20 mediterrán kerti növény, melytől színárban úszik majd a kerted!

Mediterrán kertek Kültéri növények Ötletek-tanácsok

A mediterrán stílusú kertépítés és a mediterrán kert legfontosabb elemei természetesen maguk a növények, melyek közül sok valóban mediterrán származású. Ezek közül ismertetjük a Magyarországon is ültethető, többé-kevésbé fagytűrő növényeket.

A mediterrán kertek legjellemzőbb növényei rendszerint éppen azok, amelyek melegebb éghajlatról, így például a mai Olaszország vagy Görögország térségéből származnak. A mediterrán növények közt szerencsére vannak olyanok, amelyek elviselik a magyarországi fagyos, téli időjárást is. Most ezeket, vagyis a hazánkban leginkább elterjedt mediterrán kerti növényeket mutatjuk be.

1. Babérmeggy

A babérmeggy egy kedvelt mediterrán kert növény

BabérmeggyLaurocerasus officinalis – Télizöld levelű cserje. Sok fajtája van, ezek közül érdemes a Magyarországon nemesítettek közül választani (Pl. Mari, Cleopátra), mivel ezek jobban viselik a hazai erősen hideg teleket. Nem csak fényes levele, hanem fürtökben nyíló fehér virágzata is mutatós. Hazánkban sövénynek is gyakran ültetik.

2. Bozótpisztácia

Vörös bogyós, mediterrán növény a bozótpisztácia

BozótpisztáciaPistatia lentiscus – A pisztácia ezen nem ehető faja tagolt, matt leveleket fejleszt. Megjelenése alacsony kőrisre emlékeztet. Hazánkban csak a védett városi, vagy a déli országrészben ültethető biztonságosan. Hazánkban lombhullató növény.

3. Ciprus

Magas, oszlopos növény a ciprus

Ciprus - Cupressus sempervirens – A mediterrán tájak jellegzetes, oszlopos növekedésű örökzöld fenyőféléje. Hazánkban lassan fejlődik, a téli hideget nem kedveli. Védett helyeken igen szép formájú és magas növények nevelhetők belőle.

4. Fényes levelű fagyal

A hazai időjárási viszonyokat jól bírja a fagyal

Fényes levelű fagyal - Ligustrum lucidum – A mediterrán kertek növényei közül nagyon népszerű hazánkban a fagyal. A fényes levelű fagyal védett, melegebb helyeken, így főként Magyarország délebben fekvő területein ütethető. A honos fagyalhoz képest nagyobb, fényesebb levelei vannak, virágzata is nagy méretű és fehér színű.

5. Fügekaktusz

Eredeti mediterrán növény a fügekaktusz

FügekaktuszokOpuntia fajok – A nyaralóhelyekre és a mediterrán gyümölcstermő régiókba betelepített fajok. Elsősorban a nagy, szürke levéltagokból álló fajokat kedvelik, melyek igen jól bírják a nyári forróságot és szárazságot. Magyarországon a biztosan télálló fajok közül válasszunk. Ezek virágai élénk sárga, krémfehér, lila, bordó színűek lehetnek.

6. Golgotavirág

Kedvelt színes mediterrán növény a golgotavirág is

Golgotavirág, passiógyümölcsPassiflora coerulea – A pergolák befuttatására alkalmazott növények egyike. Gyorsan fejlődik, virágja lila-fehér színű és különleges alakja van. Hazánkban dézsában nevelhető növény, nem télálló. A gyümölcstermő növények termése a maracuja, mely igen kedvelt mediterrán gyümölcs. Sajnos ezek a növények sem télállók.

7. Jázmin

A jázmin, hazai körülményeket is jól viselő mediterrán növény

JázminJasminum polyanthum – A fehér, erősen illatos kúszónövény szinte minden délszaki országban kedvelt növény. Magyarországon csak dézsás növényként tartható, télire a teleltetéséről gondoskodni kell. Hatalmas felületeket futhat be, gyorsan fejlődik.

8. Kenderpálma

A mediterrán kertek növényei tárházában a kenderpálma is előkelő helyen szerepel.

Kenderpálma - Trachycarpus fortunei – Az európai kenderpálma védett helyeken a szabadban is áttelel. Legnagyobb példányai hazánkban a Budai Arborétum területén fejlődnek. Kezdetben kisebb, majd az idős növényeken akár 60 cm átmérőjű, tenyeresen karéjos levelei vannak. Csak a kifejlett növények virágoznak. Dézsában is tartható, ilyenkor fűtetlen és fényes helyen érdemes átteleltetni.

9. Lilaakác

Igazi színfolt a kertünkben a lilaakác

LilaakácWisteria chinensis – A lilaakác erős fejlődésű kúszó növény. Lila, fehér, rózsaszín vagy kékes színű fajtái vannak. A szára támrendszerre csavarodik. Hazánkban is erőteljes fejlődésű növény, nagy helyet igényel a kertben. Akár nagyobb fák lombkoronájába is felfut, virágzáskor igen látványos színfoltot ad a kertben. Az idős növények súlyosak lehetnek, ezért erős támról gondoskodjunk! A termése nagy, bab jellegű, nem ehető. A levelei erősen tagoltak.

10. Mandulalevelű eukaliptusz

Eukaliptuszt is ültethetünk mediterrán kertünkbe

Mandulalevelű eukaliptusz - Eucalyptus salicifolius – A mediterrán országokba betelepített erős növekedésű, nagy méretű fa. Magyarországon nem télálló, legfeljebb dészás növényként ültethető. A fiatal növények levelei kerekdedek, az időseké viszont hosszúak és az őszibarack leveleire hasonlítanak. Az idős növények kérge színes, különböző rétegekben válik le a törzsről. A dézsás növény nem virágzik.

11. Murvafürt

Szintén egy színes mediterrán növény a murvafürt

MurvafürtBougenvillea hibridek – Dél-Európában a pergolák és házfalak befuttatására ültetik. Tövises növény és igen gyorsan fejlődik. A virágai kicsik és fehérek, azonban a virágzatot ölelő murvalevelek fajtától függő méretűek és élénk, vidám színűek. Gazdagon virágzik! Hazánkban csak dézsás növényként tartható, többnyire erős támrendszert igényel. A virágozni nem hajlandó növényeket érdemes kissé megszárítani, amíg hullani nem kezd a levele, majd visszavágása után virágozni kezd.

12. Nagyvirágú tárnicslonc

Kellemes megjelenésű mediterrán növény a tárnicslonc

Nagyvirágú tárnicslonc - Abelia grandiflora – Fehér, illatos virágokat fejlesztő, fényes zöld levelekkel rendelkező lombhullató növény. Védett helyeken jól telel és gazdagon virágzik. Már rózsaszín virágú fajtái is kaphatók.

13. Ólomvirág

Szintén hazai körülmények között ültethető mediterrán kerti növény az ólomvirág

ÓlomvirágPlumbago auriculata – Az ólomvirág világos kék színű virágokat nevel nyáron. Dézsás növény, a tavaszi visszavágást meghálálja. Matt zöld levelei tagoltak, díszítenek is.

14. Örökzöld magnólia

Kevés helyen, de az örökzöld magnólia is életképes itthon

Örökzöld magnóliaMagnolia grandiflora – Az örökzöld magnólia levelei nagyok, fényes sötét zöldek, fonáka barna színű. Nagy méretű növények, de csak védett fekvésben fejlődnek. Virága nagy és illatos. A mediterrán országok egyik jellegzetes növénye.

15. Puszpáng

Aranyos és közkedvelt mediterrán növény a puszpáng

PuszpángBuxus sempervirens – Magyarországon is kedvelt sövénynövény, jól nyírható és alakítható. Lassan növekszik. Sötétzöld, télizöld leveleket fejleszt. Több fajtája is van, tarkalevelű változatokat is nemesítettek a fajból. Virága pici, díszítőértéke nem jelentős.

16. Selyemakác

Az általunk javasolt mediterrán kerti növény a selyemakác

SelyemakácAlbizia julibrissin – Kezdetben fagyérzékeny, majd a szár vastagodásával télálló növény. Jellegzetes virágzataiban a virágok csomókban fejlődnek, a porzószálak kiemelkednek. Rózsaszín virágokat fejleszt. Nagy méretű, ernyő alakú fa, kellemes árnyékot biztosít a kertben.

17. Szágópálma

Nem teljesen fagyálló a szángópálma

Szágópálma - Cycas revoluta – Tipikus mediterrán kerti növény. Fagyérzékeny, így hazánkban dézsás növényként tartható. Télen fagypont feletti és világos helyre, például télikertbe kell átköltöztetni. A tavaszi melegebb idő megérkeztével lehet újra kihelyezni a kertbe.

18. Rózsafélék

Romantikus és mediterrán a rózsa

Teahibrid rózsákRosa fajták – A teahibrid bokorrózsák nagy virágjaikat kora nyártól fagyokig nevelik. A mediterrán kertekbe elsősorban az élénk, meleg színű fajtákból válasszunk. Az elnyílt virágokat távolítsuk el, így elősegítjük az új virágok fejlődését.

19. Törökmályva

A törökmályva is egy színes mediterrán növény

TörökmályvaHibiscus syriacus – Hazánkban is jól telelő, egész nyáron virító növény. Idős korára kisebb fává válik. Fajtától függően lila, fehér, rózsaszín és kék színű a virágja, telt virágú és tarka levelű fajták közül is választhatunk. Az éves hajtásokon virágzik, ezért tavaszi metszéssel bővebb bimbóképződést érünk el.

20. Trombitafolyondár

A trombitafolyondárt szinte mindenki ismeri

TrombitafolyondárCampsis radicans – A csavarodva kúszó és léggyökerekkel is kapaszkodó trombitafolyondár narancs, piros vagy sárga virágokat fejleszt. Erőteljes növekedésű növény, nagy helyet képes befutni. Ideális pergolák, apácarácsok befuttatására.

Végezetül, ha hazai időjárási viszonyok között mediterrán kerti növényeket szeretnénk ültetni, javasoljuk, hogy a növények kiválasztása előtt konzultáljunk hozzáértő kertész szakemberrel!