Kerttervezés

Így dolgozunk Kerttervezés Ötletek-tanácsok kertépítés lépései

A kertépítés első fázisa az építendő (netán átépítendő) kert szakszerű megtervezése, melyet sokéves kertépítési és kertfenntartási szakmai tapasztalattal is rendelkező, szakmérnök munkatársaink, valamint állandó - külsős - kerttervező partnereink végeznek, ezáltal is garantálva a kertészeti terv kivitelezhetőségét és szakszerűségét, valamint az elkészült kert könnyű fenntarthatóságát.

A kerttervezés célja, hogy az Ön elképzelései és igényei, illetőleg a mi kreativitásunk és szakmai hozzáértésünk ötvözésével a telek és a ház adottságainak mindenben megfelelő kert, illetőleg az annak megépítéséhez szükséges kertterv elkészüljön, amelynek köszönhetően Ön is könnyebben el tudja képzelni, hogy a megépült és megszépült kertje valójában miként is fog kinézni.

Amennyiben kerttervezési szolgáltatásunkra kíváncsi, kérem olvasson tovább. Kertépítési referenciáinkat itt találja:

Szép kertek, ötletek munkáinkból

A kerttervek főbb fajtái:

A kerttervek leginkább releváns típusai a következők:

  1. Kertépítészeti koncepcióterv (felülnézeti vázlatterv)

  2. Kertépítészeti látványterv (fotórealisztikus 3D-s kertépítészeti látványterv vagy kézi perspektivikus rajz)

  3. Kertépítészeti engedélyezési, kiviteli (és megvalósulási) terv

A kertépítészeti koncepcióterv 

A kertépítészeti koncepcióterv arra hivatott, hogy a kert arányait, kertépítészeti elemek elrendezését, az anyag- és növényhasználatot alaprajzi formában szemléltesse. A koncepcióterv (és a növénykiültetési terv) egyúttal a kertépítésre vonatkozó árajánlat alapját képezi.  

Lássuk egy koncepciótervünket (és a hozzátartozó növénykiültetési tervet):

koncepció kertterv

kiültetési terv

És íme egy másik felülnézeti vázlattervünk, a hozzá tartozó kiületetési tervvel együtt:

kertépítészeti koncepcióterv

növények kiültetési terve

Mint látható, a koncecpióterv lényegében egy felülnézeti vázlatterv a kertről.

A kertépítészeti látványterv 

A kertépítészi látványterv egy élethű kertábrázolás kézi perspektivikus rajz vagy számítógépes programmal alkotott 3D-s tervlapok formájában.

Íme egy hamarosan épülő kertünk 3D látványtervéből néhány részlet:

kertépítészeti látványterv Ugyanaz a kertrész kissé más szögből:

medencés kert látványterve

Támfal, ágyások, kerti dekoráció:

támfal látványterv Látványterven az éjszakai fények:

éjszakai kert látványterv

A kertépítészeti engedélyezési, kiviteli (és megvalósulási) terv

Az engedélyezési terv az építéshatósági engedélyezési eljárásokban, illetve az engedélyhez kötött kivitelezéshez az arra jogosult tájépítészmérnökök által készített terv(dokumentáció).

Ha koncepciótervre, vagy látványtervre van szükséges, kérd egyénre szabott kerrttervezési ajánlatunkat:

Elérhetőségeink

Stílus kert & Kertelünk

A tervezésben, így különösen a kertépítészeti látványtervek készítésében állandó partnerünk a Stílus kert.

Rendkívül látványos, harmonikus és ízléses kerteket tervezünk & építünk együtt. 

Íme néhány közös projektünk!

Római-parti villa kertjének látványterve és a megvalósult kert

Az előkert látványterve:

előkert latványterve

És a megvalósult előkert:

előkert

Látványterv a medencéről:

medencés kert látványterve

És a megvalósult kert:

medence a kertben

Fenti kertünk a Szép Házak magazin címlapjáról is ismerős lehet :-)

Koncepcióterv, előtte-utána fotókkal:

kert koncepcióterve Telkiben A kerttervezés, kertépítés előtti állapot:

kertépítés előtt És a megvalsóult kert:

kertépítés után

További előtte-utána képpárok munkáinkból:

Így dolgozunk: előtte-utána képek

A tervezés menete:

A kerttervezés menete az alábbi lépésekből áll:

1. A telek és az azon elhelyezkedő felépítmények pontos méretének, elhelyezkedésének és az építendő kert környezetének helyszíni felmérése.

2. Az Ön igényeinek megismerése, és a kert funkcióinak meghatározása.

3. Felülnézeti vázlattervek vagy más nevén koncepciótervek készítése.

4. A vázlattervek bemutatása, és egyeztetés Önnel az észrevételeiről, további elképzelésekről, ötletekről, esetleges változtatási igényekről.

5. Szükség szerint a vázlattervek módosítása, véglegesítése, részletes növénykiírás összeállítása, a növénykiültetési terv és egyúttal a kertépítésre vonatkozó tételes árajánlat elkészítése.

6. Igény szerint a felülnézeti vázlatterv mellé 3D-s látványtervet vagy kézi perspektivikus rajzot is készítünk.

Kerttervezés 3D-s programmal

A kerttervezés menetéről részletesebb leírás és bővebb információ a kerttervezés lépései c. írásunkban található.

Főbb kerttervezési szempontok:

A családi házak kertjeit többféleképpen és többféle célra szokták használni: így különösen pihenésre, díszítési és rekreációs célokra, illetve élelmiszertermelésre.

A legjellemzőbb funkcionális szempont nagyban meghatározza a tervezést is.

A pihenés célját szolgáló kertekben például harmonizáljuk a térszerkezet arányos felosztását.

Igyekszünk naposabb és a pihenést szolgáló árnyasabb felületeket is kialakítani.

Optimalizáljuk a gyepfelületek arányát a beültetésre kerülő növényágyásokkal, illetve meghatározzuk a burkolt felületek arányát és ajánlásokat teszünk az épített és funkcionális terek optimális elhelyezésésre a kertben.

A gyepfelületről sokan úgy gondolják, hogy kevés gondozást igényel. Amennyiben szép, egészséges és egyenletes, üde zöld gyepet képzelünk el magunknak, úgy tudni kell, hogy annak fenntartása rendszeres odafigyelést igényel! Tavasztól őszig heti rendszeresfűnyírással, öntözéssel és legalább tavaszi és őszi tápanyag-utánpótlással, idősebb gyepfelületnél évi gyeplazítással kell tervezni. A megfelelően fenntartott gyep nem gyomosodik, sűrű és szép zöld színű. Az elhanyagolt gyep kisülhet, begyomosodhat, sárgul és kiritkul.

A kikapcsolódás és kényelem fokozására különböző kertépítészeti elemek alkalmasak. Ilyenek a kerti beülő, pagoda, a kerti grill és szalonnasütő, egy szép kemence, a gyerekeknek a különböző kerti játékok vagy medence, a felnőtteknek napozóterasz, egy kültéri szauna, és így tovább. A gyerekek részére jól megépített, biztonságos, az EU szabványoknak megfelelő mászókák, mini kerti játszóterek, homokozók is rendelhetőek. Ezek lehetőleg a házhoz és a teraszhoz közel legyenek elhelyezve.

Fontos, hogy a kerti elemek ne törjék meg a füves részt elaprózva ezzel a teret, mert a rossz elhelyezés a gyep öntözését és nyírását igencsak megnehezítené. Már a tervezés elején el kell dönteni ezeknek a kerti elemeknek a helyét, még akkor is, ha anyagi okokból netán nincs lehetőség a kertépítéssel egy menetben létesíteni azokat.. Az előrelátás indokoltságát jól szemlélteti az alábbi példa: amennyiben korunk igényeinek megfelelően öntözőberendezést telepítünk a kertépítés során, úgy később értelemszerűen nem építhetjük be ezeket a pótlólagos létesítményeket egy szórófej szórásképébe , mert ez esetben az öntözendő kertrészek kiszáradhatnak , a felépítmény pedig tönkremehet az állandó vízverés miatt. Az öntözőberendezés utólagos átalakítása pedig szükségtelen kiadást és a kert egy részének indokolatlan megbontását jelentheti.

A garázs illetve kocsibeálló elhelyezése is több szempont alapján történik. Praktikus, ha az utcafronton, vagy a házzal egybe építve történik így nincs fölösleges út a kertben, ami esetleg mástól veszi el a helyet,illetve növeli a burkolt felületek arányát, megtöri a kert díszkerti látképét. Az önkormányzati előírásoknak előre utána kell nézni, ugyanis jellemzően építésügyi előírások szabályozzák a 10 m2-t meghaladó, alappal rendelkező építmények elhelyezésére, és engedélyköteles ezek megépítése.

Fontos elem a kertben és így a tervezésben a kerítés, annak helye, vonalvezetése, stílusa, árnyékvetése A kerítésnek, mint műtárgynak nagyon sokféle kialakítása létezik, és így igen sok árfekvésben valósítható meg a telekhatárt jelző elválasztás. A legegyszerűbbek az oszlopokkal megtartott dróthálók (drótkerítések), a bonyolultabbak pedig akár iparműveszeti alkotások is lehetnek: fafaragásokkal díszített, kovácsoltvas, valódi és műkővel burkolt, nemesvakolatos…stb.

Az élettelen kerítések között a leginkább természetes hatásúak az anyagában festett fa illetve a kő, különösen a mészkő elemekből rakott kerítések. Utóbbiak főként a mediterrán stílusú kertekben mutatnak jól.  Előbbi típusoknál azonban még természetesebb, még természet közelibb az élő növényekből álló kerítés, vagyis egy kompakt egynemű vagy vegyes örökzöld vagy virágos sövény.

Miért érdemes kerttervet készíteni?

A jó kerttervező munkájának eredményeként elkészülő kertterv megkönnyíti és segíti a megrendelőt a kertépítést megelőző döntéshozatal során, valamint garanciát jelent arra is, hogy a kertépítés során, valamint évek múltán se érje váratlan meglepetés a megrendelőt az épülő kertje milyenségét illetően.

A szakszerű növénykiültetési terv és növénykiírás (faj, fajta, egyedszám, ültetési hely meghatározása stb.) biztosítja, hogy az egymás mellé ültetett növények, növényegyüttesek a különböző évszakokban és az évek múlásával is harmonizáljanak egymással, az egyes növények az igényeiknek megfelelő helyre kerüljenek és a növényállomány az adott kertrészben idővel ne legyen túl sűrű, vagy éppen túl ritkás.

Kész látványterv

A tervezés menetében a megrendelői igényeknek, a kert adottságainak, valamint a hozzáértő tervező kert design javaslatainak, szakmai tudásának alapulvételével és mindezek összehangolásával megszülető kertterv biztosítja továbbá, hogy a kertépítés során minél gördülékenyebb legyen a munkavégzés, Kertépítő munkatársaink a méretarányos tervek alapján tűzik ki a tervezett vonalvezetést, valamint a kert adottságainak megfelelően elhelyezik a növényeket és a különféle kerti létesítményeket, műtárgyakat.

Mennyibe kerül egy jó kertterv?

Minthogy a kerttervezés ára több tényezőtől függ, így erre a kérdésre csak

az egyedi sajátosságok és a megrendelői igények ismeretében tudunk egyedi, egyénre szabott árajánlatot készíteni.

Általánosságban megállapítható, hogy a kerttervezésre – mint kiemelt szakértelmet igénylő mérnöki munkára - adandó árajánlat egyfelől függ a megrendelői igényektől, a tervezői munka milyenségétől (koncepcióterv, 3D látványterv, engedélyes terv stb.), másfelől a tervezéssel érintett magánkert adottságaitól (méret, tagoltság, domborzati viszonyok, meglévő funkciók stb.) függ, azzal arányos.

Jelenleg Budapesten és az agglomerációban tudunk kerttervezést és kertépítést vállalni.

Egyedi kerttervezési és kertépítési árajánlat kérése céljából keressen bennünket elérhetőségeink valamelyikén: telefonon a +36 20 34 51 349-as számon, vagy e-mailben az info [kukac] kertelunk [pont] hu e-mail címen.