3 érdekes gyümölcsféle, amit érdemes kipróbálni a kertedben

Kültéri növények Haszonnövények Ötletek-tanácsok

3 trópusi gyümölcsféle a tüskés uborka, a földicseresznye és a cassabanana mellyel különlegessé tehetjük a kertünket.

Manapság a világhálón, a különféle fórumokon és honlapokon nagyon sok információhoz juthatunk hozzá. A kert kedvelőinek ez jó hír: rég vagy sosem látott növényekkel, termésekkel ismerkedhetünk meg, és nem csak a tartásukkal, de a felhasználásukkal kapcsolatban is értékes információkat tudhatunk meg. Kertépítési tanácsaink részeként magunk is törekszünk arra, hogy időről – időre olyan érdekes, különleges növényeket mutassunk be, amelyeket a magyarországi kertekbe is érdemes ültetni, ezáltal segítve a növényválasztást a kerttervezés, kertépítés során. Jelen cikkünket ennek jegyében a különleges gyümölcsöket hozó növényeknek szenteljük. Íme három növény, amit Magyarországon is ültethetünk, és nem csak kinézetükkel és különlegességükkel, de ehető részeikkel is megörvendeztetnek minket.

Földicseresznyék (Physalis peruviana és Ph. pruinosa)

A burgonyafélék családjába tartozó fajok Amerikából származnak, amelyek a Magyarországon télálló lampionvirág (Ph. alkekengi) rokonai. Bármilyen talajban vagy akár nagyobb cserépben jól érzik magukat. A lampionvirág minden része mérgező, a földicseresznyék termése ehető. A növények 1-2 m magasra növekednek meg. Fagyérzékenyek, a töveket fagymentes helyen kell teleltetni, 10 C fokon a termések folyamatosan érnek. A gyümölcs kerek, sárga, narancs- vagy pirosas színű éretten, átmérőjük 1-2 cm. Az éretlen, zöld termés mérgező! Magról vethetők a fajok, de első évben csak korai vetéssel lesz termés a növényeken. A földicseresznyék termése keresett és drága gyümölcs hazánkban. Ízük édes, gyümölcsös, kicsit kesernyés lehet. Nyersen és feldolgozva is fogyaszthatók.

Földicseresznye

Kiwano – tüskés uborka (Cucumis metuliferus)

A tökfélékhez tartozó növény a rokonaira hasonlít. A növény megjelenése az uborkára: hosszú, kúszó hajtásai vannak. A termések egy kisebb dinnyére vagy uborkára hajaznak. Az éretten erős sárga vagy narancsszínű, nagy tövises termések belseje zöld és édes, finom aromájú. Az érett termés csak pár napig fogyasztható. A zöld, magos terméshús ehető, amely gyümölcssalátába vagy magában nagyon finom.

Tüskés uborka

Cassabanana (Sicana odorifera)

Ugyancsak a tökfélékhez tartozó növény. A megjelenése sárgadinnyére hasonlít, a levelek többnyire tagoltak és a virágok sárgák. Trópusi növény, hosszú az érési ideje és melegre van szüksége. A könnyen kapaszkodó szárak akár 25 m hosszúra is növekedhetnek. A hosszú tenyészidő miatt érdemes már tél végén elvetni a magvakat szobában, és a fagyok után kiültetni a palántákat szabadföldbe. A termései ehetők, amelyek sötét, bordós színűek. Nagy, akár 40 cm hosszú uborkára hasonlítanak. A gyümölcsök éretten nagyon finom illatúak, ízük trópusi jellegű. Az éretlen terméseket zöldségként, az éretteket nyersen vagy lekvárként főzve fogyaszthatjuk.

Cassabanana