Kertépítési tanácsok, ötletek

Kertépítés házilag Kerttervezés Ötletek-tanácsok kertépítés házilag

Amennyiben kertjének átépítéséhez, illetőleg új kertjének kialakításához szakemberek, így valamely kertépítő cég szolgáltatásait nem kívánja igénybe venni, hanem szabad idejében családi, baráti segítséggel saját maga végezné el a kivitelezést, úgy munkájának megkönnyítése és eredményessége érdekében javasoljuk megfogadni az alábbiakban írt szakmai tanácsainkat.

Mielőtt belefogna kertjének át-, illetve megépítésébe, mindenekelőtt vegye számba a kertben már meglévő - és a későbbiekben is megtartandó - elemeket, és ezen adottságokra (is) legyen figyelemmel elképzelései kialakításakor, tervei formálásakor. A kert kialakításánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen funkciót szánunk kertünknek, mi mindenre szeretnénk használni azt. Célszerű összeírni mindent, amit el szeretnénk helyezni a kertben, majd ezen kívánságlistát össze kell hangolni a kert adottságaival, ide értve a kert fekvését, a talaj minőségét és szerkezetét, a kert benapozottságát és a jellemző szélirányt is.

Sokszor nem csak az egész kert megváltoztatásával lehet nagy eredményeket elérni, hanem a világítástechnika alkalmazásával, néhány újabb kertelem (tároló, kerti pihenő, sütögető, kapucsere) vagy a kert egyes nagy felületeinek (pl. gyep, kerítés, sövény) felújítása is kifizetődő és hatásos lehet.

Mérlegeljük azt is, hogy mennyi időt szánunk a kert fenntartására. Ha kevés az időnk, akkor inkább évelőket ültessünk egynyári és kétnyári növények helyett, illetve metszést alig vagy nem igénylő növényekkel telepítsük be kertünket.

Tapasztalataink szerint a kerttulajdonosok rendszerint azonnal "kész" kertre, vagyis dús és buja növényzetre vágynak. Ehhez minél nagyobb méretű növények ültetése lenne indokolt. Minthogy azonban a növények méretével arányosan növekszik azok beszerzési ára is, így a költségek csökkentése érdekében a legtöbben a közepes, vagy még inkább a kisebb méretű növények megvásárlása mellett döntenek. A kisebb méretű növények beszerzésekor és elültetésekor ugyanakkor nem szoktak gondolni arra, hogy a növények, mint ahogy elnevezésükből is egyértelműen következik, a későbbiekben még nőni, fejlődni fognak, így sokszor oly közel ültetik őket egymáshoz, hogy évek múltán az addig rendezettnek tűnő kertben a növények átláthatatlanul elburjánoznak és az agresszívebb fajták teljesen elnyomják a környezetükbe ültetett kisebb egyedeket. Sok növény elpusztul, feleslegesen.

Egy kész zöldellő kert

Mindezek elkerülése érdekében, különösen akkor, ha a költségvetése nem engedi meg méretesebb, kifejlett növények megvásárlását, és a kertépítéshez kisebb méretű egyedek beszerzése mellett dönt, úgy már ültetéskor gondoljon a növények fejlődési ütemére, és a tőtávolságot, illetőleg az egyedszámot ennek megfelelően határozza meg, még akkor is, ha ezáltal kertje bujasága kezdetben elmarad eredeti elképzeléseitől, vágyaitól.

A növények kiválasztásakor legyen figyelemmel az adott fajta víz- és fényigényére, fagytűrő képességére egyaránt, és az adott növényt a kert megfelelő adottságokkal rendelkező részére ültesse el. Ennek megfelelően árnyéki növényt ne ültessen túlzottan napos részre és fordítva. A kevésbé fagytűrő egyedeket a kert minél védettebb részein próbálja elhelyezni, és szükség szerint gondoskodjon az adott növény fagy elleni védelméről, például az örökzöld magnóliákat télen javasolt betakarni geotextillel, vagy ehhez hasonló, a levegőt áteresztő, ezáltal a növény légzését lehetővé tevő anyaggal. A növények, fajták fejlődési ütemét, méretét ideiglenesen lehet metszéssel, kurtítással befolyásolni. A sokszor metszett, túl alacsonyan tartott növények előbb-utóbb „elfáradnak”, így hamar el is pusztulhatnak vagy betegessé válnak. Érdemes ezért inkább megfelelő méretűvé növekvő fajtát választani.

 A kertépítés során bátran játsszon a formákkal! Így például a nadrágszíjtelek jóval szélesebbnek hat, ha keresztirányú elemekkel - támfallal, növényágyással, ferdén futó járdával - törjük meg a keskeny teret. Ha azonban a kert széles ugyan, ám hosszanti irányban rövid, úgy a sík terek (például az egybefüggő gyepfelületek), illetőleg a szinteltolások (támfalak, lépcsők), valamint a vonalas elemek (például sövények) egyaránt alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszabbnak, térben mélyebbnek mutassák a kertet.

A kertépítésénél ne csak az esztétikumra, de a kert használhatóságára és fenntarthatóságára is ügyeljen! Gyermekbarát kert kialakításakor a házból is jól látható helyre telepítse a játszósarkot, játszóteret, lehetőség szerint természetes anyagokból készült játékok (csúszda, hinta, homokozó) felhasználásával. Napjaink kedvelt és divatos programja a kerti sütögetés barátainkkal, családtagjainkkal. A kerti sütő (grill terasz) kialakításakor gondoljon egyfelől a konyhából való könnyű megközelíthetőségre, valamint a sütő környékén a kerti világítás, áramvételi lehetőség, és esetlegesen a vízvételi lehetőség kiépítésére. Fontos megjegyezni, hogy sokszor a nagyobb utánjárás, a tartósabb anyagokból kialakított és megépített kertelemek később meghálálják a nagyobb befektetést. Az „olcsóbb” megoldások sokszor nem túl tartósak, így idejekorán újra egy kertfelújítás előtt találhatjuk magunkat, ami bosszankodással jár.

 Az elkészült kert állandó változásban lesz. A mérnöki gonddal megépített kert folyamatosan fejlődik és az évszakok során is más és más képet nyújt. A beültetett növények közül egyesek sajnos óhatatlanul elpusztulhatnak, így cserére, pótlásra szorulnak. A folyton növekedésben lévő növények és gyepfelület állandó és rendszeres metszést, nyírást, ápolást igényel. A gyomok elleni küzdelem szintúgy végig kíséri a kert fejlődését, életét. Ne feledje! Csak a rendszeresen karbantartott kert képes megőrizni a frissen megépített kert esztétikai élményét. A kert ápolása, fenntartása során gondoljon a növényzet és a gyep tápanyag-utánpótlására is, ugyanis nem elegendő pusztán locsolni a növényeket, szükséges meghatározott időközönként tárgyával, műtrágyával "etetni" is őket.

A fenti tanácsok megtartását üde kertje fogja meghálálni!