Kertépítés romantikus / angol módra

Angol kert Romantikus kert kertek képekkel

Bizonyára sokunk fantáziáját beindítja az évelőkben gazdag angol kertek látványa, csakúgy mint a barokk stílusú parkok hangulata: az alábbiakban bemutatott – általunk tervezett és épített - kertben e kettő kerttípus ötvözete jelenik meg, a romantikus angol kert és a barokk kert egyes stílusjegyeinek harmonikus vegyítésével.

A barokk kertek látványos részei közé tartoztak a gondosan tervezett, gyalogutakkal keresztül-szabdalt mértani ágyások. Ebben a romantikus kertben az ágyások között kanyargó ívelt sétautak stabilizált gyöngykaviccsal borítottak, az őket átlósan átszelő egyenes utakat pedig zúzott kővel alakítottuk ki. Természetesen a burkolóanyagokat az ágyásoktól ívelt ágyásszegéllyel választottuk el a könnyebb fenntarthatóság érdekében.

Az ágyásokba kerülő növények főként évelők, ami az angol kert fő jellegzetessége. A kör alakú ágyásba talajtakaró rózsákat ültettünk, a többi ágyásba pedig foltokban, többesével ültetett növények kerültek.

Nagyobb felületen ez az ültetési mód látványosabb az egyéni ültetésekkel szemben. Az egymás mellé kerülő csoportokat különböző kinézetű (habitusú) növényekkel terveztük meg, így minden növény kinézetét is erősebben érzékeli szemünk, amitől sokkalta látványosabb lesz a kert. Erre jó példa a rózsák tömör növényfelülete és a füvek légiessége közötti megjelenésbeli ellentét és kontraszt.

Az ágyások között térkövekkel kirakott oszlopokon a kőutánzatú edényekben színpompás egynyári összeültetéseket helyeztünk el, ami egyszerre emlékeztet a barokk kor kertjeire és a romantikus kertekre. Az edényben lévő összeültetésben kisvirágú petúnia, édesburgonya, díszfű és rezgő látható.

Az ágyásokba nem csak fásszárú (mirtuszlevelű lonc, babérmeggy, rózsák), hanem lágyszárú évelő növények is kerültek, mint pl. a bugatölcsér, a varjúháj, páfrányok, palástfű és árnyékliliomok – attól függően, mennyire árnyékos vagy napos az aktuális kertrészlet.

Az ágyások szélein lassú növekedésű, oszlopos alkatú örökzöldek kaptak helyet.

A kertben élő idősebb fák lombkoronája alá árnyékos helyet kedvelő növényeket ültettünk.

A naposabb kertrészekbe pedig fényigényes fajokat (rózsa, levendula) telepítettünk, melyek mögé magasabb növények kerültek a kerítéshez közeledve.

A szabályos, mértani kerteknél fontos, hogy az örökzöld/télizöld növények között színes virágú növények is helyet kapjanak, és ez megfelelő arányban érvényesüljön. Ebben a kertben elsősorban élénk és világos rózsaszín virágok és a díszfüvek hamvassága, vöröses színe töri meg a zöld növények monotonitását.

Az évelők sokasága pedig az igazi angol kert legfőbb velejárója!

A fenti képek pár hónappal a kert átadását követően készültek. Közvetlenül a tavaszi kertépítés után pedig így nézett ki ugyanez a kert.

Az angol rózsák

Fenti kert bemutatása során is többször szóba jött, és az angol, barokk vagy más, romantikus hangulatú kertekben is rendszerint jelen van a kertek királynője, vagyis a rózsa. Nem véletlenül, ugyanis lényegében bármilyen stílusú kertbe jól illeszkedik. Az emberiség régi nagy kultúráitól napjainkig nemesített számtalan faj és fajta az összes országban helyet követelt magának. Az új nemesítési vonalaknak köszönhetően az új fajták már remontálnak, tehát újravirágoznak a kertben. A fajták között nagy eltérések lehetnek. Ez a megjelenésükben is megmutatkozik: a rózsatövek nagysága, a virágok nagysága, teltsége, színe és illata, a levelek száma és színe mind meghatározó. A fajták között a betegségekre való érzékenységben is óriási különbségek vannak. Mind a régi, mind pedig az új fajták között találhatunk az ízlésünknek és a helynek megfelelőt a hazai kertészetekben is.

angol_rozsa.jpg

A rózsáknak három erős betegségük lehet: a lisztharmat, a rozsdabetegség és a feketefoltosság. Utóbbiak a növények leveleit pusztítják el, a lisztharmat viszont az egész növény fitalal részeire veszélyes. Amennyiben ezek közül egyre vagy többre érzékeny a növényünk, akkor sajnos növényvédelem nélkül nemigen tarthatók a kertben.

  rose.jpg

Az úgynevezett »angolrózsák« a többi rózsafajta közül virágformájukkal tűnnek ki. A virágok tömve teltek, és sok fajta szirmai szabályosan egyforma négy körcikkelyre tagolódnak. Sokféle színűek lehetnek. Illatuk általában jellegzetes és erős. A régi fajták csak egyszer nyílnak. Az újabb nemesítésűek között sok olyan teahibrid rózsa is megtalálható, amelyek virágai hasonlítanak az angol rózsákéra. Ezek a fajták is általában erősen illatosak, de újravirágoznak (remontálnak) vagy egész nyáron folyamatosan nyílnak rajtuk az új virágok.

  rozsa.JPG

A régi fajták és az új nemesítésű angolrózsák változatos méretűek, így az élénk színűek a mediterrán kertekben, a laposabb növekedésű, jó talajtakaró típusok a modern kertekben is szépen mutatnak.

 

A Top 5 angol rózsafajta:

1. Ausbite – világos rózsaszín, tömvetelt virágai vannak. A virágok közepes méretűek, csokrokban nyílnak. Jól remontál, betegségekre nem érzékeny. Intenzív mirha illata van.

2. Molineux – élénk sárga, alacsony termetű fajta. Jól remontál. Nagyobb méretű edényekbe is ültethető, utak szegélyezésére is alkalmas. Enyhe, gyümölcsös illata van.

3. Ausjolly – barack színű fajta, melynek külső szirmai világosabbak. Jól remontál, és nagy virágai vannak. Erős illata van, mely mirha és tea keverékére emlékeztet.

4. Sonia Rykiel – halvány rózsaszín fajta, nagy virágokkal. Erős illata van, amely a méz és a málna keverékére emlékeztet.

5. Auswonder – világos rózsaszínes barack színű. Intenzív illata gyümölcsös. Virága nagy. Esős időben érzékeny lehet a szürkerothadásra.

+1. Florentina – vörös virágú, új nemesítésű, angol rózsára emlékeztető futórózsa. Van ásodvirágzása, de gyengébb. Enyhe illata van. Rendkívül betegségellenálló fajta.

Reméljük tetszett a cikkünk! :)