Kerttervezés házilag

Kerttervezés Ötletek-tanácsok Kertépítés házilag kertépítés házilag

Amikor a kertbarátok, kerttulajdonosok maguk állnak neki kertjük megtervezésének, gyakran merül fel a kérdés: hol kezdjük el, milyen sorrendben haladjunk, és persze hogyan tévedhetünk a legkevesebbet szakmailag.

Nem árt tudni, hogy a növények ismeretét, a kertek kialakításának szempontjait, a tervezés lépéseit a szakembereknek bizony sok-sok évig tanítják. Mégsem kell teljesen megijedni, ha valaki autodidakta módon, saját maga tervezné meg kertjének kialakítását: néhány alapszabály betartásával szép és praktikus kertet tervezhet az, aki a kertet, növényeket igazán szereti.

A tervezés során az első dolog, amit meg kell tenni: a kert aktuális állapotát pontosan mérjük fel. Amennyiben rendelkezünk földhivatal vagy földmérő által hitelesített alaprajzzal, azon érdemes feltüntetni a meglévő fák, épületek helyét. Ne felejtsük ki a vízkivételi hely, kerítés, az esetlegesen lebontott melléképület földben maradt betonalapjának és a közművek (víz, gáz, csatornázás csövei, elektromos vezetékek földben és levegőben, telefon) bejölését sem. Ezek a műtárgyak és más adottságok ugyanis mind-mind befolyásolják a kertépítést és az épített kert végső kinézetét.

Így például nyilvánvalóan nem lehet vízvezeték vagy csatorna fölé fát ültetni, a kerítéstől 40 cm-en belül sövényt, 1 m-en belül fát telepíteni. Ugyancsak kedvezőtlen légvezeték alá magasra törő növényt ültetni. Egyes helyeken tiltott olyan kerítés építése, mely átláthatatlan (pl. betonelemekből álló, vagy téglakerítés). Eltemetett betonalapok felett szinte semmilyen növény sem érzi jól magát, vagy fokozottan kell öntözni őket. A vízkivételi hely megszabja a tervezett öntözőrendszer vagy locsolótömlő csatlakozási helyét.

Ha nem rendelkezünk pontos alaprajzzal, akkor rajzoljunk egyet kézzel! Erre a legalkalmasabb egy kockás vagy mm-papír. Jelöljük ki 0 pontnak a kert egyik sarkát, és onnan mérjük le az egyik és a rá merőleges kerítés (vagy kerítés hiányában a telekhatár) vonala mentén, mi hol helyezkedik el. Ez a módszer csak akkor működik jól, ha téglalaphoz hasonló kertünk van. Amennyiben nem ilyennel rendelkezünk, forduljunk megfelelő technikához (ilyen például a lézeres mérő) vagy hívjunk szakembert hívjunk segítségül a felméréshez. Mindig ügyeljünk a tárgyak bejelölésénél arra, hogy a kert rajzának megfelelő méretarányban tüntessük fel a tereptárgyakat.

Miután felmértük a jelenlegi, vagyis a tervezéskori állapotot, írjuk össze mindazon kívánságokat és szempontokat, amelyeket szeretnénk kertünkben megvalósítani. Így például meg kell határoznunk, hogy akarunk-e és ha igen, akkor hova egy jó kis kerti grill helyet, vagy akarunk-e a gyermeknek homokozót, a kutyának kennelt, a ház asszonyának zöldséges vagy fűszerkertet, a szerszámoknak, kerékpároknak kerti tárolót létesíteni, akarunk-e gyümölcsfákat ültetni, hol és mekkora legyen a gyep felülete, szeretnénk-e sziklakertet, öntözőberendezést, tipegő köveket a fűbe, hol menjen a kerti út, stb.

A tereptárgyak és más kerti elemek elrendezésénél fontos tervezési szempont, hogy mindig a legnagyobbak helyét kell először megtervezni. A garázs, a kerti pagoda és az utak berajzolása az elsők között legyen. A legjobb az, ha a garázs közvetlenül az utcafronton helyezkedik el, amennyiben ezt a helybeli rendezési terv megengedi. Így elkerülhető az, hogy az egész kertet átszelő kocsi beálló, illetve annak nyomvonala más tervezett kertelemektől vegye el a helyet.

Kerti utakat úgy tervezzünk a kerten belül, hogy azok praktikusak legyenek. Kerüljük a kacskaringós kialakításokat, és a sehová sem vezető kerti utacskákat. Többnyire az egyenes vagy enyhén ívelt, rövid sétáló utak megépítése célszerű. Ha a kertben olyan már meglévő tereptárgy van (pl. idős fa, meglévő kerekes kút stb.), melyek megmaradnak, akkor az utak kijelölésénél ezeket is figyelembe kell venni: ide is kell vezetnie útnak, vagy pedig éppen megkerülnie ezeket.

A tervezés fontos részét képezi a növénykiírás elkészítése, a növények megtervezése (faj, fajta, egyedszám, ültetési hely meghatározása stb.), amely szakszerűségéhez ugyanakkor javasolt kertészmérnök szakember segítségét kérni.