Balkonok és teraszok

Terasz Balkonnövények Ötletek-tanácsok balkon terasz

Az alábbiakban tekinthet meg néhány általunk telepített balkon- és virágládát. Megrendelőink igénye szerint a virágládák öntözését automata öntözőrendszer biztosítja, így a gyönyörű terasznövények nem várt kiszáradása miatt akkor sem kell aggódni, ha netán nyáron az egész család elutazik valahová és hosszabb - rövidebb ideig távol vannak az otthontól, hiszen a növények megfelelő öntözése az általunk telepített automatizált öntözőberendezésnek hála, mindig és minden körülmények között biztosítva van.

Mediterrán hangulatu terasz virágokkal

Tetőtéri balkon virágokkal

Virágos balkon egy társasházban

Az általunk berendezett és növényesített teraszokról készült további képeket megtekinthetik a jobb oldali menüsávban elérhető balkonok és teraszok képgalériában.

Virágos teraszok, erkélyek, balkonok

Nagyon sok új építésű házhoz vagy társasházi lakáshoz, illetve régebbi, felújított belvárosi – főként tetőtéri – lakáshoz tartozik egy-egy nagyobb balkon illetve terasz, tetőterasz. Sokszor felmerül a kedves tulajdonosban a kérdés: mit csináljak ezzel a térrel, hogyan hasznosítsam, és miként tegyem hangulatossá, otthonossá?

A teraszok, tetőteraszok „belakására”, a lakás funkcionális helységgé tételére többféle opció létezik: kellő hely és anyagi ráfordítás esetén akár egy kültéri jakuzzit is el lehet helyezni a teraszon, de például igen sokan alakítanak ki egy grillező részt, vagy helyeznek el egy-egy hintaágyát vagy nyugágyat pihenés céljából.

Véleményünk szerint azonban az igazi komfortérzet eléréséhez az ízléses kiegészítők elhelyezése, és a terasz vagy balkon növényekkel való „benépesítése” is elengedhetetlen, ahol a telepített balkonládák, nagyobb virágládák nem csupán a díszítést, a természeti környezet kialakítását szolgálhatja, hanem az elhatárolást, a teraszunkra való rálátást is képes megszüntetni (korlátozni), biztosítva így egy intim, de szabadtéri hely létrejöttét a lakáson, házon belül vagy ahhoz tartozóan.

Ez utóbbi adottság eléréséhez sokan megelégednek azzal, hogy az erkélyüket, teraszukat körberakják magas thuja félékkel, ám kertépítő szakemberekként a mi megoldási javaslatunk ennél több: amit mi ajánlunk az a színes, virágos, változatos növényekkel beültetett balkon, illetve erkély kialakítása, legyen szó akár egy mediterrán hangulatú teraszról, fűszernövényekkel beültetett balkonról, egynyáriakkal teli virágos erkélyről vagy egy modern terasz design megvalósításáról.

Virágos teraszok kialakítása

A terasz megtervezése és kialakítása során ügyeljünk az esztétikailag és minőségileg is megfelelő – a téli fagyoknak is ellenálló - burkolatok kiválasztására, valamint a balkonládák, növények és más terasz elemek helyes rögzítésére, hiszen egy-egy nagyobb széllökés a nem kellően rögzített facsemetét könnyen kifordíthatja, vagy a mozgó tárgyakat (pl. napernyőt) felkaphatja és leránthatja a teraszról, ami nem várt károkat okozhat mások testi épségében, értékeiben.

A terasz növényesítéséhez az ültetőközeget a különféle balkonládák, virágládák, ampolnák biztosítják. Ezeknek számos fajtája kapható a kereskedésekben, sokféle formában, színben és minőségben érhetőek el. Fából készült balkonládák esetén – a telepítésüket megelőzően – a szükséges felületkezelésekről sem szabad megfeledkezni, szem előtt tartva az időtállóság követelményét.

A terasznövények öntözését is automitazálhatjuk, ez esetben a sokszor fárasztó és időigényes kézi locsolást az általunk telepített automata öntözőrendszer kiváltja, melyet a növények beültetése előtt már célszerű kiépíteni és telepíteni, így a gyönyörű terasznövények nem várt kiszáradása könnyedén elkerülhetővé válik.

Nagyobb méretű, nehezen mozdítható virágládákba fagytűrő növényeket kell ültetnünk, mert a fagyérzékeny növényeket – így a mediterrán, netán trópusi származású növényeket - télen a megfelelő zárt helyre kell vinni teleltetés céljából.

A növények kiválasztásnál a klimatikus adottságok mellett figyelemmel kell lennünk a virágos változatosság és a stílusos összhang egyidejű megteremtésének követelményére, az ízléses növény-összeállítások helyes és szakszerű megválasztásával. Javasoljuk, hogy a teraszon is törekedjünk kisebb fűszernövényes rész kialakítására, ültessünk például levendulát, rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, melyek egyrészről kellemesen illatossá teszik teraszunkat, másfelől a konyhaművészetben is elengedhetetlenek.

A különféle balkonnövények tematikus ismertetőjét (a jobb oldali menüsávból elérhető) kapcsolódó cikksorozatunkban találják, míg további hasznos tanácsainkat az alábbiakban olvashatják.

Hogyan ültessen helyesen?

ültetés

A fiatal növényeket ne ültesse túl közel egymáshoz: legalább egy tenyérnyi távolságot hagyjon közöttük. Gyorsan növekvő növények - mint a fukszia vagy a csüngő petúnia - több helyet igényelnek. Keskeny virágládákat csak egy sorosan ültessen be. Ha a növényeket elültette, bőségesen meg kell locsolnia. A beültetett ládákat néhány órára hagyja árnyékban míg megszívják magukat. A jó virágföld trágyát is tartalmaz, mely 4-6 hétig is kitart. Ezután a tápanyagok ismételt pótlása szükséges.

Az elszáradt virágokat rendszeresen távolítsa el!

virágok metszése

Az elszáradt virágok a virágládákban nem mutatnak túl esztétikusan és akadályozzák az új virágok kihajtását, ezért érdemes őket rendszeresen letépkedni. Az elszáradt leveleket egyszerűen csípdesse le az ujjaival. Néhány virág esetében, mint pl. a margaréta, inkább ollót használjon.

A balkonon és a kertben lévő virágosládák vonzzák a tekintetet és igazán hangulatos környezetet teremtenek. Elrendezésükben az Ön fantáziájának semmi nem szabhat határt. Példáinkat javaslatként mutatjuk be.

Klasszikus

A muskátli a legkedveltebb balkonnövénynek számít. Különösen napos helyre alkalmas, magában vagy más virágok együttesében egyaránt mutatós. Ha átteleltette muskátliját, tavasszal meg kell szabadítania az elszáradt levelektől és a hajtást a cserép fölötti 3-4 szemig vissza kell vágnia. Létrehozhat egyszínű vagy élénk összeállítást piros muskátliból(3), sárga papucsvirágból(1) és kék lobéliából(2). Engedje szabadon szárnyalni a fantáziáját!

Romantikus

A margaréta(1), a nefelejcs(2), a Helichrysum-szalmagyopár(5) a levendula(3),és a lobélia(4) igazán romantikus hangulatot képesek balkonjára , ablakpárkányára varázsolni.

Praktikus

Kert hiányában sem kell lemondania a friss fűszerekről. Alakítson ki fűszerkertet ablakában. Egy balkonládában lévő fűszerkert esetében különösen fontos a jó kombináció. A bazsalikom(1), a majoranna(4), a petrezselyem, a metélőhagyma(3), az oregánó(2) jól összeférnek egymással. Akárcsak a gyorsabban növekvő fajták, mint a rozmaring és a kakukkfű . A fűszernövények gyakori locsolást igényelnek, ezen kívül viszont szinte semmit. A túl sok trágyázás ebben az esetben még káros is lehet, mert a fűszernövények elveszíthetik aromájukat. Ha szeretne nyesni a fűszernövényekből, tegye azt a csúcshajtásoknál, ez garantálja a növény bokrosodását.

Letisztult

3 puszpánggömb egész évben gondoskodik a szép látványról, és megfelelő megoldást nyújt árnyékos helyeken. Télen egy lámpafüzérrel kombinálva karácsonyi hangulatot teremhet.