Egyedi kőtámfalak

Támfal Kertépítés házilag Ötletek-tanácsok

A kőtámfalak kertünk egyik univerzális építőeleme. Használhatjuk dekorációs célokra, lejtős területeken a szintkülönbségek eltüntetésére és térelválasztóként, de akár kerítésként is. Íme néhány felhasználási javaslat.

Használjon szabálytalan formájú termésköveket

A terméskő támfalak sokoldalúan alkalmazhatjuk. Egyrészt virágágyásokat, növénycsoportokat keríthetünk el a támfalakkal, másrészt szintkülönbségeket tüntethetünk el. Ha a kőfal lejtős területre épül, akkor az alacsonyabb részt fokozatosan építsük magasabbra, hogy kiegyenlítse a talaj lejtését. Így lesz folyamatosan vízszintes a kertünk.

Színes virágos kőtámfal

Vidéki stílus

Ha a támfalunkat szabálytalanul, lazábban építjük fel - különböző formájú és méretű kövekből - akkor a látvány természetesebbnek hat, jobban illeszkedik a különböző növények sokaságához is. Ez a támfal szinte kiemeli a buja, virágültetvényt.

Vidéki stúlusú támfal

Kerti ülőhelyek

Habár a terméskő támfalaknál nem használunk semmilyen kötőanyagot - habarcsot - mégis kiváló ülőalkalmatosság. Kertünk így kiegészül egy hellyel, ahol megpihenhetünk és gyönyörködhetünk a természet adta szépségekben. A képen látható középmagas fal jól elhatárolja a buja cserjét a virágágyástól és még kiváló helyet is ad egy kis kerti szobrocskának.

Akár ülőhely is lehet a támfal

Használjunk kőtámfalat a tavunkhoz is

Használjunk kőtámfalat a kerti tavunk dekorálásához. A rakott kő fal élesen elhatárolja a tavat. Az egyenes felületekre szobrot, virágcserepet és egyéb kerti díszeket tehetünk. A kövek véletlenszerű elhelyezése természetes látványt nyújt, megnyugtatja a nézelődő szemét.

Támfal a tó körül

Készítsünk kerti padot

Kőtámfallal nemcsak a szintkülönbségeket tudjuk eltüntetni, hanem további hasznos funkciókkal is el tudjuk látni. A kert lejtős oldalán például a kőtámfal egyik részéből ülőpadot is készíthetünk. Ezzel több hasznos funkciót is be tud tölteni a támfal.

Kőpad

Díszítő terméskő fal

Terméskőből nem csak támfalat lehet készíteni. Nagyobb felületen használva, akár egy egész falat is dekorálhatunk vele. Az így kapott felület természetes megjelenést kölcsönöz a kertünknek. Ha a köveket keskenyebb, nagyobb méretű egyenletesebb darabokra vágják az így egymásra épített fal összhatása még dekoratívabb eleme lesz kertünknek.

Diszfalat is építhetünk terméskőből

Támfalból kerítés

Mivel a kőből rakott támfalak kötőanyag nélküliek, csak akkor biztonságosak, ha nem haladja meg a magasságuk a kilencven centimétert. Ez a fal kitűnő választás a kertünket elhatárolni a külső tértől, a magasabbra rakott falak támaszként szolgálnak a bejárati kapunak. Az alacsonyabb részek pedig elhatárolják a füves területet, a virágos kerttől.

Támfal kerítés