Ezek a legszebb kék virágú növények

Ötletek-tanácsok Kültéri növények Dísznövények

A virágos növények között sok színt találunk, de talán a legritkábbak a kék színűek, amelyek sem lila, sem rózsaszínes árnyalattal nem rendelkeznek. Bemutatunk most néhány igazán KÉK színű növényt, amelyet Magyarországon is biztonsággal ültethetünk.

Vitex agnus-castus ’Latifolia’

Kék Barátcserje

A barátcserje ezen fajtája 2-3 m magas kifejlett állapotában. A levelei az alapfajéhoz képest sötétebbek, a levélkék szélesebbek. Szárazságtűrő növény, minden talajban szépen díszlik. Az illatos virágzatok nyár végétől október elejéig nyílnak. Érintésre a levelei is illatosak. Gyógynövény, a belőle készülő gyógyszer a meddő nőknek segít teherbe esni.

Caryopteris clandonensis ’Grand Bleu’

Kékszakáll

A kékszakáll ezen fajtája kifejezetten alacsony, kb. 1 m magasra növekszik. Augusztus-szeptemberben hozza illatos virágait, de érintésre levele is illatos. A méhek és más beporzó rovarok nagyon szeretik. Könnyen tartható, szárazságtűrő növény. A fajta az alapfajhoz képest nagyobb virágokat nevel, és ezek sötétkékek.

Geranium grandiflorum ’Johnson’s Blue’

Kék himalájai gólyaorr

A himalájai gólyaorr virágzásban akár 40-50 cm magas évelő növény. A virágok szép kék színűek, lilás erezettel. A nedvesebb kertrészeket szereti és páraigényes, ezért félárnyékba ültessük.

Anemone coronaria ’Mr. Fokker’

Kék szellőrózsa

A koronás szellőrózsa mediterrán származású növény. Gumós faj, a fajta virágzásban kb. 35 cm magas. Az alapfaj fehér, lila, kék, rózsaszín virágokat nevelhet. Kora nyáron virágzik, az elnyílás után fokozatosan visszahúzódik a földbe.

Brunnera macrophylla

Kék nefelejcs

Az évelő nefelejcs a kerti nefelejcshez képest a nevéből adódóan is évelő növény. A nedves, félárnyékos kerteket szereti és rokonához hasonlóan tavasszal virágzik. Kis felhőben neveli kék virágait, a növények ilyenkor 40-45 cm magasak. A fajtái között színes levelűek is vannak, mint pl. a ’Looking Glass’, a ’Hadspen Cream’ vagy a ’Dawson’s Frost’