Gyomirtás és növényvédelem

A gyomok között különböztetünk évelő és egyéves gyomokat. A kert nagyobb "ellenségei" az évelő gyomok, mint például a lórom, a boglárka, az apró szulák, vagy a kúszófüvek. Utóbbiak közé tartozik a tarack is, melynek jelenléte és agresszív terjedése főként a gyepesítés eredményességét veszélyezteti.

A kertbarátok és kertészek életének megkeserítői a gyomok és a különféle kártevők, károkozók.

Az évelő gyomfélék gyakran kiirthatatlannak tűnnek, ami nagymértékben köszönhető azon jellemzőjüknek, hogy apró gyökérdarabokból is képesek szaporodni. Ezen gyomok esetében nem elég tehát a zöldellő részt eltávolítani (lekezelni), hiszen a föld mélyén rejtőző kicsi gyökérdarabról is képesek újfent elterjedni, akár még egy évvel a terület kitisztítása után is. Az évelő gyomok elleni küzdelem rendszerint sziszifuszi munkának tűnik, de megfelelő hozzáértés mellett, és kellő kitartással természetesen látványos eredmény érhető el az évelő gyomfélékkel fertőzött kertekben is.

Évelő gyomok jelenléte esetén javasoljuk, hogy az üres, tehát dísznövényektől vagy haszonnövényektől mentes területet permetezzük le glifozáttal (ez a totális gyomirtó szerek hatóanyaga). Amikor az első permetezést követően a gyomok látszólag elpusztultak (megsárgulva leszáradtak), várjunk addig, míg a gyomok levelei újra ki nem zöldellnek. Ekkor újra permetezzük le a területet, és ezeket a ciklusokat szükség esetén ismételjük meg mindaddig, amíg a gyomok gyökerei el nem pusztulnak, vagyis nem hozz újabb zöld hajtást a gyomnövény.

Ne feledjék, hogy a totális gyomirtó valamennyi növényt, így a dísz- és haszonnövényeket is elpusztítja, de legalább is károsítja! Éppen ezért javasoljuk, hogy új kert építése vagy új gyep telepítése előtt igyekezzünk kiirtani az esetlegesen jelen lévő évelő gyomokat, hiszen sokkalta könnyebb és veszélytelenebb ezt a "harcot" üres területen megvívni, mint egy részben vagy egészben már elkészült kertben, vagy annak egy részében. Az évelő gyomokhoz képest könnyebb "elbánni" az egyéves gyomokkal, mint amilyen a csattanó maszlag és az erősen allergén parlagfű is. Minthogy az egyéves gyomok magról - és nem gyökérről szaporodnak -, így a legjobb, ha még azt megelőzően eltávolítjuk a fel-felbukkanó gyomnövényt, mielőtt az virágzik. Ha megelőzzük, hogy az egyéves gyom magot hozzon, úgy lényegesen leegyszerűsödik a gyomtalanítás feladata is.

 

Az egyéves gyomok eltávolításának egyszerű módja a fizikai eltávolítás - a kisebbeket kézzel húzzuk ki, a nagyobbakat kapával, ásóval távolítsuk el. A fizikai védekezés mellett, főként gyepfelületek esetén hatásos az ún. szelektív gyomirtó kipermetezése, ami a kétszikű gyomokat igen, de az egyszikű füvet nem "öli meg".

Főként az egyéves gyomok elterjedésének megelőzését segíti a mulcsréteg terítése. A mulcs tehát nem csupán esztétikus talajtakarásra, hanem a gyomosodás megakadályozására is szolgál (illetőleg mindezek mellett fokozza a talaj nedvesség-megtartó képességét).

A gyomok mellett a kert (és a kertész) "ellenségei" a különféle kártevők és károkozók, melyek gátolják, de legalább is lassítják a növények egészséges fejlődését. A kártevők és károkozók elleni küzdelem jegyében célszerű, ha egyes növényfajták - mint például rózsák vagy gyümölcsfák - esetén megelőző kezelést (ún. lemosó permetezést) alkalmazunk. Természetesen annak sincs akadálya, ha kertünk egészében végzünk lemosó permetezést, megakadályozva ezzel különféle kár- és kórokozók megtelepedését vagy elszaporodását.

Abban a nem várt esetben pedig, ha és amennyiben a megelőzésre nem került sor, vagy netán a megelőző intézkedéseink ellenére jelentek meg különféle kár- vagy kórképek növényeinken, úgy haladéktalanul permetezzük le a növényeket a megfelelöen kiválasztott gombaölő, rovarölő, baktériumülő stb. szerrel, melyeket gazdaboltokban vagy barkácsáruházakban szerezhetünk be.

 

A gyomok, kártevők és kórokozók elleni erőfeszítéseinket növényeink egészséges fejlődése és kertünk szépsége fogja meghálálni!