Kerti világítástechnika

Modern kertek Kerttervezés Ötletek-tanácsok Kerti kiegészítők kertépítés lépései Mediterrán kertek

Az esti világítással tehetjük még egyedibbé napnyugta után kertünket. A gondosan kiválasztott világítótestekkel egyes kerti elemeket még jobban kiemelhetünk, mint napfénynél.

Este a jól kiválasztott világítótestek teszik hangulatosabbá kertünket A nappali képpel ellentétben este nem látszik minden elem feltűnően kertünkben. Egyes részleteket kiemel, az unalmasabb részeket árnyékban hagyja, így a kerti világítás alkalmazásával egy új, "éjszakai" kertet nyerhetünk. A világításnak két fő fajtája van: szórt illetve pontszerű megvilágítás. Ezeken belül választhatunk az alsó, hátsó és felső megvilágítási formák közül. Esztétikai szempontból különösen hatásos a drámai, hátsó vagy alulról történő megvilágítás – ilyenkor az árnyékok és a fények játéka hangulatossá teszi a kertet. A közlekedőutak láthatóvá tételét elsősorban az elölről történő megvilágítással célszerű tervezni úgy, hogy a közlekedő szemébe közvetlenül ne világítsanak be az égőtestek. Kertünkben megvilágíthatjuk az utakat, bejáratokat, pihenőhelyeket, ágyásokat, kerti tavat, pincelejárót, lépcsőket, medencét. A világítással nemcsak felhívjuk a figyelmet a kert egyes dekoratív elemeire, hanem lehetővé tesszük a biztonságos esti közlekedést, a kertben való esti tartózkodást, valamint a fény a hívatlan vendégeket is távol tartja.

Az éjszakai világítás lehetővé teszi a kert éjszakai életének megfigyelését is, így a denevérek, sünök, és más éjszakai állatok viselkedését a gyerekekkel együtt is megnézhetjük. Ez elősegítheti azt is, hogy a gyerekek féljenek az éjszakai motoszkálástól és hangoktól. A kerti világítótestek alakját és méretét, a tartóik stílusát alapvetően a kert és a ház stílusához célszerű igazítani. Pl. egy hagyományosabb kertben egy igényes, kovácsoltvas tartószerkezet (pl. a mediterrán kertekben) nagyon látványos lehet. Egy modern stílusú kertben a halogén izzós vagy LED elemes, hosszúkás lámpaformák, vagy éppen a gömb alakú, szabálytalanul elhelyezett világítás nagyon szép és esztétikus.

A napelemes, különálló egységekből álló kerti lámpák elsősorban a kerti utak mellett elhelyezve praktikusak, így a sötétedés után hazaérkezőket a gyalogúton segítik a házhoz jutásban. Bonyolultabbak és kétségkívül tervezni kell az elektromos hálózatról működő, mozgásérzékelővel ellátott, vagy időzáras rendszerű, kapcsolóval működő világítótestek hálózatát. Még nagyobb szakértelmet igényel a tavak, medencék és szökőkutak megvilágítása, főleg akkor, ha bennük helyezzük el a megvilágítást. Ebben az esetben már az érintésvédelem egy magasabb fokán kell megtervezni a rendszert. Különösen hatásos a vizes kertrészek színes vagy váltakozó színű megvilágítása, ezeket a szabadtéri szökőkutaknál le lehet tesztelni, az utóbbi időszakban ezt a megoldást nem csak sötétedés után, de napközben is alkalmazzák nagy sikerrel.

A kerti lámpák elhelyezésénél célszerű figyelembe venni az alábbi szempontokat:

- Azoknak az elemeknek a helyét, amelyeket meg akarunk világítani, időben meg kell határozni, és a lámpák kábelezését a füvesítési, növénytelepítési, burkolatépítési munkák előtt célszerű elvégezni, elkerülve ezzel a későbbi többletmunkákat

- A lámpákat úgy kell elhelyezni, hogy a növények, dísztárgyak éjszakai megvilágítása a lehető legelőnyösebb legyen

- A kerti útvonalak veszélyesebb részeit mindenképp meg kell világítanunk (út éles kanyarulata, lépcső, járda, könnyen megközelíthető és mély kerti tavak partja).