Automata öntözőrendszerek téliesítése

Automata öntözés Téli kerti munkák Ötletek-tanácsok Őszi kerti munkák

Az automata öntözőrendszert évente szükséges téliesítenünk, azaz a rendszert víztelenítenünk, méghozzá az első fagy megjelenése előtt. Ezáltal kerülhető ugyanis el a rendszer és tartozékai tekintetében egy nem várt fagykár. Az automata öntözőrendszer vázát jelentő KPE csövek elviekben nem fagyhatnak el, még akkor sem, ha a víztelenítésre nem kerül sor, bár a csövekbe fagyott víz évről-évre rontaná az anyag ellenálló képességét.

Az öntözőrendszer lelkeként funkcionáló mágnesszelepek, valamint a szórófejek és egyéb szerelvények vonatkozásában azonban elengedhetetlen az ősz végi víztelenítést elvégezni, mert ezeket a rendszertartozékokat a belefagyó víz könnyen tönkreteheti. A fagykár elkerülését célzó víztelenítés lehetséges módozatai a kézi ürítés, az automata ürítőszelepek alkalmazása, valamint a kompresszorral való kifúvatás.

Kézi leeresztő csapok (kézi ürítés) alkalmazása

Az ún. kézi leeresztő szelepeket a rendszer legmélyebb pontjain kell elhelyezni. A rendszer főelzáró csapjának (golyóscsap vagy téli elzáró csap) elzárása után egyszerűen csak ki kell nyitni a kézi leeresztő csapokat, amelyeken át a víz ki tud folyni a rendszerből. A szórófejek kiemelkedő részét ilyenkor érdemes egyenként megemelni, hogy a szórófejben lévő víz is visszaáramolhasson a csövekbe. A leeresztő csapok rendszeren belüli elhelyezkedésétől függően kevés víz azonban visszamaradhat a rendszerben és annak tartozékaiban, de ez elviekben már nem olyan mennyiség, amely képes lenne maradandó károsodást okozni. A víz leeresztését (kifolyatását) követően ne feledje elzárni az ürítő csapokat.

Automata ürítőszelepek alkalmazása

Az automata ürítőszelepek – amint az a nevükben, elnevezésükben is szerepel - maguktól kinyitnak, feltéve, hogy az öntözőrendszerben a nyomás meghatározott szint alá süllyed. Ezek a szelepek tehát minden öntözés végeztével kieresztik a vizet a csővezeték adott részéből (vagyis az ún. szárnyvezetékekből). A téliesítés ez esetben csupán abból áll, hogy a fagyok beállta előtt az öntözőrendszer főelzáró csapját el kell zárnunk, majd a gerincvezetékben maradt víz leeresztéséhez ki kell nyitnunk a mágnesszelepeket, amelyeken keresztül a víz a szárnyvezetékekbe folyik és az automata ürítőszelepeken keresztül távozik a rendszerből. Ez esetben is szükséges a visszafolyás gátlóval rendelkező fejek kiemelkedő részét megemelni a szórófej víztelenítéséhez. Itt is igaz, hogy a víztelenítés ellenére maradhat némi víz a rendszerben és tartozékaiban, ám ez a visszamaradó mennyiség már elenyésző ahhoz, hogy maradandó károsodást okozozzon.

Kompresszoros víztelenítés

Ez a szakemberek által leginkább ajánlott módszer, amikor is egy erre alkalmas teljesítményű kompresszor segítségével a víz lényegében a sűrített levegő által kerül kifúvatásra a rendszerből. A kompresszorunk tömlőjét először is csatlakoztatnunk kell az ún. ürítési ponton, majd a főelzáró csapot elzárva és az adott kör (zóna) elindítását követően fokozatosan kell a kompresszor segítségével levegőt juttatni a rendszerbe. A sűrített levegő nyomása azonban nem lehet nagyobb, mint a legkisebb nyomásfokozatú alkatrész legnagyobb üzemi nyomása és nem haladhatja meg a 3.5 bar-t.

Zónáról zónára kell haladnunk, és inkább többször röviden fúvassuk ki, mintsem egy hosszú és nagy fújással. Ha már nem jön ki víz a szórófejekből, akkor az adott zónán már ne folytassuk tovább a kifúvatást, az esetleges károsodást elkerülendő. A téliesítés keretében a kültéri vezérlőt nem kell áramtalanítanunk, de állítsuk a kapcsolót „OFF” állásba. Beltéri vezérlő esetén is hagyhatjuk áram alatt az automatikát, ám a vezérlőt ekkor is állítsuk „OFF” állásba, de akár teljesen áramtalaníthatjuk is a beltéri vezérlőt. Utóbbi esetben szükséges lehet a tavaszi indításkor a vezérlőnket újraprogramozni.