Mediterrán kert télen

Mediterrán kertek Ötletek-tanácsok Téli kerti munkák tél

Mindannyian szeretnénk egész évben élvezni kertünket, gyönyörködni benne, de sokan úgy gondolják, hogy télen a kertnek nincsen semmilyen szépsége a hiányzó virágtenger miatt. A következő képsorozatunkkal azt szeretnénk bebizonyítani, hogy kisebb trükkökkel, kerti elemekkel és örökzöld növényekkel télen is dekoratív lehet a kertünk.

A télhez nem csak a hó, hanem a dér, és a megfolyó, de utána fagyó víz is hozzáteszi a hangulati hatását. Az ereszen és a kerti tér-elemeken megfagyó jégcsapok, a téli esőcseppek, a köd folyamatos mozgása is megeleveníti a növényeket, a kertet.

Bár a havat garantálni nem tudjuk, de a bemutatott képeken látható, hogy egy mediterrán stílusú kertben milyen szép és kontrasztos, ezáltal igazán izgalmas látványt nyújt a hó a különböző kerti elemeken, mint például a homokkő kőlapokból kialakított támfalakon.

Havas tuja

Kertünk megépítésénél gondoljunk a téli hónapokra is, hogy milyen növénnyel is dobhatnánk fel a hideg és zord időszakot. Válasszunk érdekesebb színű vagy habitusú örökzöldeket, mint például az arizóniai ciprust (Cupressus arizonica), mely sövényként télen is mutatós a kertben, főként, ahogy ágaira ráül a hó, de akár választhatjuk a „pom-pom” fácskának nevelt fajtáját is. Több kertészetben találkozhatunk bonsai jellegű fákkal vagy például a csüngő atlasz cédrussal (Cedrus atlantica ’Glauca Pendula’), ami hóval takart lombkoronája ugyancsak figyelemfelkeltő.

A lomblevelű növényeken, mint a babérmeggy (Laurocerasus officinalis) a hó nagyobb felületen ül ki, így érdekesen mozgalmas, nagyobb felületen nyújt hasonló látványt az örökzöldekhez képest. Mindemellett ha kertészetileg megfelelően, csak tavasszal vágjuk vissza az évelők ősszel elpusztult föld feletti részeit, akkor ezek az ágyások is a hótakarás alatt izgalmas látványt nyújtanak. A kerti tavak, mérettől függetlenül, télen is festőien néznek ki. Természetes és nagyon természetes hatású, ha dér vagy hó látható a növényeken.

A télen díszítő növények között vannak, amelyek virágaikkal vidítják fel a téli hangulatot. A hunyorok nagy része (Helleborus) már februárban kezd virágozni, akár hó alatt is. A téltemető (Eranthys) már a tél elmúltát jelenti a valóságban is. A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) pedig a sok kis világító sárga virágaival ugyancsak melengető látványt nyújt, akár már decembertől is a kertben. A télizöld levelű japán dérbabér (Skimmia japonica) pedig ősszel kezdi el pirosas virágzatát fejleszteni, és tavasszal nyílnak ki az apró fehér virágai. A virágok mellett a színes termésű növényeken is jól mutat a dér vagy hó. Több díszalma (Malus), a hóbogyók egy része (Symphoricarpus), a nőivarú magyalok (Ilex) élénk színű terméseket fejelsztenek ősszal, amik viszonylag sokáig díszítik ezeket a fásszárú növényeket. A vörös, vagy más színű terméseken megülő hó karácsonyias hangulatot áraszt.

Ugyan még tél van de már jól látszódnak a mediterrán támfalak.

A mediterrán kert időjárásálló mesterséges kert-elemein is szépen mutat a hó. A téli időszakban is díszítik a kertet a szabadban hagyott kovácsoltvas kerti bútorok. Mivel ezek többnyire sötét színűek, a hóval, dérrel nagyon szép színkontrasztot alkotnak. A mesterséges vonalú egyéb kerti elemek, pl. növényfuttatók és pergolák az íves vonalaikkal vagy rácsos mintázatukkal természetesen nem csak télen mutatnak jól.

Díszvilágítás és hó

A hosszú téli estéken a sötétedés után felkapcsolt kerti világítás, így a nagyobb növények töveihez elhelyezett kerti lámpa, amely alulról világítja meg az ágakat és a havat, szintúgy impozáns és hangulatos látványt nyújt a kertben. Természetesen a kerti járóutak mellett kiépített, a falakra szerelt látványvilágítás, vagy éppen a szobrok megvilágítása is izgalmas nem csak nyári estéken, hanem a behavazódott, zord teleken is.