Füvesítés

Kerttervezés Füvesítés Ötletek-tanácsok kertépítés lépései

A zöldfelület kialakítása, avagy füvesítés két fő módszerrel történhet: magvetéssel, illetve gyepszőnyeg terítésével. Mind a gyepszőnyegezésnek, mind a füvesítésnek megvannak az előnyei és hátrányai. A kert kialakítása, megújítása során fontos alaposan mérlegelni, melyikkel érhetjük el a kívánt eredményt: vajon a gyors és esztétikus gyepszőnyeg, vagy a hagyományos, de kicsit hosszadalmasabb füvesítés váltja be a hozzá fűzött reményeket? Bármelyik megoldást választjuk,  végig kell vezényelnünk a megfelelő munkafolyamatokat a sikeres és hosszantartó eredmény eléréséhez.

Magvetés során első lépés a meglévő gyep kezelése totális gyomirtó szerrel, majd a terület előkészítése rotálással. Miután a növény- és gyökérmaradványok eltávolításra kerültek, szükséges a kézi vetéshez alkalmas finom tükör kialakítása. Ahhoz, hogy a zöldfelület beválthassa a hozzá fűzött reményeket, nélkülözhetetlen a tápanyag-utánpótlás és természetesen a fűmagvetés, melyet hengerezéssel és alapos beöntözéssel zárunk.

Gyepszőnyeg terítésekor hasonló munkafolyamatokkal találkozunk, azonban a vetés bonyodalmait már nem kell figyelembe vennünk. A terep megfelelő előkészítése után egyszerűen leterítjük a gyepszőnyeget a helyszínen, így még gyorsabb és hatékonyabb megoldást kínálhatunk általa Ügyfeleinknek.

Komoly munka az erős és egészséges fű kialakítása Természetes és erős fű

A gyepszőnyeg is csodálatos üdezöld lehet ha jól gondozzák Nem árt a szakértelem a gyepszőnyeg lerakásához sem

Gyepszőnyeg vagy füvesítés?

A gyepszőnyeg sokoldalú megoldást nyújt a zöldfelületek esztétikus kialakításához, és a magasabb beruházási költség ellenére jelentős előnyöket, magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben. Különösen ajánlott, ha a minőség és a gyors használatbavétel elsődleges igényként merül fel Megbízóink részéről.

Az optimális döntés meghozatalához érdemes figyelembe venni a helyi termőhelyi adottságokat, a létesítendő terület méretét, a minőségi elvárásokat, a rendelkezésre álló költségvetést, valamint az időbeli korlátokat is.

Így néz ki a gyepszőnyeg

Hogy kiválaszthassuk az adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel:

Figyelembe veendő tényező

Füvesítés

Gyepszőnyegezés

Kockázat

Magas
Minőségét a következő
tényezők befolyásolhatják károsan: erózió, szélkár, zivatar, madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, stb.

Alacsony

Létesítési idő

Tavasz-jó
Ősz-legjobb
Tél és nyár-biológiailag kedvezőtlen, következménye
hiányos, foltos kelés

Egész évben , még fagyos
körülmények között is, bármikor, amikor gyepszőnyeg rendelkezésre áll

Talajelőkészítés

Tápanyaggal feltöltött, megművelt, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom és idegen anyag mentes, simított felület

Vetőmag minősége

Kereskedelemben kapható magok eltérő minőségűek
nagy a bizonytalanság a
csírázási erély, tisztaság tekintetében

Általános a magasabb minőségi
követelményeknek megfelelő nemesített fajtákból álló, eltérő felhasználási igényű, nagy biológiai igényeket kielégítő keverékek alkalmazása,

Gyepborítás egyenletessége

Taposási károk, erózió, eltérő csírázás körülmények következtében egyenetlen lehet

Teljesen egyenletes

Gyomosodás

Nagyon jelentős problémát okozhat több hónapon keresztül
Kezdetben szakember által végzett vegyszeres kezelés válhat szükségessé a gyominvázió visszaszorítására

Minimális, kezelhető

Vízigény

Magas vízigény
A vetést az első négy héten állandóan nedvesen kell tartani a megfelelő arányú csírázás érdekében, a csupasz talaj hamar kiszárad

Víztakarékos
Fektetés után alapos öntözés az első 2 hétben, utána mérsékelt vízigény, beárnyékolja a talajt, nem szárad ki olyan gyorsan

Talajerózió, vízelfolyás

Esők elmoshatják nemcsak a fűmagvat, hanem a talajt és tápanyagokat is

Heves záporok megkötése eróziós
károk és elmosódások nélkül

Látvány

Egyenetlen lehet , nyitott helyekkel

Azonnal vonzó látvány

Használhatóság

Az első 4 hónapban intenzív gondozást ugyanakkor nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé

Legyökeresedésig, lerakás után két hétig kis forgalom, utána igénybe vehető

Létesítési költség

Alacsonyabb

Magasabb

Összességében megállapítható, hogy a füvesítés kisebb telepítési költségekkel jár, mint a gyepszőnyegezés, ugyanakkor a telepítést követően fokozottabb karbantartást igényel, ami a gyakorlatban több élőmunkát, magasabb vízszámlát, és több trágyázási / vegyszerköltséget igényel, ráadásul kezdetben kevésbé használható zöldfelületet biztosít, amelynek a vizuális látványa rendszerint meg sem közelíti az egyébként magasabb létesítési költségekkel járó, ugyanakkor a későbbiekben kisebb ráfordítást igénylő gyepszőnyegezéssel nyert zöldfelület esztétikai élményét. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy füvesítéssel nem érhetnénk el csodálatos eredményt.

Fűlábnyom Akár a fűmagvetés, akár a gyepszőnyegezés mellett döntünk, fontos tudni, hogy szép gyepet csak napos helyen lehet fenntartani, árnyékban a pázsitfüvek nem fejlődnek megfelelően. A gyep élettartama 8-10 év, ezért előfordulhat, hogy a telepítés idején még napsütéses a terület körül később megnőnek a cserjék és a fák, így a gyep árnyékba kerül és emiatt elmohásodik. A mohásodás ellen természetesen lehet tenni, mint ahogy a hagyományos füvesítéssel létrehohozz gyepet is lehet még dúsítani, ha nem találjuk elég sűrűnek, homogénnek a kialakult felületet. Minden az adott kerttől és a ráfordított energiánktól függ.

A legfontosabb alapszabály azonban az, hogy akár füvesítéssel, akár gyepszőnyegezéssell oldottuk is meg, hogy kertünk csodálatos zöld legyen, mindkét esetben gondoznunk kell! Ezt nem szabad elfelejteni! A legdrágább gyepszőnyeg is tönkre megy, ha nem gondozzák, ugyanakkor a hagyományosan füvesített terület is lehet meseszép, ha rendszeres és alapos gondozást kap.

Gyepszőnyeg májusban.

Akárhogy is dönt, nyugodtan szakembereinkre bízhatja a füvesítést! Mi mind a hagyományos füvesítésből, mind a gyepszőnyegezésből kihozzuk a maximumot.