Minimál stílusú kert

Minimalista kert Modern kertek Így dolgozunk

Napjaink kedvelt és divatos építészeti stílusa a minimalista design, mely nem csupán a belső terekben, hanem a kertépítészetben is teret hódított magának.

A stílusra jellemző a formai és színekben való letisztultság, az egyszerű vonalvezetés, és úgy általában a mértani formák szeretete. A minimál stílusú kertben az elsődleges szempont a minél nagyobb és tágasabb térhatás elérése az egyszerű és letisztult formák által. Ennek érdekében a kerthez képest viszonylag nagy gyepfelület jellemzi a kialakítását. A kerítés széle felé egyre magasabbra növekvő növényeket telepítünk, ezzel is tágítjuk vizuálisan a kertet.

Minimál design a kertben

Az alábbi kert hangulatát is a szigorú, szögletes vonalvezetés és a letisztult formák, illetőleg az azokból eredő harmónia határozza meg, szervesen illeszkedvén a minimál stílusban épült ház adottságaihoz.

A minden részletre kiterjedő odafigyelés, illetőleg a minimál designra jellemző, a szó pozitív értelmében vett egyszerűség a növényválasztásban és anyagfelhasználásban is megmutatkozik. A kertben kizárólag zöld lombú növényeket ültettünk el, amik a gyeppel egységet alkotnak. A ház falának színéhez választottuk a növények virágszínét, így szinte kizárólag fehér virágú növények kerültek elültetésre. A buxusokat gömb formájúra nyírtuk, ami a minimalista-geometrikus stílushoz nagyon illik, ráadásul a növény télen is gömb alakot mutat, hiszen télizöld levelei vannak.

A minimál stílusú kertben egymás mellé különböző formavilágú, textúrájú csoportokat tervezünk be. Ebben a kertben a díszfüvek gazdag egyvelege mellett a gyep sima vonalvezetése, a járófelület más színű és érzetű tömbje és a puszpángok gömbölyded formája jól érvényesül. Puszpángokat minden sík felületen ültettünk, így a gyepfelületben, a kéreggel borított kertrészeken is láthatunk belőlük, illetve az egységesség kedvéért dézsákba is került néhány belőlük. Az egyhangúságot megtöri az, hogy különböző méretűeket telepítettünk belőlük.

A zölden virító gyep fehér színű, aprókavicsos vagy vöröses barna, fenyőkéreggel borított felületekkel váltakozik - mindezt a természetesség és modern letisztultság jegyében terveztük így. A kéreg és az alatta húzódó geotextília a rézsű földjét is hivatott megtartani a környezeti hatásokkal szemben, így az eső nem tudja elhordani a felhalmozott földréteget.

A kerti bútorok, a dézsák és a burkolatok is a kevésbé tagolt szerkezetű anyagokból készültek, ami a minimál stílus egyik alapkövetelménye.

Előtér

Szögletes formavilág

Minimál kert, fa beültetéssel

Végül a zöldellő gyepfű a pihenő sarokban

További modern – minimalista kertkialakítások munkáinkból

A legújabb trendek Magyarországon egyértelműen a mediterrán és a modern-minimalista stílusú kertek. Az új tervezésű házak vonalvezetése, felhasznált burkolóanyagai az egyszerű vonalvezetés felé mutatnak. Ez családi házaknál és a legújabb irodaházak, nagyobb építkezések stílusára is elmondható. Az épületek stílusa nagyban meghatározza a körülötte lévő tér-, és a kerttervet. A modern házakhoz és a hozzá társuló életvitelhez, a könnyen fenntartható, mégis igényes modern (minimalista) stílusú kertek illenek.

Ezeket a kerteket a masszív, praktikusan tervezett járófelületek, a tágas terek, a sok metszést és nagy mértékű gondozást nem igényló növények, valamint a mértani kialakítások jellemzik.

A minimalista kert egyik tetszetős, sok munkát spóroló megoldása a zúzott kővel való talajtakarás. A megfelelően végzett talajtakarás a gyomosodást akadályozza, öntözővizet spórol és a talaj hőmérsékletét kevésbé engedi ingadozni. Ha különböző színű murvát használunk, látványos és időtálló ágyásokat hozunk létre. A sötét kőzúzalék jelen esetben a kerítés takarásával, a világos színű pedig a ház falával harmonizál.

minimal_kert_01.jpg

A modern kertek geometriai formavilágukkal különleges látványt biztosítanak. A merev vonalakat a különböző ágyásszélességek oldják, így inkább mozgalmas mint merev a látványuk. A kerti műtárgyak, mint a vízkivételi helyek, csobogók kialakítása és anyaga is jelentős szerepet tölt be a kert különleges hangulatában.

minimal_kert_02.JPG

A minimalista kert díszítőelem-formái a gyepbe tervezett kisebb-nagyobb ágyások. Az ágyásokba ültetett növények természetüknél fogva a gyep sima-lapos kinézetéhez képest kontrasztot alkotnak. Legyenek feltörőek (Magnolia- liliomfa), vagy elhajló levelűek (fűfélék), esetleg zárt, gömbös alakúak (Lavandula – levendula). A kontrasztot és így a díszítőértéket növeli a zúzott köves talajtakarás.

minimal_kert_03.JPG

A modern kert a növények levélszíneivel, és formájával is tervez. Az egymás mellé ültetett növénycsoportok alakja geometrikus, a szomszédos foltok pedig eltérő megjelenésűek, színűek. (Balra: zárt, gömbös habitus – sötétzöld levelek – puszpáng; jobbra az előtérben különböző színű füvek, mellettük fényeszöld és nagyobb levelű korallberkenye.)

minimal_kert_04.JPG

A modern kertekben lényeges a pihenést szolgáló nagy gyepfelület, amelyet nem tagolunk a közé telepített ágyásokkal. A kert kiegészítő elemei, mint a hintaágy és a terasz árnyékolása modern vonalvezetésű megoldásokkal történik. Ezeket természetesen a legjobb és leghasznosabb formájukban valósítjuk meg. A növényágyások a gyep szélén, és a pihenőfelületek mellett találhatók, és a gyephez hasonlóan geometrikus formájúak, jelen esetben keskeny sávokból állnak.

minimal_kert_05.jpg

Ebben a megvalósult kertben látszik, hogy minden növény és kertkialakítás a könnyű ápolhatóságot és a lehető legnagyobb látványértéket képviseli. A terasz melletti többszintű ágyássávok a teraszra vonják a tekintetet és látványban növelik annak méretét. A sövénynek ültetett növények a szomszédban található magasabb térelemek mellett ugyancsak magasabbra növekednek a fajtaválasztás miatt. A terasztól és a háztól könnyen megközelíthetjük a kert összes pontját lépőköveken. A kert könnyen átlátható, tágas.

kertepites_dron_foto_2017.jpg