Különleges paradicsomok

A bolti kínálatban megszokhattuk, hogy a paradicsom piros, kerek formájú és kétféle méretben kapható: a koktél (vagy cseresznye) és a normál „étkezési”, 10-15 dkg súlyú, kemény és szeletelhető változatok közül választhatunk. Továbbá jó áron még a hosszúkás, szilva alakút is megkaphatjuk.

Kertépítési tanácsaink körében már foglakoztunk a konyhakerteknek a modernkori kertekben, napjaink kertépítészetében betöltött szerepével, elhelyezésével, és mikénti kialakításával a kertépítés során. Jelen írásunkban pedig a konyhakertek lehetséges „lakói” közül az egyik legelterjedtebb zöldségfélével, a paradicsomokkal foglalkozunk.

A paradicsomot már nagyon régen termeszti az emberiség, valószínűsíthetően az Észak-Amerikai kontinensről származik. Európában az olasz ételek tipikus alapanyaga. Aki háztáji termesztésben is ismeri a paradicsomtövet, az jól tudja: ez a növény a termésén kívül mindenhol növényi szőrökkel fedett, tagolt a levele és minden paradicsom „fürtös”, többesével érleli termését az elágazó virágzati hajtásokon. Sok pollent és nektárt termel, ezért a beporzó rovarok szeretik a legtöbbször sárga színű virágait. A régi házikerti paradicsomfajtáink között sok az óriási termésű, piros színű, gyakran barázdált alakú „léparadicsom” vagy „befőzési paradicsom”. Ezek nagyon jó ízűek, ma is léteznek ezek a fajták. A paradicsom lehet bokros és futó (nagy méretű) fejlődésű. Ha egy kicsit jobban körülnézünk, akkor tapasztalhatjuk: rengeteg különleges formájú, megjelenésű és színű fajta van a kiskereskedelmi piacon. Ezeket a fajtákat akár évente is cserélhetnénk a kertben, mivel annyi van belőlük!

Sárga paradicsom

Magyarországon sem ritkaság a sárga színű paradicsom. A sárga paradicsomok általában édesek, kevésbé savasak – a gyerekek és az idősebbek többnyire jobban kedvelik őket, mint a piros változatokat. Van belőle tájfajtánk is: a „Ceglédi” nevű fajta sárga termése 100-200 g tömegű, a bolti paradicsomokhoz hasonló kerek formájú. Sok helyen kóstolhatjuk meg a körte vagy kerek alakú, sárga változatokat is: ezek többsége kicsi, harapásnyi méretű, mint az ’Egg Yolk’ is. Ezek rendkívül bőtermő paradicsomok, és valóban a gyerekek kedvencei.

Paradicsom Reisetomato

Ha igazán különleges alakú paradicsomot szeretnénk nevelni, akkor a ’Reisetomato’ fajta lehet az igazi. A termése elágazik, ezért sok, kisebb-nagyobb paradicsomból áll a nagyméretű, így egzakt formájú fajta termése. Az íze kiváló és piros színű. Nevét arról kapta, hogy évszázadokkal ezelőtt, amikor egy utazás még sokáig tartott pl. szekereken, a család minden tagja tudott törni róla a hosszú út közben friss (nyers) paradicsomot, és mivel ennél a fajtánál kis sebzési felület alakult csak ki, nem rohadt meg az utazás közben a termés.

Paradicsom zöld

A paradicsom termése színekben is bővelkedik. A paradicsomtermés színe ne tévesszen meg minket: mindegyik finom, többé vagy kevésbé savas/édes ízű, és nagyon egészsééges! A nálunk hagyományos piros szín mellett a már említett sárga is egészen gyakori. Talán a legérdekesebb szín az éretten is zöld paradicsomok közül kerül ki. Ezek a fajták (pl. ’Green Zebra’, ’Delano Green’, ’George’s Green’) többnyire éretten egy kis rózsaszín pírt kapnak, vagy mint a zöld színű egres, kicsit áttetszővé válik a héjuk, esetleg sárgás színezetűek lesznek.

Paradicsom Rose

Az új nemesítésű fajták között ma divatosak a lila színű fajták: az ’Indigo Rose’ ezek közül nagyon kedvelt. Kis méretű termései a napos oldalukon sötétlilák, belül viszont sötét pirosak. A kékes színt a különböző antocián festőanyagok okozzák, amelyek a piros színű paradicsomokban egyébként is képződő, a piros színért felelős likopinok mellett az immunrendszerünket erősítik.