Tavaszi kerti munkák: cserjék metszése, évelők szaporítása

Tavaszi kerti munkák Kerfenntartás Ötletek-tanácsok tavaszi kert

Kora tavasszal érdemes megmetszeni a nyáron vagy ősszel virágzó cserjéket. A visszavágott hajtások elágaznak és az újonnan képződő hajtásokon képződnek az új virágok. Különösen igaz ez például a törökmályvára (Hibiscus syriacus), a nyáron virágzó gyöngyvesszőkre (pl.: Spiraea japonica) és a nyáriorgonára (Buddleja fajták).

Tanácsok a bokorrózsa metszéséhez

A rózsákat is tavasszal metsszük meg. A bokorrózsáknál (pl. teahibrid fajták) először azokat a hajtásokat kell visszavágni, melyek betegek vagy a bokor belseje felé növekednek. A következő lépésben az egymást keresztező hajtások közül kell azt eltávolítani, amelyik idősebb rész.

Az erős, vastag hajtásokat gyengébben (nagyjából felére), a gyengébbeket erősebben (harmadára) vágjuk vissza. Ügyeljünk arra, hogy néhány mm-rel a szem felett vágjuk meg a hajtást, és a legfelső rügy a bokor közepéhez képest kifelé álljon. Amennyiben idős a rózsatő, úgy erősen metsszük vissza, és a következő évben a szemzés felett keletkező fiatal hajtásokra kell (erősen) visszavágni a bokrot. Ez gyakran erős csonkolással jár, akár fűrész is szükséges hozzá.

Az orgona alacsonyan tartása

Az orgonák (Syringa vulgaris) alacsonyan tartására is létezik szakszerű kertészeti módszer. A csúcsrügyek virágzatokat fejlesztenek, fajtától függő, hogy mennyi keresztben átellenesen álló rügyből fejlődnek ki. Ettől is függ, hogy mekkora összetett virágzat fejlődik egy-egy tövön. Mivel a virágzat végálló, ezért alatta többnyire kétfelé ágaznak el a hajtások. Ha kihajtás előtt minden második hajtást felére visszavágunk, és a következő évben ugyanezt tesszük, valamint az előző évben vissza nem vágott hajtásokat eltávolítjuk, úgy alacsony(abb)an tarthatjuk az orgonát.

Fehér orgona a kert végében

Tavaszi teendők az évelőkkel

Tavasszal kell kitisztítani az évelőket az elpusztult részektől. Amennyiben a tövek már idősek, gyakran megfigyelhető, hogy a közepük kiürül, megkopaszodik. Ezt nevezik boszorkánygyűrűnek, amely legjobban a díszfüveknél figyelhető meg, így például a pampafű (Cortaderia selloana) és a kék csenkesz (Festuca glauca) is ekként fejlődik, de ilyen a törpe nőszirom is (Iris pumila).

Különleges, mediterrán látványt nyújt a kék csenkesz

Ha már túl nagy foltot képeznek az évelők, kihajtás előtt (ez hazánkban általában március hónapra esik) éles ásóval szétoszthatjuk a töveket. A kisebb növényeket így elajándékozhatjuk vagy szétültethetjük. Érdemes az ültetőgödörbe érett szervestrágyát vagy komposztot szórni, a gödör földjével összekeverni és erre ültetni.

Egyes évelőket magról is szaporíthatjuk. Ennek menete ugyanaz lehet, mint a zöldségnövények esetében. Március-áprilisban sekély sort húzunk kapával, és ebbe szórjuk a magvakat. Vethetjük fészekbe is az évelőket, pl. az égő szerelem virágot (Lychnis chalcedonica). A kelő magoncokat első lombleveles kor után ritkítsuk meg vagy ültessük szét a végleges helyükre.