Minimál stílusú kert

Minimalista kert Modern kertek Így dolgozunk

Napjaink kedvelt és divatos építészeti stílusa a minimalista design, mely nem csupán a belső terekben, hanem a kertépítészetben is teret hódított magának.

A stílusra jellemző a formai és színekben való letisztultság, az egyszerű vonalvezetés, és úgy általában a mértani formák szeretete. A minimál stílusú kertben az elsődleges szempont a minél nagyobb és tágasabb térhatás elérése az egyszerű és letisztult formák által. Ennek érdekében a kerthez képest viszonylag nagy gyepfelület jellemzi a kialakítását. A kerítés széle felé egyre magasabbra növekvő növényeket telepítünk, ezzel is tágítjuk vizuálisan a kertet.

Az alábbi kert hangulatát is a szigorú, szögletes vonalvezetés és a letisztult formák, illetőleg az azokból eredő harmónia határozza meg, szervesen illeszkedvén a minimál stílusban épült ház adottságaihoz.

A minden részletre kiterjedő odafigyelés, illetőleg a minimál designra jellemző, a szó pozitív értelmében vett egyszerűség a növényválasztásban és anyagfelhasználásban is megmutatkozik. A kertben kizárólag zöld lombú növényeket ültettünk el, amik a gyeppel egységet alkotnak. A ház falának színéhez választottuk a növények virágszínét, így szinte kizárólag fehér virágú növények kerültek elültetésre. A buxusokat gömb formájúra nyírtuk, ami a minimalista-geometrikus stílushoz nagyon illik, ráadásul a növény télen is gömb alakot mutat, hiszen télizöld levelei vannak.

A minimál stílusú kertben egymás mellé különböző formavilágú, textúrájú csoportokat tervezünk be. Ebben a kertben a díszfüvek gazdag egyvelege mellett a gyep sima vonalvezetése, a járófelület más színű és érzetű tömbje és a puszpángok gömbölyded formája jól érvényesül. Puszpángokat minden sík felületen ültettünk, így a gyepfelületben, a kéreggel borított kertrészeken is láthatunk belőlük, illetve az egységesség kedvéért dézsákba is került néhány belőlük. Az egyhangúságot megtöri az, hogy különböző méretűeket telepítettünk belőlük.

A zölden virító gyep fehér színű, aprókavicsos vagy vöröses barna, fenyőkéreggel borított felületekkel váltakozik - mindezt a természetesség és modern letisztultság jegyében terveztük így. A kéreg és az alatta húzódó geotextília a rézsű földjét is hivatott megtartani a környezeti hatásokkal szemben, így az eső nem tudja elhordani a felhalmozott földréteget.

A kerti bútorok, a dézsák és a burkolatok is a kevésbé tagolt szerkezetű anyagokból készültek, ami a minimál stílus egyik alapkövetelménye.

Előtér

Szögletes formavilág

Minimál kert, fa beültetéssel

Végül a zöldellő gyepfű a pihenő sarokban