2019 kerttervezési és kertépítési trendjei I.

Trendek Hírek-érdekességek Kertépítés házilag Ötletek-tanácsok

Kerttervezés és kertépítés szempontjából 2019 egy rendkívül izgalmas év, mivel a számos új ötlet mellett sok régebbi trend is - egy kis modernizálást követően - újra előtérbe került.

Zöldségek és fűszernövények – a saját kertünkből!


Mivel megbízható forrásból származó biozöldség meglehetősen drága a világ számos részén, nem csoda, hogy egyre többen termesztenek a saját kertjükben fűszernövényeket, salátát, és egyéb zöldségeket. Tartásuk könnyű és kis helyet kíván: elég hozzá egy nagyobb cserép vagy balkonláda. Az egyszerű vagy lépcsőzetes kialakítású, különböző méretű, házilag is készíthető, de boltban is megvásárolható magaságyások, emelt ágyások segítségével pedig saját erőnk, kedvünk, ízlésünk szerint és a kertünk adottságait figyelembe véve alakíthatunk ki termesztésre alkalmas sarkot. Függőlegesen is terjeszkedhetünk, hiszen a tökfélék, a különböző babfajták kerítések, állványok befuttatására is alkalmasak. A konyhakertekről további érdekességeket itt talál.

Paradicsom Rose

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz


A különösen meleg és száraz nyarakat már érdemes számításba venni a kert kialakításakor. Ez nemcsak azt jelenti, hogy érdemes minél hatékonyabb és takarékosabb öntözőrendszert kialakítani, hanem hogy olyan szárazságtűrő növényzetet telepíteni, ami képes megvédeni magát a forróságban, mint amilyen például a levendula, a pálmaliliom vagy a különböző színű és méretű díszfüvek. Erről bővebben itt írtunk.

Kint is lehet bent!


Az év egyik legjellegzetesebb trendje a külső pihenőhelyek kialakítása a kertben élénk színű kiegészítők, kanapék, fotelek, párnák, sőt szőnyegek felhasználásával. A konvencionális kültéri bútorok használata helyett azonban a cél a belső terek vizuális kiterjesztése a kertbe, például a beltéri anyagok, funkciók kültéri megvalósításával. A trend elsősorban a fiatalabb generáció kertjeiben érvényesül és terjed rohamosan 2019-ben. Ha netán mediterrán hangulatban szeretné kialakítani teraszát, bővebb információkat itt fog találni.

Térburkolatok


A különböző méretű kövekből készült, rusztikus hatású lépőkövek, lépcsők, gabion támfalak, kerti utak divatja állandó elem a kertépítészetben. A természetes kövek helyett egyre több helyütt használnak különféle színezett betonelemeket, amelyek adott esetben még valódi kőnek is tűnhetnek, de jóval tartósabbak, hiszen alacsonyabb a nedvszívó képességük, mint a valódi köveknek, és emiatt különösen alkalmasak térkő burkolatok kialakítására is. a térburkolatokról ,ezirányú tevékenységünkről bővebben itt írtunk.

Ez pedig egy színes beton kőburkolat

Bátor színek – és erős illatok


Az az új lakberendezési divat, mely szerint minél élénkebb, vibrálóbb egy szín, annál jobb, megjelent a kerttervezésben is. Ez a felfogás a színek bátor ütköztetésében is érvényesül, egyrészt a telepített növények, másrészt a cserepek, virágládák színének kiválasztásakor is. Ezen felül számos olyan növénytelepítési séma lett népszerű 2019-ben, mely az élénk színeket erős illatokkal, esetleg fény-árnyék játékkal egészíti ki a még teljesebb hatás érdekében. A mediterrán kertek színeiről például itt olvashat.

Kinti szórakozás


A kerti bútorok, kiegészítők, sütők eladási száma világszerte tartósan emelkedik. A vendégek kerti szórakoztatásának lehetősége sokak számára fontos szempontot jelent a kert kialakításakor. Kerti sütőkkel kapcsolatos érdekességeket itt talál.

A csapatépítő programok központi helye a kerti sütő.

Az eredeti cikk elérhető itt.