Kertvárosi hangulat

Kertépítés képek Így dolgozunk

Budapesti kertépítő cégként rendszerint a főváros kertvárosias részein, így különösen a XIV. kerületben (Zugló), XV. kerületben, XVI. kerületben, XVII. kerületben vagy a XVIII. kerületben építünk szebbnél szebb kerteket. Ezek fő funkciója az otthoni pihenés, kikapcsolódás lehetőségének biztosítása. A fő cél, hogy a szabadidő eltöltésére szolgáló zöldfelületet, egy olyan kültéri nappalinak is minősíthető tért alakítsunk ki, ahol munka után megpihenhet a család bármely tagja, ahol van lehetőség játszani a gyerekekkel, ahol alkalmanként összejöhetnek a családtagok, barátok.

Ezeket a kerteket – ha nem a kert pl. modern avagy mediterrán, romantikus stílusjegyei alapján akarjuk kategorizálni őket - összefoglalóan kertvárosi pihenőkerteknek nevezhetjük. Munkáink közül főként azokat soroljuk ide, ahol - Megrendelőink elvárásának megfelelően - az egybefüggő zöldfelület és a házzal való összeköttetést biztosító terasz jelenti a meghatározó elemet, ahol

a letisztult, átlátható kertélmény, a könnyű fenntarthatóság biztosítása,

és nem a tagolt térszervezés vagy gazdag növényesítés az elsődleges szempont a kerttervezés és -építés során.

A kertvárosi pihenőkert előnyei

  1. Átlátható, letisztult kertélmény
  2. Nagyméretű, egybefüggő gyepfelület
  3. A gyepfelülettel és a házzal is egybeépült terasz
  4. Játszósarok a gyerekek számára
  5. Könnyű fenntarthatóság
  6. Alacsonyabb bekerülési és fenntartási költség

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy sivár kertekről beszélünk. A magunk részéről minden kertet, így a fenti kritériumoknak megfelelő pihenőkerteket is úgy tervezzük meg, hogy az

minden évszakban legyen színes, hangulatos!

Erre mutatunk is egy konkrét példát:

kertvárosi pihenőkert

Ha úgy gondolod ezek a gondolatok is elegendőek számodra ahhoz, hogy segítségünket kérd kertvárosi pinőkerted megépítéséhez, kérd ajánlatunkat itt:

Elérhetőségeink

Ha egyéb kerttípusokra, összetetebb kertkialakításokra is kiváncsi vagy, ugorj át ebbe  a galériánkba:

Így dolgozunk: igazán szép kertek építése

Alábbiakban pedig egy-egy konkrét kertvárosi pihenőkertet mutatunk be nektek.

Kertvárosi pihenőkert építése Budapest XVII. kerületében

Manapság gyakran fordul elő, hogy viszonylag kis telken nagy alapterületű ház épül. Az újépítésű lakóparkokban az újonnan parcellázott telkeken ráadásul gyakran ikerház létesül, ami tovább csökkenti a kertek területét. A képeken látható kert is ennek köszönheti keskeny, hosszúkás formáját.

Nagyméretű gyepfelület a kertben

 A tervezés során fontos szempont volt, hogy az ikerház-felekhez tartozó területeken mielőbb intim tér alakuljon ki, ezért Leyland-ciprus sövényt telepítettünk a kerítések mellé, ami könnyen nyírható megfelelő magasságra, és gyorsan növekszik.

 A pihenőkerti jellegnek megfelelően nagyobb méretű, központi gyepfelületet terveztünk be. A gyerekeknek csúszdás játszóteret építettünk a kert végében. A teraszról ez a kertrész jól belátható, pont azért, mert egyéb tereptárgyat nem építettünk a ház és a játszótér között. Praktikusan a csúszda a kerti tároló mellett kapott helyet. A kert végében két fát is ültettünk, ami a hátsó szomszéd felől csökkenti a belátást, és idővel jórészt eltakarja a házát.

játszó sarok a kertben

 Az ikerház modern stílusú, így a kertet is teljesen hozzá terveztük: modern stílusban. Az egyenes vonalvezetés, a szögletes formák, valamint a csoportosan, foltokban ültetett növények a stílusjegyei ennek a kertnek is. A növények közül kifejezetten az erős napsütésnek ellenálló fajtákat választottunk. A kert első felében a Leyland ciprusok helyett a lágyabb, elegáns megjelenésű babérmeggyeket ültettünk sövénynek.

 A kiültetett növények többsége virágzó növény, így a mértani szigorú szabályosságot a virágok kellemesen megtörik. Nemcsak a növényeket ültettük foltszerűen, hanem a mulcs-anyagokat is foltszerűen, bár mértani formában váltogattuk, hogy színes, vidám hatást keltsenek. Így a fakéreg és a kétféle kőzúzalék kellemes kontrasztjai váltják egymást a kertben.

 Arányaiban viszonylag sok a télizöld növény a kertben, hogy a téli időszakban is zöld legyen a ház környezete. A terasz melletti ágyásokba eltérő habitusú növényeket ültettünk, de jellemzően olyanokat, amelyek méretüknél fogva nem zavarják a kertre a kilátást.

modern-terasz-XVIII-kerulet

A gyepben hangsúlyos szerepet kaptak a közlekedést elősegítő nagy méretű, téglalap formájú lépőkövek. Ezek a mértani szigorú formájukkal ugyancsak a modern kert stílusát erősítik, de egyben a hosszú fenntarthatósághoz szükséges praktikumot is biztosítják, hiszen a fű helyetta lépőköveken közlekedhetünk.

modern-kert-XVIII-kerulet

 A hosszúkás kertformát érdemes a tervezéskor megtörni. Ezt a kisebb méretű ágyásokkal oldottuk meg a játszótér előtt mindkét kerítés felé. Az egyik oldalon levendulacsoportot, a másikon cserjéket ültettünk.

 Természetesen a kertben automata öntözőrendszer biztosítja a növények vízellátását. A könnyű fenntarthatóságot nemcsak ez, hanem a kevés gondozást igénylő, de díszes növények kiválasztásával segítettük elő.

 Egyik első munkánk kertvárosi hangulatban

Néhány kép egy 2010 körül újonnan épült családi ház kertjéből, ahol a nagyobb méretű zöldfelület kialakítása fűmagvetéssel történt. Teljes szezonban virágzó évelők és cserjék színesítik a ház környezetét és törik meg a háromszög alakú alapteürletét a sarokteleknek. A kert megfelelő vízellátásáról kútról üzemeltetett automata öntözőrendszer gondoskodik.


Még vetetlenül Építés közben

Majd füvesítve a kert Majd a kész kert

Üde, pompás színek Csak üde, vidám színeket látunk, míg a szem ellát