Ültessünk mákot a kertbe

Mák, mint díszítő elem a kertben. Ültessük be és próbáljuk ki!

A pipacsok (Papaver fajok) a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartoznak. Elterjedésük, a nemzetség nagy fajszáma és gazdasági jelentősége miatt a mákfélék növénycsaládját latinul a pipacsok nemzetségéről nevezték el. A pipacsok egynyári vagy évelő növények, többnyire nagy virágokat nevelnek. Alkaloidákban gazdagok, ezért többségük mérgező, amire figyelnünk kell a kerti alkalmazásuk, ültetésük esetén.

Többféle vadmák típus létezik

Talán a legelterjedtebb képviselőjük a kerti mák (Papaver somniferum). Ezt a növényt elsősorban magjáért termesztjük. A mákok között őszi és tavaszi vetésű fajták is léteznek, így a mák ültetése az őszi kerti munkák vagy tavaszi kertkialakítások keretében is megvalósítható. Az erősen tápanyagszegényeket kivéve minden talajon jól terem és szépen díszít. Magyarországon sokféle étel: guba, bejgli, különféle sütemények és kenyerek készülnek belőle.

A magvakban sok az étkezésben értékes olaj, ezért a magőrlemény könnyen avasodik. Más Európai Unióba tartozó országban csak mint ipari növényt ismerik. Régebben az éretlen gubóból karcolással nyerték ki a növények tejnedvét, és belőle tisztították és vonták ki az ópiumot. Új technológiával erre már a száraz növényi részekből is képes a gyógyszeripar.

Mivel sokszor történt mákkal való visszaélés és gondatlanság, ezért a Föld országainak többségében csak erősen szabályozott körülmények között lehet termeszteni. Ugyanakkor hazánkban szinte mindennapos élelmiszernek számít ez a növény, éppen ezért nemesítettek belőle alacsony alkaloid-tartalmú fajtát, ez az ’Ametiszt’ nevet kapta.

A mák, mint díszítő növény a kertben

A máknak nemcsak élelmi és gyógyszeripari, hanem jelentős díszítőértéke is van. Ennek az egynyári növénynek nagy, tulipánra emlékeztető virágai vannak. A virágok színe fehér, rózsaszín, piros és lila is lehet, sokféle árnyalat és kettős virágszín is előfordul (pl.: ’Danish Flag’). Léteznek teltvirágúak is, mint a ’Lavander Semidouble’, ’Black Peony’, ’Red Pom Poms’ és ’Flemish Antique’. Erősen szeldelt, sötét bordó szirmai vannak a ’Blackcurrant Fizz’ fajtának.

A magtokot, más néven a gubót, éretten virágkötészeti célokra is használják a magok kinyerése után. Természetes vagy festett állapotban is kedvelt szárazkötészeti alapanyag. Bizarr megjelenésű fajta a ’Hen and Chiken”, melynek mákgubóin oldalt sok még kisebb gubó fejlődik.

A vadmák

A pipacsok közül hazánkban a legelterjedtebb vadon élő növény a közönséges pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas). A vegyszeres gyomirtás előtti időszakban a gabonák egyik legelterjedtebb gyomnövénye volt a szarkalábbal és a borzas katával együtt. Mindhárom növény szép formájú és színű virágokat nevel. A pipacs magja is mérgező. Narancs-piros, négyszirmú virágai egy napig díszítenek, de hosszabb ideig nevelnek virágokat a tövek.

A közönséges pipacs a legelterjedtebb mákféle

A pipacs gubója kisebb, mint a kerti máké, szárazkötészeti célra ez is jól használható. Nemesítettek fajtákat is belőle: a ’Bridal White’ világító fehér, egyszerű virágokat nevel. A ’Mother of Pearl’ fajta színe fehér és rózsaszín a sziromszél, a ’Falling in Love’ és ’Picotee Mixed’ fajtakeverékekben más színnel szegélyes, féltelt virágú fajták is vannak. A ’Shirley Double’ fajtakeverék magjaiból féltelt, vegyes színű növények fejlődnek.