Amit tavasszal érdemes ültetni: a balkon aranya

Balkonnövények Ötletek-tanácsok Dísznövények balkon terasz Kültéri növények tavasz

A balkon aranya, hivatalos nevén husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóban és Észak-Amerika déli részén honos. Innen származik például a kukorica is, ennek megfelelően az igényeik is hasonlók: a növény a napfényben gazdag helyeken díszlik a legszebben.

A kertészetek tavaszi kínálatára jellemző az egynyári és balkonnövények túlsúlya. Sok különféle szép virágú és lombú növény közül választhatunk. Az elmúlt 20 évben robbanásszerűen megnövekedett a fajtakínálat, ekkor ismerhettük meg a csüngő petúniákat (pl. Petunia Surfinia alakkör), a tarka levelű és illatos „szúnyogűzőt” (Plectranthus forsteri ’Marginatus’) és a balkon aranyának nevezett növénynemzetséget is: a Bidens-eket.

A balkon aranya, hivatalos nevén husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóban és Észak-Amerika déli részén honos. Innen származik például a kukorica is, ennek megfelelően az igényeik is hasonlók: a növény a napfényben gazdag helyeken díszlik a legszebben. Ezen kívül bőséges víz- és tápanyag-ellátást igényel. Mint minden balkonnövény, szereti a jó szerkezetű, levegős talajokat, ezért a tőzeg alapú földkeverékek, mint a muskátli-föld, megfelel számára.

Közkedvelt növény a balkonaranya

A víz- és tápanyagellátást valamilyen nedvességkötő anyaggal fokozhatjuk, ezt meghálálja. Erre alkalmasak a természetes (Alginit, zeolit) és a mesterségesen előállított anyagok is (Zeba, Stockosorb). A nagyobb méretű fajták gyökérzete erősen fejlődik, ezért a kisebb, vagy gyengébb növekedésű növényeket elnyomják. Ez a növények összeültetésénél fontos tulajdonság. A faj kicsi, erősen tagolt levelei megdörzsölve répára emlékeztetnek, a virágzatok napsütésben édes illatúak.

Az első fajták, amit forgalmaztak, erős növekedésűek voltak, és az alapfajra jellemző aranysárga, öt nyelves virágból álló fészekvirágzatokat bőségesen nevelték. Elsősorban önmagukban vagy fajtatársaikkal ültetve mutatósak, mert gyökérzetük igen erős. Gazdag tápanyag-ellátás és öntözés mellett akár 40 cm magasra növekedtek és 30-40 cm mélyre is alácsüngtek. Nem csak balkonládába, hanem ágyásba ültetett egynyári növényként is látványosak.

A nemesítők olyan fajták előállításán fáradoztak, melyek kompaktabb és kisebb növekedésűek. A mohapárnára emlékeztető formájú fajták közül az egyik legkisebb a ’Yellow Pearl’. Legfeljebb 20 cm magas, kissé terpedt növekedésű, gazdagon virágzik. A ’Pirate’s Booty’ fajta hasonlóan kompakt felépítésű, de féltelt jellegű virágzatokat nevel, viszonylag gazdagon. Kicsit erőteljesebb a ’Port Royal’ fajta, amely ugyancsak féltelt virágzatokat fejleszt. Középerős növekedésű fajok fajtáival jól kombinálható.

Másik nemesítési irányzat, hogy az eredetileg 1-2 cm átmérőjű virágzatok méretét növeljék meg. A ’Sir Francis’ kompakt növekedésű, inkább bokros, felfelé törő fajta. A fajta nem ritkul ki, az egész bokor egyenletesen rakódik be az aranysárga virágzatokkal. Az előző fajtához képest a ’Goldita’ kezdetben felfelé törő hajtásai idővel csüngeni kezdenek.

Újdonságnak számít a ’Bellamy White’, amelynek margarétára emlékeztető, fehér színű nyelves virágai vannak. A régebbi fajtákhoz hasonlóan erős növekedési eréllyel rendelkezik és gazdagon virágzik. Ugyancsak nemrég kaphatók a B. triplinervia narancssárga és piros virágú fajtái: a Hawaiian és a Kanon sorozatok. Ez utóbbiak is erős növekedésűek – de várhatóan hamarosan piacra kerülnek majd a fehér és narancs, piros virágúak közül is a tömörebb, kisebb növekedésű fajták is.