10 legjobb szárazságtűrő mediterrán növény

Mediterrán kertek Kültéri növények Ötletek-tanácsok

Az elmúlt években egyre melegebb nyárral kellett szembesülnünk, ami nagy hatással van kerti növényeinkre, valamint vízfogyasztásunkra. A melegedésnek köszönhetően egyre népszerűbbek Magyarországon a mediterrán jellegű kertek, melyekbe szárazságtűrő növényeket szeretnének a kert tulajdonosok. Az alább bemutatott szárazságtűrő növényeket nyugodtan kiültethetjük naposabb, száraz helyekre is, biztosan nem száradnak ki.

A folyamatos felmelegedés miatt egyre népszerűbbek a szárazságtűrő növények.

Szárazságtűrő növények közé tartoznak különösen a különböző varjúhájfélék, kövirózsák, a levendula.

Varjúhájfélék

Sedum sp.: Napos kertünkbe a legjobb választás a varjúhájfélék egyik fajtája, amelyek legtöbbje lágyszárú, levélszukkulens növény. Az ilyen típusú növények megvastagodott, húsos leveleiknek köszönhetően tudják tárolni a vizet a meleg, száraz napokon. Változatos színű virágaik, valamint habitusuk miatt könnyedén párosíthatjuk más növényekkel is.

Levendula

Lavandula angustifolia: A levendula egy mediterrán növény, amely kevés odafigyeléssel kertünk egyik pompás dísze lehet. Napos, meleg helyet igényel, valamint évente rendszeresen vissza kell vágni. Ültethetjük sziklakertbe vagy párosíthatjuk Gömb puszpánggal (Buxus sempervirens) és Rózsával (Rosa sp,) attól függően, hogy milyen hangulatú kertet szeretnénk. A levenduláról ebben a cikkben találunk további infórmációkat.

Kövirózsa

Sempervivum tectorum: A kövirózsáknak nincsenek nagy igényeik, emiatt bármilyen helyre ültethetjük őket: sziklakertbe, temetőkbe, különböző kaspókba, fatörzsek üregeikbe. A növények elviselik a hosszú, meleg nyári napokat, emellett fagytűrőek is.

Kerti pálmaliliom

Yucca filamentosa: A kerti pálmaliliom egy fény- és melegigényes, szárazságtűrő növény, melynek tőlevélrózsában növő levelei és fürtös virágzata karakteres megjelenést ad a növénynek, emiatt szoliterként is ültethetjük kertünkbe.

Zsálya

Salvia: A zsályák is szeretik a napos fekvés és elviselik a félárnyékot, valamint a szárazságot. Ültethetjük sziklakertbe, csoportosan. Fűszernövényként is hasznosíthatjuk. Remekül mutat sziklakertben vagy terméskőből készült emelt virágágyásokban is.

Hamvas cipruska

Santolina chamaecyparissus: A hamvas cipruska egy hamvaszöld vagy ezüstszürke színű, kerekded habitusú mediterrán növény. A mediterrán habitusa miatt jól mutat együtt az ugyancsak arról a éghajlatról származó levendulával. Ez a növény igénytelen és ugyancsak jól tűri a szárazságot.

Tollas szegfű

Dianthus plumarius: Kertünk naposabb részén kialakított virágágyásaink előterében jól mutat ez a fűszerű leveleiből fakadó párnás habitusú évelő. Télen is kertünk dísze lehet, hiszen a tollas szegfű örökzöld. Nincsenek különleges igényei, valamint szárazságtűrő és kedveli a napos fekvést.

Délszaki kutyatej

Euphorbia myrsinites: Habitusa és szárazságtűrő tulajdonsága miatt a délszaki kutyatej kiváló eleme lehet sziklakerti növénykompozíciónknak. Szárazságtűrő, ami kékeszöld húsos leveleinek köszönhető. Igénytelen növény, napos és meleg helyet szereti. Ügyelnünk kell arra, hogy a növény fehér színű mérgező tejnedvet tartalmaz, ami bőrirritációt okozhat.

Sásliliom

Hemerocallis: A sásliliomok húsos gyökerüknek köszönhetően jól tűrik a szárazságot. A növény sásszerű leveleivel már önmagukban is kertünk dísze lehet nagyobb csoportokba ültetve. Tölcsér alakú, liliomszerű virágaik több színben júniustól júliusig folyamatosan nyílnak. Kerti tavunk köré remek választás ez a növény.

Fűzéres díszcsorba

Liatris spicata: Ugyancsak szárazságtűrő fűzéres díszcsorba magasabb, hosszúkás habitusa miatt alkalmas háttérnövénynek. Legjobban csoportosan ültetve mutat jól. Nem válogatós a talajban és a legszebben napos helyen fejlődik.

További ötleteket, a mediterrán kerti növények cikkünkben talál a Kedves Olvasó.