Konyhakert a modern kertépítésben?

Konyhakert Haszonnövények Ötletek-tanácsok kertépítés lépései kertépítés házilag

Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy mind több megrendelőnk részéről merül fel az igény konyhakert - vagy legalább is konyhakerti és fűszernövények - telepítésére. Ezen tendencia vélhetően a mind inkább környezettudatos életvitelünkkel, illetve még közelebbről étkezési szokásainknak (gasztro-kultúránknak) a "házi-bio-öko" alapanyagok felé fordulásával mutat szoros összefüggést.

Kérdés, hogy stílusában, hangulatában megfér-e egymás mellett a jól tervezett és épített díszkert, illetve nagyszüleink veteményes kertje.

Véleményünk szerint a konyhakert (vagy fűszerkert) egy kis odafigyeléssel sokkal több is lehet, mint puszta zöldség- vagy fűszerforrás.

Ha kertünknek ezen - vagyis az ehető haszonnövények részére fenntartott - szegletét is ügyesen tervezzük meg, úgy a konyhakert nemcsak hasznos, hanem kifejezetten esztétikus is lehet, harmóniában állva a modern kertépítészet lényegi produktumával, a ház stílusához illő díszkerttel.
Konyhakert az újonnan épített mediterrán kertben. A szép konyhakert kialakításához álljon itt néhány jó tanács:

- a zöldség- és fűszernövények mellé, illetőleg közé ültessünk színes virágos növényeket, így különösen hóvirágot, tulipánt, nárciszt, jácintot, rózsát, árvácskát stb.;

- a kis parcellákra osztott konyhakertben törekedjünk a szimmetrikus kialakításra;

- a kis parcellák közti kerti utakat megfelelően kiválasztott szilárd burkolattal - például égetett bontott tégla, macskakő - lássuk el, és a szélükre illatos gyógy- és fűszernövényeket ültessünk, mint amilyen a zsálya, a levendula, vagy a rozmaring is;

- ne feledkezzünk meg a felfelé irányított termesztésről sem, vagyis a rácsra, pergolára futtatandó kúszónövényekről - például futóbab, vagy dísznövényként a kúszólonc, illetve a futórózsa -, melyek egyfelől a magasabb elemek nyújtotta térhatást hivatottak biztosítani, másfelől a támrendszereknek szélfogó hatása is van;

- a felhasznált (betakarított) zöldségek, füszerek, gyógynövények helyére ültessünk újakat, biztosítva ezáltal a hézagok kitöltését, valamint a termés folyamatosságát.

Fenti tanácsok - mint fő iránytűk - szem előtt tartásával a magunk részéről bármely modern kert részeként, szegleteként lehetségesnek tartjuk a saját, házi konyha- vagy fűszerkert, illetve "kertecske" kialakítását!

Magaságyás a konyhakerti növények részére.

Miért érdemes otthon zöldséget termeszteni?

Pro és kontra nagyon sok érvet lehet hallani arról, hogy valaki csak a „hazait” szereti és eszi szívesen, míg mások a boltira esküsznek. Néhány érvet és ellenérvet szeretnénk ebben a témában megvilágítani.

A negatívumokkal szeretnénk kezdeni. Ahol növényeket szeretnénk termeszteni, legyenek ezek dísz- vagy haszonnövények, azokkal foglalkozni kell. Ha megvesszük/termesztjük a palántát, elvetjük a magot, akkor még pluszban bizony időt kell szánni a föld művelésére, hogy a kívánt díszítőértéket és/vagy terményt le tudjuk szüretelni a területről. Mivel Magyarországon a nyár mindenképpen, de néha már a tavasz és az ősz is viszonylag száraz időjárású, így öntözni kell (főleg a haszon-) növényeket ahhoz, hogy megéljenek. Amennyiben szabadföldön, a kertben kívánunk termeszteni, úgy ki vagyunk szolgáltatva az aktuális időjárásnak. Csak akkor tudjuk művelni a területet, ha „jó” idő van, illetve egy késő tavaszi fagy nagy károkat okozhat növényeinkben. Összefoglalva: a haszonkerttel foglalkozni kell szinte folyamatosan ahhoz, hogy elfogadható mennyiségű terményünk legyen.

A hátrányok után jöjjenek azok a pozitívumok, amelyek miatt ma bizony érdemes termeszteni. Egyrészt ha a kertünkben termesztünk valamit, akkor tudjuk, hogy honnan származik és milyen körülmények mellett termesztettük őket. Tudunk olyan növényeket, fajtákat is kipróbálni, melyeket vagy nehezen vagy drágán szerezhetnénk meg az otthonunk környezetében. Nem megvetendő szempont az a fizikai mozgás, amely a kert műveléséhez szükséges. Bár fárasztó is egyben, az izmainknak mindenképpen jót tesz a kerti eszközök használata.

Mindenképpen jó érzés a hazait enni, mivel a kezdetektől látjuk a növények fejlődését, és jobban a sajátunknak érezzük a terményt, amit elfogyasztunk. A kert művelésével mindig szezonális, magas tápértékkel rendelkező táplálékhoz jutunk. A kert művelésével és tisztán tartásával hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, sőt a komposztálással rengeteg szervesanyagot juttatunk vissza a természetbe anélkül, hogy a hulladéktárolókat terhelnénk ezzel. A komposztálás a kert szoros részét képezheti, segítségével mind az ágnyesedék, mind a konyhai hulladék, vagy éppen a lenyesett fű és összegyűjtött lomblevelek magas értékű, hasznos anyaggá válnak.

Legyen szó kisebb kertről, nagyobb földterületről, vagy akár csak egy balkonládányi növényről, sokat tanulhatunk környezetünkről, a növények fejlődéséről, és egy lépéssel közelebb kerülünk az önellátáshoz is.

Ötletes konyhakert design a modern kertépítésben: