8+1 tanács a kert nyári gondozásához

Nyáron érnek a gyümölcsök, forróság van, növekednek a gyomok… Néhány hasznos tanácsot nyújtunk a kert könnyebb fenntartásához.

1. Védekezzünk a darazsak ellen

Ha a kertben sok a darázs, akkor az étkezőasztal vagy pihenőhelyek körül helyezzünk el olyan műanyag flakonokat, amelyekbe sör és szörp keverékét öntöttünk. Nem kell bele sok, csak 3-4 cm vastagon legyen az edényben. Az édesre éhes darazsak belemásznak a nyitott flakonba, de bele jutva bepotyognak a folyadékba és elhaláloznak.

Nyári kert darázscsapda Házilag készített csapdával is védekezhetünk a darazsak ellen

2. Sose vágjuk alacsonyra a füvet

A nagy melegben nem szabad a pázsitot nagyon alacsonyan nyírni, mert hamar kisülhet. Öntözés előtt vágjuk le a gyepet, így ezt a veszélyt mérsékelhetjük.

3. Öntözzünk hajnalban

Ha a hajnali órákban öntözünk, vagy az automatát akkorra időzítjük, akkor a napi leghidegebb órákban juttatjuk ki a nedvességet. Mivel ekkor a legkisebb a párolgás, ezért kevesebb víz is elég az öntözéshez a nappali órákhoz képest.

Nyári kert öntözés Hajnalban öntözzünk

Az esti öntözéssel éjjelre párát teremtünk a növények között, ami gombás betegségek megjelenését okozhatja. A meztelencsigák (spanyol csigák) elsősorban éjszakai életmódot élnek. Ha nedvesen marad éjjelre a talaj és növények környezete, jól érzik magukat és elszaporodnak, nagy károkat okozva a növényekben. A megoldás a reggeli öntözés.

4. Mulcsozzunk

A talaj takarásával (mulcsozás) jelentős mennyiségű nedvesség elpárolgását akadályozhatjuk meg. A mulcsozás hűvösebben is tartja a talajt, a gyökerek kellemesebben érzik magukat. Erre a célra legtöbbször fenyőkérget szoktunk használni, ami viszont folyamatosan bomlik, „elég”. Ezért évente pótolni kell a kijuttatott mennyiséget.

5. Készítsünk tányérokat a növények törzséhez

A haszonnövényeket tányérozzuk ki vagy kicsit mélyebben, ültessük, így az öntözéskor kifejezetten a töveikhez juttathatjuk a vizet, így az nem folyik el.

6. Cserepes növény: kétszer öntözzük

A szabadban lévő balkonládákat, cserepes növényeket a tartós meleg esetében naponta kétszer: reggel és este is öntözzük meg. Az esti órákban figyeljünk rá, hogy a növények leveleire ne kerüljön víz, mert gombás betegségekhez vezethet.

Kaspós növény A kaspós növényeket kétszer öntözzük meg

7. Ha sövényt nyírunk nyáron

Ha egy sövényt folyamatosan nyírni szeretnénk, akkor mind a vizet, mind pedig a tápanyagot is pótolnunk kell a növények számára. Ilyen esetben célszerű lehet a csepegtető öntözőrendszer kiépítése a sövény vonalában.

8. Ritkán, de többet locsoljunk

Ha tartós aszály és meleg van, akkor a fáknak is szükségük lehet öntözésre. Ilyenkor nagy vízadagokkal és ritkábban kell öntözni őket.

+1. Hajnalban szedjünk virágot

Ha kertből kívánunk vágott virágot szedni, azt a hajnali órákban tegyük: ilyenkor a legmagasabb a víztartalma a virágoknak, nem hervadnak el olyan könnyen.