Kertépítés házi módszerekkel

Tudjuk egy igazán profi kertépítés sokszor nagy anyagi terhet ró a kerttulajdonosra. Ha mindenképpen házilag kell megoldanunk a kertünk karbantartását, akkor ezt a pár fontos szempontot érdemes betartani, illetve ezek szerint kialakítanunk a kertünket.

A kert kialakítása

Tudunk kell, hogy minden adottságai van a kertünknek. Egy hegyoldalba épült-e a kert, vagy mondjuk egy völgyben vagyunk, illetve elképzelhető, hogy egy nagyon száraz, homokos talaj van alattunk.

Ami nagyon fontos, hogy a kertünk adottságaihoz mérten alakítsuk ki a kertünk növényvilágát és elrendezését. Ha egy nyirkos völgyben vagyunk ahova kevés ideig süt be a nap, akkor inkább fenyőféléket ültessünk, melyek bírják a csapadékos körülményeket. Ha száraz helyen van a kertünk, akkor inkább szárazságtűrő növényeket részesítsünk előnyben. Figyeljünk arra is, hogy próbáljunk olyan növényeket ültetni átmenetileg – például nádat – mely árnyékot ad a másik növénynek, amíg az meg nem erősödik.

A talaj feljavítása

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egy olyan talaj amivel éveken keresztül nem foglalkoztak, egy porló homokos talajon sose lesz sűrű és üde sövényünk, se egybefüggő fűterületünk. Még mielőtt sok-sok pénzt rááldoznánk a sövénypalántákra illetve a fűmagra, mindenképpen javítsuk fel a talaj minőségét.

Vízgazdálkodás

Ahhoz, hogy szép kertünk legyen elengedhetetlen a folyamatos és kellő mértékű vízutánpótlás. Nyáron a nagy kánikula idején, amikor már lemegy a nap, érdemes minden este jól meglocsolni a sövényt, a füvet és a növényeket.

Öntözőberendezést akár házilag is készíthetünk. Vegyünk olyan hosszú slagot amely több toldással, de végigér a sövényen. Lyukasszuk ki 10 centinkként a slagot, majd kössük rá egy kerti csapra. Egy ilyen olcsó megoldással házilag is gondoskodhatunk a sövényünk üdeségéről.

További hasznos tanácsok, tippek és ötletek itt találhatók.