Sziklakertek építése

Sziklakert Ötletek-tanácsok Mediterrán kertek

A sziklakert - ha megfelelő helyre és megfelelő módon építik meg - az egyik leglátványosabb eleme a lakókerteknek. Különlegessége, hogy növények helyett a kő dominál benne.

A sziklakerteknek két alapvető típusát különböztetjük meg:

Tájképi sziklakert

Egy természetes táj kertbeillesztett mása, melynek célja a kövek és a növények természetes előfordulásának visszaadása. Attól függően, hogy a milyen szikla-előfordulást utánoz, a tájképi sziklakertnek két típusát különböztetjük meg: sziklakibúvásos és szórványköves sziklakert. A sziklakibúvásos tájképi sziklakert a hegyoldal képét jeleníti meg, a szórványköves pedig az elsimuló hegylábat, ahol a gyepet és az alacsony növényeket helyenként töri csak meg egy-egy kibúvó szikla, vagy 'fentről legördült', földbe süllyedt sziklatömb. Lakóházak kertjeiben - részben a kevés rendelkezésre álló hely miatt - elsősorban tájképi sziklakerteket célszerű építeni.

Egyik sziklakert munkánk Így néz ki egy ígényesen kialakított tájképi sziklakert

Mértani sziklakert

Geometrikus, szabályos kialakítású kőkert. Jellemző elemei közé tartoznak a szárazon rakott támfalak, a lépcsők, a kőlapos utak, valamint a süllyesztett kert. Építése helyigényes, ezért elsősorban nagy parkokban, nagy kiterjedésű közcélú zöldfelületeken jellemző.

Tervezési, építési szempontok:

Érdemes olyan növényt ültetni mely bírja a meleget és szárazságot A sziklakert helyének kiválasztása fontos feladat. Kerüljön központi, jól látható helyre, hiszen a közcélú zöldfelületekre nem jellemző kertelem egy különlegességnek számít a lakóházak kertjeiben. Ilyen például a ház bejárati frontja, a terasz, vagy a kerti pihenő környéke.

Fontos a kőzet anyagának megfelelő kiválasztása is, valamint azok helyes elrendezése, hogy a sziklakert ne egy kőkupacra hasonlítson, hanem egy természetes kőkibúvást idézzen. A sziklakert nem geológiai gyűjtemény, célszerű egyféle minőségű kőanyagból építeni. Hegyvidéken mindig a környéken jellemző követ használjuk. Meglévő ház közelében mindig alkalmazkodjunk a ház, a terasz vagy a lépcsők építéséhez felhasznált kőféleséghez, így is demonstrálva a ház és a kert összetartozását.

A sziklakertben alkalmazható kőzetek közül előnyösebbek a könnyen megmunkálható és jól illeszthető, világos színű üledékes kőzetek (mészkő, dolomit, homokkő) a sötét színű és szabálytalan törésű vulkanikus kőzetekkel (bazalt, gránit, andezit) szemben.

A sziklakertek tervezésével, építésével kapcsolatos további, hasznos információk olvashatóak a sziklakert tervezésének lépéseit bemutató cikkünkben: Sziklakertek tervezésének lépései

Növények

Sziklakerti növények széles választéka áll rendelkezésre a megfelelő fajok kiválasztásához. A növények megválasztásával különböző tájakra jellemző hatásokat érhetünk el (pl.: alpesi sziklakert, mediterrán sziklakert). Ne keverjük a különböző, egymástól karakterükben erősen különböző tájakra jellemző sziklakerti növényfajokat, mivel ezzel kedvezőtlen disszonáns hatást érünk el (pl.: kaktusz és alpesi hanga telepítése egymás mellé). Az egyes sziklanövények foltjai egymástól világosan különüljenek el. A növények kiválasztásánál a növények és a kövek együttes színhatását is vegyük figyelembe. A világos színű köveken (pl.: mészkő, homokkő) a haragoszöld lombszínű és élénk virágszínű növényfajok érvényesülnek a legjobban, míg a sötétebb színű vulkanikus kövek háttere elé inkább fehér, rózsaszín és sárga színű, pasztell árnyalatú, ezüstös lombú évelőket telepítsünk. Telepítéskor vegyük figyelembe a növények magasságát, igényeit.

Kezdjünk neki, akár házilag is!

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy szakemberrel építtessük fel a leendő sziklakertünket. Ha nagyon vállalkozó kedvűek vagyunk, akkor saját magunk is nekifoghatunk a műveletnek. Ezeket tartsuk szem előtt:
Milyen sziklakertet építsek?
Hol legyen a helye?
Milyen köveket vegyek?
És milyen legyen a növényzet?