Hasznos tanácsok szobanövények ápolásához (1. rész)

Szobanövények Növénydekoráció Ötletek-tanácsok

Gyakran hallani ismerősöktől, hogy vannak növények, melyek szépen fejlődnek a szobában, másokkal viszont nem tudnak mit kezdeni, annak érdekében hogy akár csak rövid ideig, de megéljenek a zárt térben. Természetesen ahány növény, annyiféle igénnyel rendelkeznek, de néhány általános szabályt célszerű betartani, hogy a beltéri növényeink valóban jól érezzék magukat.

Szobanövények szakszerű öntözése

A szobanövények beltéri igényeit alapvetően a származási helyük szabja meg. Elsősorban trópusi erdők aljnövényeit szoktuk fűtött, meleg szobában tartani. Ezek a fajok a kevés fényhez szoktak, viszont eredeti élőhelyükön naponta esik az eső, így bizony szeretik a gyakori öntözést. A tápanyagokat szinte pazarlóan használják fel, mivel hazájukban a hasznosítható tápanyagokért küzdenek egymással, és minél előbb igyekeznek felvenni azt, amire szükségük van.

Ennek megfelelően Magyarországon tavasztól őszig, amíg sok a fény a szabadban, így több jut belőle az ablakokon át a szobába is, nedvesen kell tartani a földjüket, hetente egyszer tápoldatozhatjuk őket és a közvetlen napsütéstől mentes helyeken érzik jól magukat az e típusba tartozó fajok.

Ilyen például a szobapáfrány (Nephrolepis fajok), a szobai futóka (Epipremnum pinnatum, Scindapsus pictus), a filodendronok (Philodendron), a könnyezőpálma (Monstera deliciosa), a broméliák túlnyomó többsége, az afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha). Ez utóbbinál vigyázni kell az öntözővíz hőmérsékletére, mivel a szobahőmérsékletnél hidegebb víz akkor is károsítja a növényt, ha a levelekre nem is kerül az öntözés során. Ekkor kézzel rajzolt vonalakhoz vagy egy firkálóbogárhoz hasonló tünet jelenik meg a leveleken, a virágzati szárak pedig elszáradhatnak. Az ilyen esetek elkerüléséhez ajánlott állott vízzel öntözni.

A virágos növényként ismert broméliák többsége levélrozettát fejleszt, amely az eredeti élőhelyükön azt a célt szolgálja, hogy a fán lakó (epifita) növények a levelek tölcsérében a csapadékvizet összegyűjtsék és tárolják, mivel a fák ágazata a csapadékot elvezeti. A broméliák levelei gyakran ezüstösek, kicsit molyhosnak tűnnek: ezeken a részeken apró léggyökerek, szőrök fejlődnek, amelyek a vizet veszik fel a tölcsérből. Erre látványos példa az Aechmea fasciata nevű faj, mely ráadásul viszonylag könnyen virágoztatható újra és például a panellakások szárazabb levegőjét is jól viseli.

A zöld levelű fajták tölcséreiből lassan szivárog a víz a növények gyökerei felé, például a Neoregelia, Vrisea nemzetségek tagjainál. A broméliák az enyhén fűtött vagy fűtött szobákban érzik jól magukat, szeretik az állandóan nedves, laza földet. Az élőhelyükhöz hasonlóan ezeknek a növényeknek a levéltölcséreibe is, még ha virágzatok is vannak bennük, öntözzünk vizet.

A színes levelű szobanövények fényigénye nagyobb, de a közvetlen napsütést a trópusi (erdei) eredetű példányai sem viselik el. Ezeket a növényeket az ablakhoz közel helyezzük el, de függöny takarásába, vagy olyan ablakba, mely közvetlen és erős napsütésben nem részesül.