A legjobb tűlevelű fenyők a kertben

Kültéri növények Ötletek-tanácsok

A nyári harsogó zöldek és az őszi gyönyörű lombszínváltás után beköszönt a nagy szürkeség időszaka: kevés a napsütés és rövidek a nappalok. Ilyenkor a kertben a télen is zöld növények üdítő látványt nyújtanak, melyek közül a fenyőfélék hosszú évtizedeken keresztül biztosan a kertünkben díszítenek.

A fenyők között tűlevelű és pikkelylevelű változatok élnek. Ezek közül a következőkben a tűlevelű, „fenyő” megjelenésű, Magyarországon jól növekvő és magukat jól érző növényeket soroljuk fel. Mindegyikből léteznek kisebbre növekvő, kompakt megjelenésű fajták, a jellemzőiket a nagyobb fajtákra írtuk le.

Picea pungens – ezüstfenyő. Régóta ültetett fenyőfélénk. Nem csak szürkés hanem zöld levelű változatok is léteznek belőle. Nagy méretűre fejlődik. A szürke, kékes vagy szinte fehér levelű változatai szárazságtűrőek, nagyon mutatósak. Hagyományos, mediterrán vagy modern városi kertekben is jól mutatnak fajtái. Levelei kifejezetten hegyes, tűszerű végűek, a népies neve ezért szúrós luc.

Pinus strobus – simafenyő. Karcsú, „fenyő” alakú, kúpos fává fejlődik. Nagy méretű fa, a tűlevelek az ágak végein maradnak meg, a vesszők többi része lassan megkopaszodik. Nagy és szép tobozt nevel. Mediterrán kertekben kifejezetten jól mutat, de csak akkor, ha nagy hely áll rendelkezésre.

A Pinus wallichiana – selyemfenyő hasonló a simafenyőhöz, de (főleg párára) érzékenyebb, hosszabbak a levelei és ugyanúgy puhák, nem szúrnak.

Pinus mugo – törpefenyő. Főleg az alacsony, lassan növekvő fajtáit ültetjük. A magasabbra növő fajták sem érik el a 4-5 m-es magasságot. Viszonylag szárazságtűrő, kisebb helyeket is csak lassan betöltő növény. Kisebb városi kertekbe és modern kertekbe ideális fenyőféle.

Pinus nigra – feketefenyő. Ezt a fenyőt Magyarországon erdőalkotó növénynek is ültetik. Szárazságtűrő, betegségekre nem érzékeny. Erőteljes, tájképet meghatározó növény. Repedezett kérge is mutatós. Cedrus atlantica – atlaszcédrus. A cédrusok közül hazánkban a legszebben és legbiztosabban fejlődő faj. Levelei zöldek, kékesek és egészen hamvasak is lehetnek. Sok fajtája van, mindenki megtalálhatja a kertjébe illő és méretű típust. A mediterrán kertek egyik meghatározó fenyőféléje.

Pseudotsuga menziesii – duglászfenyő. Lassan növekvő, nagy méretű fa. Kezdetben keskeny, kúpos alakja van. Sötétzöld levelei sokáig élnek a növényen. Toboza díszes, 7-8 cm hosszú, kis „nyelvecskék” díszítik a többnyire gyantás pikkelyleveleket.