Szárazságtűrő növények a kertben

Ötletek-tanácsok Kültéri növények Dísznövények

Az utóbbi években sorban dőlnek meg a meleg-rekordok, és szélsőségesen alakul a csapadék eloszlása is. Mindezek mellé a nyári erős UV-sugárzás, valamint a gyakori légszárazság is társul. Ilyen környezeti tényezők mellett az érzékenyebb növények hamar elveszthetik a díszítőértéküket, a nagyon érzékeny növények pedig elpusztulhatnak.

Kertépítési tanácsaink keretében – ezáltal is segítve a helyes növényválasztást kertjük megtervezéséhez, illetőleg kialakításához – az alábbiakban olyan fajokat mutatunk be, amelyek a magánkertekben és köztéri kiültetésekben is jól beváltak a napos kitettségű helyeken. Természetesen ezek a növények is meghálálják az időnkénti öntözést az aszályos nyári időszakokban.

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) szélsőségesen száraz talajokon is jól fejlődik, fényigényes növény. Magassága elérheti az 1 m-t is virágzásban. Föld feletti részei télen elfagynak és tavasszal fejlődnek új hajtások az előző éviek tövében. Gyökerekről is sarjadhat. Erősen szőrözött növény. Szürkés fehér levelei felett fejlődnek a nyár közepétől őszig az élénk kék virágzatai.

Közel 1 méteresre is megnőhet a sudárzsálya

A nagyobb, 40-50 cm magas termetű varjúhájak (Sedum hibridek) többnyire bokrosodó típusok. Kertészeti fajtáik általában fajok közötti hibridek. Idővel egyre szélesebb évelők, a föld feletti részük télen elpusztul, majd tavasszal tőről hajtanak ki a növények. Ismert fajtáik a ’Herbstfreude’ és a ’Matrona’.

Kedvelt szegélynövény a varjúháj

A jószagú cickafark (Achillea filipendulina) szárazvirágként is ismert növény nyár közepén virágzik, sárga nagy virágzatokat nevel. Jellegzetes cickafark-szaga van. Terebélyes, ellenálló évelő növény. Föld feletti részei télen elpusztulnak.

Kellemes sárga színe miatt kedvelt növény a cickafark

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) fajtái szürke, sárgatarka, lila és fehér-rózsaszín-zöld színűek lehetnek. Az alapfajhoz közeli változatok szürkék, ezek a legjobb szárazságtűréssel rendelkezők – a háromszínű fajta legérzékenyebb. Elhajló, földet érő hajtásaik legyökereznek és egyre nagyobb foltot képeznek. Virágzataik fehérek vagy rózsaszínek, nyár elején virágoznak.

Nemcsak szép, de hasznos is az orvosi zsálya

Végül a mirigyes pereszlény (Calamintha nepeta ssp. nepeta) is jó válatás. Ez az évelő növény alacsony, 30-40 cm magas virágzásban. Júniustól augusztus elejéig is virágozhat, virágai fehér vagy kékeslila színűek, fajtától függően. Nagyon jó mézelő növény.

Szintén kékes színű a pereszlény