7 legjobb és letesztelt sövénynövény

Ötletek-tanácsok Sövény Kültéri növények

A sövények kertünk fontos részei: védenek a belátástól, a széltől és jó fajta választás esetén gyorsan növekszenek, könnyen karban tarthatóak, és emellett még esztétikusak is. Sokféle növény használható sövénynövénynek, ezekből most kiválasztottuk a tapasztalataink szerinti hét legjobban bevált fajtát.

Laurocerasus officinalis – babérmeggy

A babérmeggy az utóbbi húsz év nagysikerű növénye. Hosszúkás, fényes levelű, télizöld növény. Leveleit télen csak erős fagy után hullajtja le. A növény jól metszhető, de metszés nélkül virágzik is. Mediterrán származású növény és a mediterrán kertekben, vagy akár a modern kertekben is szép színfoltot ad.

Babérmeggy, mint sövény növény

Ligustrum ovalifolium – nemes fagyal

A kereklevelű vagy nemes fagyal remekül nyírható, erős növekedésű, ellenálló növény. A közhiedelemmel ellentétben rendkívül dekoratív, de a többi sövényhez hasonlóan csak öntözött viszonyok között és megfelelő tápanyagellátás mellett mutat jól. A levelei erős fagyban lehullanak télen, de legtöbbször megmaradnak a növényen az újonnan képződő levelek megjelenéséig.

Nagyon kedvelt növény a fagyal

Berberis thunbergii ’Carmen’ – japán borbolya Carmen fajtája

Ha „szúrós” növényre van szükség, hogy a madarak a macskáktól nyugtot találjanak, akkor ez az egyik legjobb választás. Kutya sem szívesen megy át a már beállt sövényen. A hajtásokon sok hármas tövis helyezkedik el, és a fajta az egyik legszebb sötétvörös színű a piacon, 2-3 m magas sövény is nevelhető belőle. Lombhullató növény.

Szintén vörös a borbolya

Photinia sp.– korallberkenye

A babérmeggyhez hasonló népszerűségű, mediterrán hangulatú cserje. A fiatal, fejlődő hajtások és levelek pirosasak, a metszetlen növényen nagy, fehér színű, bodzára emlékeztető virágzatok fejlődnek. A korallberkenye levelei télizöldek, fényesek, hosszúkásak.

Vöröses színű sövény növény a korallberkenye

Cupressocyparis leylandii – Leyland ciprus

Örökzöld fenyőféle. Gyorsan és nagyra nő minden fajtája, hamar erős és nagy sövény nevelhető belőle. Az idősebb növények jó téltűrők. A fajták többnyire szürkészöldek, a fiatal növények laza lombúak, de gyorsan besűrűsödik az ágrendszere.

Mediterrán sövény növény a ciprus

Viburnum pragense – prágai bangita

Ez a télizöld bangita legjobban nyíratlan sövényként néz ki jól. Inkább magas, mint széles bokrot nevel. Nyár elején jelennek meg az ernyőszerű, fehér virágzatai. Igazi túlélő. Félárnyékban is jól növekszik, de akkor nem túl sűrű a lombja.

Pyracantha coccinea – tűztövis

Ez a másik, viszonylag gyakran ültetett, tövises sövény-növény. Előnye, hogy a többéves fásodott részeken neveli virágait és azokból pedig színes terméseit, így jól nyírható, díszítőértékét ez nem rontja. Levele télizöld.

A tűztövis pedig narancs színfoltot visz a kertünkbe