5 pompás évelő, melyek a vázában is szépek

Dísznövények Növénydekoráció Ötletek-tanácsok

A kertészetek egyre több növényfélét árusítanak, melyekből a nekünk tetszőket választva díszíthetjük kertünket. Egynyári, kétnyári, évelő növények garmada várja, hogy megfelelő ápolás mellett egyre erőteljesebben, bár a fajnak-fajtának megfelelően töltse ki a neki szánt helyet. Sokan szeretnénk a kertből pár szál virágot az ünnepi asztalra tenni vagy vendégségbe vinni, így most felsorolunk 5 olyan növényt, melyek könnyen tarthatók és kiváló, vidám színű vágott virágot is jelenthetnek számunkra.

Achillea filipendulina – sárga cickafark. A növény virágzásban viszonylag magas, akár másfél méteres is lehet. Évről évre nagyobb a töve, és nyár közepén virágzik. Virágzatai kezdetben élénk sárgák, elnyílásban okkersárgára színeződnek. Kiváló szárazvirág is, mind az élő, mind pedig a szárazvirág jellegzetes, erős illattal rendelkezik. Szárazágtűrő növény, de aszályos időszakban az öntözést meghálálja. Önmagában vagy más, száraz talajt és napfényt kedvelő növényekkel érdemes összeültetni.

Cosmos bipinnatus – pillangóvirág. Egynyári, magról könnyen nevelhető növény. Ha jól érzi magát a kertben, évről évre újra veti magát. Magas növény, akár a másfél métert is elérheti. A beporzó rovarok, így a pillangók is, nagyon kedvelik. Léteznek margarétára emlékeztető, egyszerű virágú fajtái, illetve telt és különleges formájúak is. Utóbbiak magvait elsősorban webáruházaktól rendelhetjük. A virágzatok pár napig bírják a vázában, de a növény sokat nevel a nyár és ősz folyamán.

Convallaria majalis – gyöngyvirág. Rendkívül szapora, szinte irthatatlan növény. Tavasszal virágzik, illatos virágfürtjeiből bódító csokrokat rendezhetünk össze. A gyöngyvirág elsősorban árnyékos helyen díszít szépen, napon megégnek levelei. Nem csak a virágok, hanem az általában két leveles hajtások is jó vágott zöldek. Öntözés nélkül nyár közepén nagy kiterjedésű foltjaiban a növények visszahúzódnak a földbe, talajtakaró hatását elveszti. Rózsaszín virágú (alacsonyabb) és tarka levelű fajtájából is választhatunk.

Sedum telephium és spectabile – pompás varjúháj. A két növény esetében elsősorban a levelek állása különbözik. Szárazságtűrő, napfénykedvelő növények. A virágzati szárak 40-60 cm hosszúak lehetnek, nyár végén és ősszel nyílnak. A virágok világos vagy élénk rózsaszínűek, egyes fajtái fehérek. Akár mély balkonládában is jól fejlődnek.

Lathyrus odoratus – illatos lednek. Egynyári dísznövény, magról vethető. A növények kacsokkal kapaszkodnak, szárai kúsznak. A virágai 30-40 cm hosszú száron fejlődnek csoportokban, erősen illatosak. Mivel hüvelyes termésű növény, virágai hasonlítanak a babéra vagy borsóéra, de azoknál nagyobbak. Nedves, tápanyagban gazdag talajokat kedvel. Töveit érdemes mulcsozni, mert szereti, ha a talaja hűvös marad.