Természetes vitaminforrás lehet a kertünk!

Ültessünk olyan növényeket a kertünkbe, melyek nemcsak szépek, de természetes vitaminforrások is lehetnek!

Amikor kertet tervezünk vagy építünk át, sokszor szempont, hogy ne csak díszértéke legyen a növényeknek, hanem egészséges, ellenőrzött eredetű gyümölcsöt, zöldséget, fűszert is nyújtsanak számunkra. Régen sok bokor vagy fa termését gyűjtötték, ma pedig ezeknek a növényeknek nemesített változatait telepítjük a kertjeinkbe. A díszítő és egyszerre hasznos növényeket nevezik a kertészek kettős hasznosítású növényeknek. Ide tartozik pl. a bodza, a csipkebogyó, a húsos som, a közönséges borbolya, a homoktövis és a kökény.

Sambucus nigra – vagyis a bodza

Nagyon elterjedt erdőszéli cserjénk, ami szinte minden magyar tájon megtalálható. Virágaiból teát főzve izzasztó és megfázásból gyógyulást elősegítő hatása van. Lekvárja fejfájás-csillapító hatású. A bodzatermést színezésre is használják és az élelmiszeripar is felhasználja ebből a célból. Szinte minden talajon megél, idősebb korára öntözést sem igényel, kivéve ha virágzáskor és terméséréskor aszály van. A fajták virága és termése ugyanúgy használható, mint az alapfajé. Többnyire 2-5 m magas, terebélyes cserje. A ’Haschberg’ fajta hatalmas virágzatokat és terméságazatot nevel, kifejezetten haszon-fajta. A ’Variegata’ fajtája sárgatarka levelű, a ’Laciniata’ fajta levele erősen tagolt, a ’Black Lace’ és ’Black Beauty’ fajta levelei bordó színűek és a virágok világos rózsaszín árnyalatúak, a ’Black Towel’ levelei bordók és a fajta ágrendszere erősen feltörő szerkezetű, oszlopos alakú. Tavasszal a virágzás idején szokta kezdetét venni a fekete levéltetű rajzás, ami megfertőzheti a virágzatokat is.

Az út mentén is megél a bodza

Rosa canina – a vadrózsa

A vadrózsa hazánkban is honos növény. Szinte minden erdőben találkozhatunk vele. Erősen tüskés, gyakran ezek horgasak. Erőteljesen növő bokrokat nevel. Virágai fehérek vagy rózsaszínek, egyszerűek. Termése a csipkebogyó, amit hazánkban hecsedlinek is hívunk. A virágszirmokból szörp és üdítő, a termésből pedig az első fagyok után lekvár készülhet. A lekvár gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő hatású, és vitaminokban is gazdag. Termése virágkötészetben is alkalmazható. A cserje nagyon hálás, szinte igénytelen, mindenhol jól fejlődik, akár 3-4 m magas és széles lehet. Erős növekedése miatt nagy térállásba ültessük. Főbb betegségei a rozsda, lisztharmat. Levéltetű, pajzstetű, atka károsíthatja.

A vadrózsa egyaránt megél az erődben és a kertekben is

Berberis vulgaris – sóskaborbolya

A cserje erdeinkben gyakran megtalálható. Tövises növény, 2-3 m magasra növekszik és terebélyes bokor válhat belőle. Az alapfaj zöld levelű, de fajtái között sok a vörös lombú: pl. ’Red Chief’, ’Carmen’. A termése piros bogyó, ami gazdag C-vitaminban és ennek köszönhetően erősen savanyú. Étvágytalanság esetében és gyomorproblémákra javasolt nyers fogyasztása.

C vitamin ajándék a sóskaborbolya

Cornus mas – húsos som

A húsos som is honos növény erdeinkben. 2-3 m magas, terebélyes cserje fejlődhet belőle. Levelei szépen erezettek, jellegzetesek. Korán virágzik, a sárga virágok tömege szép látvány. Ősszel lombja szépen színeződik. Szereti a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat és fényigényes növény. Öntözése aszályban indokolt, mivel alacsony vízellátás mellett termései aprók maradnak, vagy korán lehullnak. Az alapfaj termése piros, 1,5-3 cm hosszú és hosszúkás alakú. A termésben egy nagy csonthéjas mag van. A termés éretten finom csemege. Körte formájú termése van az ’Őszi Tűz’-nek. Sárga és mézédes fajta a ’Lutea’. Gyakran ültetett külhonos fajtái a piros termésű ’Devin’, ’Titus’, ’Jolico’, ’Reichtragende Selektion’. Magyar szelekciói a ’Szadai’ és a ’Császlói’ fajták. A termés feldolgozása kicsit nehézkes, mert a termés nem magvaváló.

Vörös termése van a Húsos somnak

Prunus spinosa – hupikék, mint a kökény

A kökény csupán 1-2 m magas, tősarjakkal terjedő tövű cserje. Szinte igénytelen, mindenféle talajon jól terem. Levele apró, szürkészöld színű. Tövises növény. Virágai tavasszal ellepik a bokrokat, nagyon látványosak nagy tömegben. A termése csonthéjas, hamvas kék színű, általában apró. A mag nagy, a terméshús többnyire kevés hozzá képest. Az első fagyok után a termés megpuhul és édessé válik, a vadállatok, madarak is szeretik. Nemesítésével ma is foglalkoznak. A virágokból készült tea has- és vizelethajtó. A bimbókból fogyást elősegítő tea készíthető. A termésből készült lekvár hasfogó hatású. a termesztésben létezik a P. sp. var. macrocarpa változat, melynek egyedei, levelei és termései is nagyobbak az alapfajnál. Termesztésben legnagyobb kártevője a szilvamoly.

Egyre gyakrabban használják sövénynek is a kökényt

Hippophae rhamnoides – homoktövis, a C vitamin bomba

Ez a cserje is honos hazánkban. Mint ahogyan azt a neve is mutatja, erősen tövises növény. Hosszú, ezüstös levelei vannak. Termésének színe a sárga valamilyen árnyalata, amely az egyedtől vagy a fajtától függ. Az egyedek között hímivarú és nőivarú egyedek találhatók, egy növényen belül ezek nem lelhetők fel. A bokrok levele, a magból préselt olaj és a termésvelő is gyógyhatású. Elsősorban immun-erősítő, de gyulladáscsökkentő és tisztító, energizáló hatása is van. A termések szedése hosszadalmas folyamat, így érdemes rá készülni. A fajták közül a hímivarúak között a ’Pollux’ a legismertebb. Egy fiú egyed 3-6 nőivarú egyedet tud beporozni. A nőivarú egyedeket több országban is nemesítik, így francia, német és orosz fajtái terjedtek el. A terméses fajták között a termésnagyságban és az érési időben vannak különbségek. Júliustól szeptember végéig érnek termései. A fajták közül a ’Csujszkaja’ és a ’Hergo’ a legkorábbi, míg a ’Leikora’ a legkésőbb termő fajta. A termés feldolgozva, hőkezelve veszít az értékes anyagaiból, pl. C-vitamin tartalmából, ezért nyersen, a magot is elrágva és –fogyasztva a legjobb hatású, illetve ha kis mennyiségekben lefagyasztjuk és a mélyhűtőből fogyasztjuk el.

A legjobb természetes C vitamin a homoktövis