Kertek, parkok fenntartása

Az épített kertek és parkok egyaránt mesterségesen létrehozott, ám élő ökorendszerek, melyek fennmaradásához és a várt irányba történő fejlődéséhez rendszeres emberi tevékenységre, az ún. kertfenntartási, illetve parkfenntartási munkák elvégzésére van szükség.

Folyamatos gondozást igényeknek a növények A fenntartási munkák egy része általános ápolási feladatként írható le, amelyre minden növénynek szüksége van. Ide tartozik különösen az öntözés, a tápanyagok pótlása és a növényvédelmi teendők ellátása.

A speciális ápolási munkák ugyanakkor csak meghatározott növénycsoportokra vonatkoztathatóak, mint például a fűnyírás, vagy a fák és cserjék formatartó metszése.

A fenntartási munkákhoz sorolhatjuk - mintegy harmadik típusként - azon kertkarbantartás körébe eső tevékenységeket, amelyek a kertek, parkok különféle létesítményeinek (például a kerti faházak, játékkok, padok, burokolatok karbantartása) az állagmegóvását szolgálják. Ezek a kertkarbantartási tevékenységek tehát nem közvetlenül az élő környezet fenntartását célozzák, de az épített kert egységének és ápoltságának megőrzését szintúgy biztosítják, ahhoz elengedhetetlenül hozzátartoznak.

Rendszeres fűnyírás is elengedhetetlen Az épített kertek, parkok esetében a fenntartási munkák állandó feladatként jelentkeznek, az ökoszisztéma életét végig kísérik, de a kertek "életük során" eltérő intenzitású beavatkozást igényelnek.

Rendszerint nagyobb a munkaigény a frissen elkészült és átadott kertek esetében, a jó hír ugyanakkor az, hogy egy szakmailag helyesen és átgondoltan megtervezett és kivitelezett kert néhány év alatt "beáll" és ezt követően már viszonylag kevesebb - de természetesen továbbra is rendszeres - fenntartást és ápolást igényel.

Ellenben hiába szép a frissen megépített zödfelület, ha azt utóbb elhanyagolják, az ápolásával nem törődnek, vagy azt éveken át szakszerűtlenül végzik. Ilyen esetekben - illetőleg a természetes zöldfelületi "elöregedés" eseteiben - válhat szükségessé az ún. kertfelújítás vagy újjáépítés, mely tevékenység (legyen szó akár kisebb, részelegs felújításról, akár a teljes kert újjáépítéséről) szintúgy cégünk profiljába tartozik.

A fenntartási, ápolási munkák egy része szakértelmet, szakemberek általái elvégzést igényel, ugyanakkor vannak olyan teendők is a kertben, melyeket egyszerűen, különösebb hozzáértés nélkül is el lehet végezni.

Az általunk tervezett és épített kertek későbbi fenntartásához természetesen akkor is segítséget, fenntartási ismertetőt biztosítunk, ha a kertfenntartási munkák későbbi végzéséhez nem kívánja szakcégünket megbízni a Tisztelt Megrendelő, hanem inkább a "magad uram" elvet követve, saját maga vállalja a fenntartási, ápolási munkák ellátását.

Tapasztalataink szerint ugyanakkor utóbbi esetben is ajánlott (és egyben általánosan megszokott), hogy a frissen átadott kert első, a "beállás" időszakáig tartó éveiben mindenképpen, de inkább ezt követően is, idényjelleggel - így minimálisan ősszel a téli felkészítés érdekében, valamint tavasszal az új vegetációs időszak indításaként - kertépítő szakember végezze el az aktuális fenntartási munkálatokat.

Ezt a ráfordítást és odafigyelést kertünk hosszú éveken, évtizedeken át tartó üdesége fogja meghálálni.