Kasvirágok a kertben

Ötletek-tanácsok Kültéri növények

Jelen írásunkban a kasvirágokkal foglalkozunk, melyeket leginkább a vidékies hangulatú kertekbe és a kertvárosi pihenőkertekbe javaslunk ültetni, de lényegében bármely kerttípus virágos növényfelületének kialakításánál felhasználhatjuk őket.

Kertépítési tanácsaink részeként igyekszünk különféle, a magyarországi kertekbe ültetni érdemes növényeket (is) bemutatni, és ezáltal segíteni a növényválasztást a kerttervezés, kertépítés során.

Az utóbbi években a nemesítők egyik kedvence lett a kasvirág nemzetség (Echinacea), mely 17 fajjal rendelkezik. Ezek a növények Közép-Amerikából származnak, a magyarországi viszonyokhoz hasonló sztyeppés területekről. Szeretik a meszes talajokat, jól tűrik a meleg időjárást, és nagyon jó a fagytűrésük. Az évelő ágyakban más szárazságtűrő növényekkel jól társíthatóak és nagyon mutatós növények, kifejezetten napfénykedvelők. A virágzatok fészkesek, a növények magassága fajtól és fajtától függően 60-160 cm lehet. A virágzatok átmérője 3-7 cm is lehet.

Kasvirágok fajtái

A kasvirágok közül a bíboros (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (E. angustifolia) régóta alkalmazott gyógynövény. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. A szárított leveleik gyengébb hatásúak az (általában alkoholos) kivonatokhoz képest. A halvány kasvirág (E. pallida) kevésbé ismert, hasonlóan alkalmazható gyógynövény. Az alkoholos tinktúra kúraszerűen használva gyengíti az influenza tüneteit és ellenállóbbá teszi a télen legyengült szervezetet.

Kasvirág

A keskenylevelű kasvirág csak 50 cm magas, kissé nagyobb virágzata van, mint a bíboros kasvirágnak. A virágok színe különböző árnyalatú rózsaszín lehet. Júmiustól fagyokig virágozhat.

A halvány kasvirág 80 cm magas, alapvetően rózsaszínű és hosszabb nyelves virágzatokkal rendelkezik, mint a bíboros kasvirág. A virágzatok nyelves virágai (szirmai) lefelé lógnak, különleges hatásúak. Fehér virágzatú fajtája a ’Hula Dancer’.

A bíboros kasvirágnak sok fajtája van. Az egyik legrégebbi dísz-fajta a ’Magnus’, amely közepesen sötét virágú, 100-120 cm magas, bővirágzású fajta. Nyelves virágai szélesek. Kisebb méretű, kompakt fajtái is léteznek. A ’Baby Swan’ fajtacsoportba fehér és rózsaszín, viszonylag széles virágzatú fajták találhatók, amelyek csak 60 cm magasak. A ’Doubledecker’ virágzata kétemeletes, Az alsó nyelvesvirág-kör megismétlődik a virágzat tetején is. A magról vethető fajtacsoportok közül a legrégebbi színes keverék a ’Cheyenne Spirit’, amelyben sárga, narancs és vörös színek keverednek és 50-80 cm magasak a növények ebben a csoportban.

Az új, dugvánnyal szaporítható fajták között sok a különleges forma és szín. Ezek többnyire hibridek. A ’Sombrero Hot Coral’ élénk narancssárga színű és csak 60 cm magas. Az ’All That Jess’ fajta ugyancsak alacsony, a világos rózsaszín nyelves virágok kanalasak. A ’Hot Papaya’ élénk téglavörös színű, különlegesen telt: szellőrózsa-virágzatú típus. Kicsit magasabb, telt és krém-narancs színű a ’Harvest Moon’. Élénk sárga a ’Maui Sunshine’. A ’Virgin’ is csak 60 cm magas, gyönyörű hófehér fajta. A ’Coconut Lime’ nyelves virágai hófehérek, a virágzat közepe telt, és krémsárga színű.