Modern kert

Modern kertek Minimalista kert Így dolgozunk

Ha igazi, XXI. századi, modern kertre vágyik, valami rendkívülire, ami eltér a szokásostól, a legjobb helyen jár. Az ágyások és gyepfelületek elhatárolásában megvalósítható modern vonalvezetés, a felületi vagy térformák megfelelő kiépítése, az élő és élettelen felületek (burkolatok) érdekes váltakozása, egy-egy modern növénytartó telepítése és természetesen a helyes növényválasztás mind - mind megfelelő eszköze a mai trendeket követő modern design kertek kialakításának, vagyis a modern stílusú kertépítésnek és tervezésnek.

 

Modern design a kerttervezésben

A modern kertek tervezésénél fontos szempont, hogy milyen a ház építészeti stílusa, hiszen kertünk összképében meghatározó a lakóépület és a hozzá tartozó épített elemek milyensége is. Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag a minimalista, modern designban épült házakhoz lehetséges modern stílusú kertet tervezni, hiszen különféle tervezési trükkökkel könnyedén összekapcsolhatjuk a különféle stílusirányzatokat. De mitől is modern egy kert?

További képek a modern kertépítésről Letisztult formák, modern design a kertben

Egy modern kert tervezése során törekedjünk a világos, letisztult kompozíció kialakítására. Ezt egyszerűen elérhetjük a megfelelő növények, anyagok és kerti elemek megválasztásával és megfelelő elrendezésével, továbbá határozott vonalvezetések alkalmazásával. Egy modern stílusú kertben a geometrikus formájú kerti elemek, formára nyírt növények és világos-sötét kontrasztok a fő jellemzők. Amennyiben segítségre lenne szüksége, cégünk szívesen megtervezi leendő modern kertjét.

 

Így dolgozunk: 1 példa

Ez a budai kert lejtős, domboldali környezetben helyezkedik el, ezért figyelni kellett a tér kialakításakor a szomszédok felé eső talajszintek megtartására úgy, hogy mégis élhető és használható, közel vízszintes elemeket tartalmazó kertrészeket teremtsünk.

Modern kert Budapesten, a XII. kerületben

A magasságkülönbségek kiküszöbölésére a kerítések mentén lényegében mindenhol kisebb-nagyobb támfalak kialakítására volt szükség. A növényültetési lehetőségek növelése érdekében a támfalak jórészt terméskő hatású, flórakosár elemekből készül, egymáshoz képest eltolt elrendezéssel.

Minden egységes, modern

A kert harmóniáját az arányaiban nagy zöldfelület és a burkolatok egységes megjelenése adja. A zöldfelületek és a homokszínű burkolati elemek a modern környezetben is természetes hangulatot árasztanak és nyugtató hatásúak. A burkolatok megjelenése nemcsak a támfalak elemeiben, hanem a kerti ház terepszint feletti falán és a teraszon is egységes.

Amennyiben megnéznéd részletesebben is ezt a kertet, a teljes cikket itt találod!

 

Kertépítés modern stílusban

A modern kertekben is érdemes kialakítani nagyobb összefüggő gyepfelületet, mely ismét csak a letisztult karaktert erősíti, emellett teret biztosít a szögletes formájú objektumoknak, világítótesteknek és egy-egy különleges, meghatározó növénynek is.

A modern kertépítés során a letisztult, egyenes vonalakkal megtervezett kerti építményeink, mint pl. teraszunk, virágágyásaink kialakításához válasszunk olyan modern hatást adó építőanyagokat, mint pl. látszóbetont, nemes acélt, Cor Ten lemezt vagy akár fa elemeket is. Napjainkban egyre több olyan modern stílusban épült kerttel találkozhatunk, ahol az eddig jellemző design építőanyagok mellett megjelentek az üveg vagy plexiüveg falak is.

Ugyanakkor tartsuk mindig szem előtt, a kevesebb néha több alapelvét. Ne helyezzünk kertünkbe mindenféle anyagot és formát, mert a várt modern hatás helyett, egy zsúfolt, nyugtalanító teret fogunk kapni.

Az ilyen letisztult stílusú kertekben fontos szerepet kapnak a színek is. Egy modern hangulatú kert fő színei a zöld, a fehér, a szürke és a fekete, valamint a bézs egyes árnyalatai. Ezek a színek alapvetően az egyszerűséget és a letisztultságot sugározzák. De egy-egy élénkebb szín becsempészésével, mint pl. egy piros fallal, erős kontrasztot hozhatunk létre a kert többi elemével, ami tovább erősíti a modern jelleget. Kertünkben fokozhatjuk a „dizájnhatást” növényeink, kerti elemeink megvilágításával, illetve modern stílusú kerti lámpákkal vagy különböző vízi elemekkel, mint pl. egy gömb csobogó vagy feszített víztükrű medence.

 

Így dolgozunk: 2 példa

Minimál designban épült ez a Dunakeszin található családi ház. A ház belső kialakítására a tágas terek és a hatalmas ablakok, tolóajtós nyílászárók a jellemzők. A kert tulajdonképpen a belső terek szerves folytatása.

Modern kert hatalmas medencével Dunakeszin

A kert központi elemeként egy gyönyörű medence létesült, a ház modernitásához illeszkedve, tágas terasszal körülvéve. A nagyméretű terasz ugyancsak négyszögletes alakú, amihez murvával takart téglalap alakú kertrész csatlakozik.

A kert tulajdonképpen a belső terek kinyújtása a szabadba

A ház bal oldalán viszonylag kevés a fény: a szomszédból magas örökzöldek (Leyland-ciprus), míg a kertben az emeletes ház árnyékolja le ezt a kertrészt. Ide olyan növényeket telepítettünk, amelyek kifejezetten árnyékos helyeken érzik jól magukat. A hátsó napozóteraszhoz lángvirágot és babérmeggyet telepítettünk. A terasz előtti kieső felületeket murvatakarással fedtük be. Ebbe díszfüvet és japán juhart ültettünk. Összességében a kert kialakítása követi a ház modern vonalvezetését. Olyan növényeket válogattunk össze, melyek egész évben színt visznek a kertbe, de mégis megőrzik annak modern hangulatát.

Ha érdekel ez a medencés modern kert, itt olvashatsz róla bővebben!

 

A modern stílusú kertek növényei

A modern kertekben rendszerint nagyobb, egynemű növényfelületek kialakítására törkeszünk. Ehhez jó talajtakaró, gyomosodást gátló évelőket vagy cserjéket választunk ki. Ilyen többek között a télizöld örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) és a törpe bambusz (pl. Sasaella, Pleioblastus pumilus). A színes levelű növények tavasztól őszig, vagy akár egész évben is díszítenek a kertben. Ezek lehetnek szürkés színűek (olasz szalmagyopár Helichrysum italicum, levendula), vagy fehértarka levelűek (podagrafű Aegopodium, somok) vagy vörösek (tűzeső Heuchera). A színes levelű növények ne legyenek túlsúlyban a kertben, mert nagy mértékben zavaróak lehetnek. Az előbb felsorolt növényekkel beültetett mértani formájú ágyásokkal, valamint a szépen és igényesen gondozott gyeppel megteremtjük a modern kert alapját.

Az alacsonyabb mozgalmas, mégis egységes hangulatú növényzetből emelkednek ki a környezetében jól látszódó, különleges megjelenésű, többnyire nagyobb méretű szoliter növények. Ezek önmagukban nagy díszítőértékkel rendelkeznek.

Növényválasztás során törekedjünk olyan cserjék és fák kiválasztására, amelyek lombformájúk, levélszínük vagy struktúrájuk miatt különlegesebbek. Ilyen extrémebb növény a japán juhar (Acer palmatum), mely lombkorona formájával és színével egyik fő pontja lehet kertünknek. Különlegesnek számít a foszló kérgű vöröskérgű nyír (Betula albosinensis septentrionalis) és a himalájai nyír (Betula utilis).

Ügyeljünk arra, hogy az ilyen egyedi cserjéket és fákat ne egy tömegbe ültessük, hanem szoliterként, és melléjük, a kompozíció lágyítása érdekében szabadon növő növényeket helyezzünk el, mint pl. árnyékliliomokat (Hosta), díszfüveket: törpe díszfüvet (Miscanthus sinensis ’Gold Bar’), tollborzfüvet (Pennisetum), valamint különböző talajtakaró évelőket. A modern kertek állandó és kedvelt lakója a puszpáng (Buxus), hiszen könnyedén kialakíthatunk belőle gömb formát vagy akár szögletes sövényeket is.

A modern kertekben is jól esik a szemnek a növényi változatosság, de nem muszáj sokféle növényből megtervezni a kert állandó növénydíszítését. Minél kisebb a kert, annál kevesebb féle növényből alakítsuk ki ezt a kerttípust.

Tapasztalt kertépítőként a következő növényeket ajánljuk a modern stílusú kertekbe.

TOP 5 szoliter növény: nyírfák (Betula), tulipánfa (Liriodendron), japán juhar (Acer palmatum), gömbkőris (Fraxinus ornus Mecsek) , törpe szomorúfűzek (Salix)

TOP 5 évelő növény: kék sudárzsálya (Perowskia atriplicifolia), hattyúnyakú lizinka (Lysimachia clethroides), tűzgyöngyvirág (Heuchera hibridek), délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites), hamvaska (Senecio cineraria)

TOP 5 különleges megjelenésű növény: óriás hagyma (Allium giganteum),  bambuszok, tollborzfű (Pennisetum alopecuroides), cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens), gyöngyvirágcserje (Deutzia Pink Pompom)

A modern kertstílushoz ajánlott növényfajtákról további hasznos információkat tudhatnak meg a jobb oldali menüben is megtalálható Modern kert növényei című cikkünkben.

 

Még mindig így dolgozunk :)

Veresegyházon egy hatalmas családi háznál kérték a segítségünket. A kert egy hátrafelé lejtős kert, a hátsó kert nagy részét pedig egy medence foglalja el.

Modern kert építése Veresegyházon

A ház fehér vakolattal rendelkezik, melyet szürke kőberakásokkal egészítettek ki. Az általunk létrehozott lépcsős elő- és oldalkertek, teljes mértékben igazodnak a ház jellegéhez.

A hátsó kert és a medence is modern stílusú lett

A legszebb rész természetesen a hátsó kert és a medence környéke. Minden virágágyás követi a ház modern jellegét. Thuják kerültek a sövény pozícióba, az üres zöld területre pedig egy vörös levelű japánjuhar került. A hátsó kertben teljes mértékben keveredik a modern, a mediterrán és a keleti irányzat. Hogy teljesen modernizált legyen a kert, automata öntözőrendszer és még egy robot fűnyíró is helyt kapott.

Ha megnéznéd ennek a modern kertnek az összes képét, kattints ide!

 

Mértani formák a modern kertben

A modern kertekben a letisztult kompozíciók, a határozott vonalvezetés, a geometrikus, szögletes formák, és a mértani alakzatok alkalmazása a jellemző. Ezek a megoldások nagyban hozzájárulnak a modern – minimál stílus megteremtéséhez a kert kialakítása során. Az általunk tervezett és épített modern kertekben a szögletes vonalvezetés mind az ágyások és a gyepfelületek elválasztásában, mind az ágyásokon belüli vonalvezetésben megjelenik, ahol is a különböző osztályú, típusú dekor kavicsok, vagy épp a mulcsozásra használt szerves anyagok közti váltakozásban érhetőek tetten a mértani formák.

 

Modern kertre vágyik?

Ha van konkrét elképzelése, ossza meg velünk nyugodtan, és mi megvalósítjuk. Ne szabjon gátat a fantáziájának! Játsszon nyugodtan a modern kerti elemekkel, formákkal.

Amint az a fenti munkáinkon is látható, ha nincs konkrét elképzelése, az sem lehet akadály, csak bízza ránk magát, és nem fog csalódni a végeredményben...

Pinterest gyűjteményünk