Kertépítés romantikus / angol módra

Angol kert Romantikus kert kertek képekkel

Bizonyára sokunk fantáziáját beindítja az évelőkben gazdag angol kertek látványa, csakúgy mint a barokk stílusú parkok hangulata: az alábbiakban bemutatott – általunk tervezett és épített - kertben e kettő kerttípus ötvözete jelenik meg a romantikus angol kert és a barokk kert egyes stílusjegyeinek harmonikus vegyítésével.

A barokk kertek látványos részei közé tartoztak a gondosan tervezett, gyalogutakkal keresztül-szabdalt mértani ágyások. Ebben a romantikus kertben az ágyások között kanyargó ívelt sétautak stabilizált gyöngykaviccsal borítottak, az őket átlósan átszelő egyenes utakat pedig zúzott kővel alakítottuk ki. Természetesen a burkolóanyagokat az ágyásoktól ívelt ágyásszegéllyel választottuk el a könnyebb fenntarthatóság érdekében.

Az ágyásokba kerülő növények főként évelők, ami az angol kert fő jellegzetessége. A kör alakú ágyásba talajtakaró rózsákat ültettünk, a többi ágyásba pedig foltokban, többesével ültetett növények kerültek.

Nagyobb felületen ez az ültetési mód látványosabb az egyéni ültetésekkel szemben. Az egymás mellé kerülő csoportokat különböző kinézetű (habitusú) növényekkel terveztük meg, így minden növény kinézetét is erősebben érzékeli szemünk, amitől sokkalta látványosabb lesz a kert. Erre jó példa a rózsák tömör növényfelülete és a füvek légiessége közötti megjelenésbeli ellentét és kontraszt.

Az ágyások között térkövekkel kirakott oszlopokon a kőutánzatú edényekben színpompás egynyári összeültetéseket helyeztünk el, ami egyszerre emlékeztet a barokk kor kertjeire és a romantikus kertekre. Az edényben lévő összeültetésben kisvirágú petúnia, édesburgonya, díszfű és rezgő látható.

Az ágyásokba nem csak fásszárú (mirtuszlevelű lonc, babérmeggy, rózsák), hanem lágyszárú évelő növények is kerültek, mint pl. a bugatölcsér, a varjúháj, páfrányok, palástfű és árnyékliliomok – attól függően, mennyire árnyékos vagy napos az aktuális kertrészlet.

Az ágyások szélein lassú növekedésű, oszlopos alkatú örökzöldek kaptak helyet.

A kertben élő idősebb fák lombkoronája alá árnyékos helyet kedvelő növényeket ültettünk.

A naposabb kertrészekbe pedig fényigényes fajokat (rózsa, levendula) telepítettünk, melyek mögé magasabb növények kerültek a kerítéshez közeledve.

A szabályos, mértani kerteknél fontos, hogy az örökzöld/télizöld növények között színes virágú növények is helyet kapjanak, és ez megfelelő arányban érvényesüljön. Ebben a kertben elsősorban élénk és világos rózsaszín virágok és a díszfüvek hamvassága, vöröses színe töri meg a zöld növények monotonitását.

Az évelők sokasága pedig az igazi angol kert legfőbb velejárója!

A fenti képek pár hónappal a kert átadását követően készültek. Közvetlenül a tavaszi kertépítés után pedig így nézett ki ugyanez a kert.

Reméljük tetszett a cikkünk! :)