Füvesítés

A zöldfelület kialakítása (füvesítés) történhet magvetéssel vagy gyepszőnyeg terítésével. Magvetés esetén a következő munkafolyamatok szükségesek: meglévő gyep kezelése totális gyomirtó szerrel, terület előkészítése rotálással, növény- és gyökérmaradványok eltávolítása, finom tükör kialakítása kézi vetéshez, tápanyag utánpótlás, fűmagvetés, hengerezés, beöntözés.

Komoly munka az erős és egészséges fű kialakítása Természetes és erős fű

A gyepszőnyegezés munkafázisai a következők: meglévő gyep kezelése totális gyomírtó szerrel, terület előkészítése rotálással, növény- és gyökérmaradványok eltávolítása, finom tükör kialakítása, tápanyag utánpótlás, gyepszőnyeg szállítása és terítése.

A gyepszőnyeg is csodálatos üdezöld lehet ha jól gondozzák Komoly szakértelem kell a gyepfű lerakásához is

Gyepszőnyeg vagy füvesítés?

A gyepszőnyeg minden zöldfelület létesítésénél felhasználható, és a nagyobb beruházási igényért cserébe magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben. A gyepszőnyeg különösen ajánlott, amennyiben a létesítést követően egyrészt a minőség, másrészt a gyors használatbavétel igényként jelentkezik.

Így néz ki a gyepszőnyeg

Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

Hogy kiválaszthassuk az adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel:

Figyelembe veendő tényező

Füvesítés

Gyepszőnyegezés

Kockázat

Magas
Minőségét a következő
tényezők befolyásolhatják károsan: erózió, szélkár, zivatar, madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, stb.

Alacsony

Létesítési idő

Tavasz-jó
Ősz-legjobb
Tél és nyár-biológiailag kedvezőtlen, következménye
hiányos, foltos kelés

Egész évben , még fagyos
körülmények között is, bármikor, amikor gyepszőnyeg rendelkezésre áll

Talajelőkészítés

Tápanyaggal feltöltött, megművelt, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom és idegen anyag mentes, simított felület

Vetőmag minősége

Kereskedelemben kapható magok eltérő minőségűek
nagy a bizonytalanság a
csírázási erély, tisztaság tekintetében

Általános a magasabb minőségi
követelményeknek megfelelő nemesített fajtákból álló, eltérő felhasználási igényű, nagy biológiai igényeket kielégítő keverékek alkalmazása,

Gyepborítás egyenletessége

Taposási károk, erózió, eltérő csírázás körülmények következtében egyenetlen lehet

Teljesen egyenletes

Gyomosodás

Nagyon jelentős problémát okozhat több hónapon keresztül
Kezdetben szakember által végzett vegyszeres kezelés válhat szükségessé a gyominvázió visszaszorítására

Minimális, kezelhető

Vízigény

Magas vízigény
A vetést az első négy héten állandóan nedvesen kell tartani a megfelelő arányú csírázás érdekében, a csupasz talaj hamar kiszárad

Víztakarékos
Fektetés után alapos öntözés az első 2 hétben, utána mérsékelt vízigény, beárnyékolja a talajt, nem szárad ki olyan gyorsan

Talajerózió, vízelfolyás

Esők elmoshatják nemcsak a fűmagvat, hanem a talajt és tápanyagokat is

Heves záporok megkötése eróziós
károk és elmosódások nélkül

Látvány

Egyenetlen lehet , nyitott helyekkel

Azonnal vonzó látvány

Használhatóság

Az első 4 hónapban intenzív gondozást ugyanakkor nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé

Legyökeresedésig, lerakás után két hétig kis forgalom, utána igénybe vehető

Létesítési költség

Alacsonyabb

Magasabb

Összességében megállapítható, hogy a füvesítés kisebb telepítési költségekkel jár, mint a gyepszőnyegezés, ugyanakkor a telepítést követően fokozottabb karbantartást igényel, ami a gyakorlatban több élőmunkát, magasabb vízszámlát, és több trágyázási / vegyszerköltséget igényel, ráadásul kezdetben kevésbé használható zöldfelületet biztosít, amelynek a vizuális látványa rendszerint meg sem közelíti az egyébként magasabb létesítési költségekkel járó, ugyanakkor a későbbiekben kisebb ráfordítást igénylő gyepszőnyegezéssel nyert zöldfelület esztétikai élményét. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy füvesítéssel nem érhetnénk el csodálatos eredményt.

Fűlábnyom Akár a fűmagvetés, akár a gyepszőnyegezés mellett döntünk, fontos tudni, hogy szép gyepet csak napos helyen lehet fenntartani, árnyékban a pázsitfüvek nem fejlődnek megfelelően. A gyep élettartama 8-10 év, ezért előfordulhat, hogy a telepítés idején még napsütéses a terület körül később megnőnek a cserjék és a fák, így a gyep árnyékba kerül és emiatt elmohásodik. A mohásodás ellen természetesen lehet tenni, mint ahogy a hagyományos füvesítéssel létrehohozz gyepet is lehet még dúsítani, ha nem találjuk elég sűrűnek, homogénnek a kialakult felületet. Minden az adott kerttől és a ráfordított energiánktól függ.

A legfontosabb alapszabály azonban az, hogy akár füvesítéssel, akár gyepszőnyegezéssell oldottuk is meg, hogy kertünk csodálatos zöld legyen, mindkét esetben gondoznunk kell! Ezt nem szabad elfelejteni! A legdrágább gyepszőnyeg is tönkre megy, ha nem gondozzák, ugyanakkor a hagyományosan füvesített terület is lehet meseszép, ha rendszeres és alapos gondozást kap.

Akárhogy is dönt, nyugodtan szakembereinkre bízhatja a füvesítést! Mi mind a hagyományos füvesítésből, mind a gyepszőnyegezésből kihozzuk a maximumot.