Dáliák – régről ismert nyári virágok

Ötletek-tanácsok Kültéri növények

A régebben is ültetett, nyáron virágzó növény közül talán a dáliák fajtaszáma közelíti meg a rózsákét. Nagyanyáink kertjében is megtalálhatóak voltak, a büdöskével (Tagetes) és a petúniával együtt az egyik legkedveltebb, régen termesztett dísznövényünk.

A dáliát magról is vethetjük. A magokat régen a kertben a helyükre vetették, ma is ez a legegyszerűbb megoldás. Áprilisban a kapával húzott sorba szemenként lehet vetni. Úgy, mint a bokorbabot, lehet fészekbe is helyezni a magvakat, a csírázás általában 2-3 hétig tart. A csíranövények viszonylag nagyok, könnyen megkülönböztethetők a többi növénytől. Az így vetett növények június második felétől virágozhatnak, fajtától függően.

Dáliák a réten

Előbbre hozható a virágzása, ha egyenként vagy párosával kisebb cserépbe, tejfölös dobozba már március elején elvetjük. A nevelőedény alja mindig legyen lyukas, különben a pangó víztől elpusztulhat a palánta. A magvakat 1-2 cm mélyen helyezzük a földbe. A vetőföld állhat tőzegből, homokkal kevert tőzegből (1:2 arányban), érett komposztból, illetve kerti földből, ezek keverékeiből. A kerti földet és a komposztot magas hőfokon sütőben kezelni lehet, hogy az érzékeny fiatal növényeknek a földjük steril legyen.

A legtöbb fajta új gyökerei a rövidnappal beálltával, a nyár második felében megvastagszanak, és ún. koloncos gyökeret fejlesztenek. Az elnevezés találó, mert a felszedett „dália-gumó” gyökereinek tetején mintegy koloncként megvastagodások fejlődnek. A téli fagyok beállta előtt a földből kiszedett koloncos gyökereket nedves forgácsban tárolni lehet, és tavasszal először cserépben előnevelve, majd a kertbe ültetve megtarthatjuk a kedvelt növényt. Magról vetett fajták esetében számolni kell azzal, hogy a következő évben nagyobb lesz a dália-bokor, széltében és magasságában is.

A dáliák a tápanyagban gazdag talajt és a gazdag öntözést szeretik. Földjük sosem száradhat ki, különben összeesik a növény. Az első fagyok a nedves tapintású szárakat, a nedvességben gazdag növények föld feletti részét elpusztítják. A téli fagyok a gyökereket is tönkre teszik.

A fajták között az egyszerű margaréta formájútól a teljesen telt, pompon virágzatúakig mindenféle található. Mindegyik alkalmas vágott virágnak is. Ugyanilyen gazdag a virágok színvilága is: fehér, sárga, narancsszín, vörös, rózsaszín, lila, ezek kombinációi és árnyalatai teszik értékessé a dáliát. A virágzatok mérete is lenyűgözően sokféle lehet: az egészen kicsi, pár cm-estől a hatalmas, akár gyermekfej nagyságúakig sokféle található a kínálatban. Ez utóbbiakat karózni kell, illetve valamilyen támrendszer is szükséges ahhoz, hogy elbírja a növény a virágfejeket. Az utóbbi időszakban nemesítettek vörös, majdnem fekete levelű változatokat is, melyek a közterületek beültetéseiben nagy sikert aratnak. (Pl.: Babylon Bronze)