kedvelt dekorációs növény

A babérmeggyeket (Laurocerasus officinalis) igen sok helyen alkalmazzák sövényként vagy szoliter cserjeként. A leveles hajtásokat növekedési időszakon kívül lehet szedni, ez általában télen és nyáron következik be, de öntözés mellett nyáron is képes a növény folyamatos növekedésben maradni. A legtöbb fajta zöld levelű, a levelek fényesek, tagolatlanok, és a babérra emlékeztetően szép formájúak, így csokor kötésénél szintén jól alkalmazhatóak.

Régi kerti növény a spárga (Asparagus officinalis), és ennek többnyire a spárgasípokért termesztett növénynek rokona a díszspárga (A. pseudoscaber), amely ugyancsak évelő növény. Másfél méter magasra is megnőhet, a fiú és a lány példányok külön egyedek (a faj kétlaki). A leveles hajtások tövisesek, a levelek kellemes tapintásúak, általában világoszöldek. A hajtások a teljes fejlettségük után bármikor szedhetők a fagyokig. Virágzásban kicsiny, fehér virágok lehetnek rajta, amely növeli díszítőértékét.