Formabontó kert

tavasz

Az alábbi képekkel egy olyan kertünkbe nyerhet bepillantást, ahol a nagyméretű zöldfelületet számos, játékos formájú, ugyanakkor a családi ház stílusához igazodó "ágyás-sziget" teszi változatossá.

A jelen cikkünkben bemutatott kert végében, a nagy gesztenyefa hűs árnyékában egy mini játszótér került kialakításra a család csemetéinek legnagyobb örömére. Igaz, a gyermekek önmagában a frissen telepített gyepszőnyeget is nagy szeretettel fogadják, és rendszerint alig bírják kivárni, hogy birotkbavehessék a zöldfelületet.

Bár az alábbi képek között akad olyan is, amely még az építés közbeni munkafázisban készült, ám az attraktív félkörív szegélyben elhelyezkedő gyepszőnyeg és az azt körülölelő rózsaágy tervezési ötletét ennek a "munkaképenek" a segítségével is érdemesnek találjuk jelen cikkünkben bemutatni.

Bejárat egy íves térelemmel

Gyereksarok a fa árnyékában

Egymást váltják az íves és a szögletes formák

Egyébiránt számos módszer létezik az ágyások gyepfelülettől való elhatárolására. A megfelelő szegélytípus kiválasztása egyfelől függ attól, hogy az esztétikai szempontokat is érvényre kívánjuk-e juttatni a szegély funkcionális szerepe mellett, másfelől befolyásoló tényező lehet a szegélyezés bekerülési értéke - mint a kertépítés költségvetésének egyik, de kétségkívül nem elengedhetetlen tétele - is.

Mindezek alapján a szegélyezés legolcsóbb és megfelelő kivitelezés mellett szinte láthatatlan eszköze az ún. műanyag ágyásszegély. Ebből szintén sokféle típus létezik, és mint a termékek, szolgáltatások világában általánosan elmondható, úgy erre a tételre is igaz, hogy a minőség rendszerint egyenes arányban nő a műanyag ágyásszegély egységárával.

Magasabb ugyan a bekerülési értéke (mind az anyagár, mind a munkadíj tekintetében), ám a kertépítés fontos esztétikai eleme és tervezési eszköze lehet a különféle - az épületek és térburkolatok stílusához igazodó - térkő, illetve macsakakő szegélyek kialakítása, amint az a jelen cikkben bemutatott kert képeiről és a referencia menüpont alatti képgalériánkban található további kertképeinkből is kitűnik.