Tavaszi, kora nyári színes virágok a kertben

Dísznövények Kültéri növények Ötletek-tanácsok Színes virágok tavaszi kert

Jelen írásunkban a tavaszi, kora nyári színes kerti virágok közül a haranglábakat mutatjuk be.

Nagyon szép, tavaszi virágzású fajok a haranglábak (Aquilegia fajok), melyek az északi féltekén terjedtek el. A növények minden esetben évelők, fagytűrőek, többnyire 5-6 évig élnek a kertben. A virágokban nem csak a sziromlevelek, hanem a csészelevelek is színesek. A sziromlevelek tövén mézfejtő található, ami sarkantyú alakú.

A virágok a növény méretéhez képest viszonylag nagyok. Palántaként, cserepes virágzó növényként vagy magtasakban forgalmazzák. A fajták virágzás után tulipánra emlékeztető alakú tüszőcsokrokat fejlesztenek, melyek a virágkötészetben szárazvirágként is jól használhatók. A termése éretten barna színű és kinyílik, a magok pedig szétszóródnak a növény körül. Nyáron a kiszóródott magvak kicsíráznak és kedvező adottságú kertekben könnyen elszaporodik a harangláb.

Minden árusított növény kedveli a tápanyagban gazdag talajokat és a nedvességet. A hazánkban is honos kerti harangláb (A. vulgaris) a legkevésbé vízigényes. Néha meddőhányókon is elszaporodik, kivadul. Az egyes fajok könnyen átporozzák egymást, így a kertünkben egész kis gyűjtemény fejlődhet ki a virágok színe, teltsége és a növények mérete alapján.

A kerti vagy közönséges harangláb

A kerti vagy közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris) és hibridjei terjedtek el széleskörűen hazánkban. Ez a faj májustól július elejéig virágozhat. A növények többnyire nagyobb méretűek, virágzásban akár 80-120 cm magasak is lehetnek. A kerti harangláb sok virágot nevel, a virágzati szárakat vázába is lehet tenni, tartósak. A virágok a fekete kivételével minden színárnyalatban nyílhatnak fajtától függően.

A színes kert alapeleme a közönséges haranglábA közönséges harangláb - és a szomszéd macskája - minden kertet színessé varázsol

Az egyik legrégebbi termesztett fajtacsoport az Origami, melynek virágjai nagyok és egyszerűek, akár 6-7 cm átmérőjűek lehetnek. A virágszínek ennél a fajtánál pasztell árnyalatúak. A telt virágú fajtáknál a sziromkör nem egyszeres, hanem megsokszorozódott. Ilyenkor vagy csillag alakú (pl. ’Ruby Port’ vagy ’Green Apples’ fajták), vagy egy erősen zárt, rakott szoknyához hasonló virág fejlődik a töveken (Barlow fajtacsoport).

A kerti harangláb fajtái között színes levelűek is találhatók. A ’Leprechaum Gold’ nagy, fehér virágokat és sárgatarka leveleket fejleszt. A ’Mellow Yellow’ levelei és hajtásai tavasszal élénksárga színűek, virágjai ugyancsak nagyok és fehérek. Nyáron a levelei megzöldülnek, friss hatásúak és világosak. A ’Woodside Strain’ fajta levelei sárgával tarkázottak, a virágok színe fehér, kék, lila és rózsaszín is lehet. A tarkalevelű fajták levelei a közvetlen napsütéses helyeken megégnek, ezért ültessük félárnyékos kertrészbe – cserjék vagy fák lombtakarásába.

Az A. caerulea a közönséges szarkalábhoz hasonló faj, sok fajtáját termesztik, melyek többnyire a két faj keresztezéséből jöttek létre. A legalacsonyabb, gyakran termesztett faj a japán harangláb (Aquilegia flabellata), mely csak 15-35 cm magas. Szépen mutat sziklakertekben. Más alacsony növényekkel társítva (Saxifraga, Alyssum saxatile, Aubrieta) szép, alacsony ágyásokat ültethetünk be a fajjal. Kék, rózsaszín és fehér változatban kapható. a legismertebb fajtacsoportja a Cameo névre hallgat. Ennél a fajnál 10 cm-rel magasabbra növekszik a kanadai harangláb (A. canadensis), amely megjelenésében hasonlít hozzá.

Botanikai fajok is kaphatók a kereskedésekben, melyeknek érdekes, feltűnő virágjaik vannak. Az A. fragrans faj fehér egyszerű virágokat nevel, melyek szirmain lila folt látható. A virágos erősen illatosak. Nyáron virágzik, hazánkban is szépen fejlődik a kertekben. Az A. glandulosa kifejezetten alacsony (20 cm), sötétkék virágszínű faj, nagy virágokat és szép lombozatot nevel. Az A. oxysepala középmagas (60 cm), a virágok színe borvörös és sárga egyszerre. Szép, feltűnő virágdíszt nevel.

A kertekben a haranglábak legnagyobb ellenségei a csigák. A velük szembeni védekezés lehetséges módjait külön cikkben ismertetjük.