Kreatív kerti szegélyek – akár saját kezűleg is!

Hogyan és milyen anyagból építsünk kerti szegély? Most mutatunk egy pár lehetséges megoldást erre.

Kerti szegély téglából

A tégla, mint kerti szegély egy remek választás: ez a klasszikus anyag, könnyen beszerezhető, és viszonylag olcsó. Helyezze jó szorosan egymás mellé, ne hagyjon rést a téglák között, így megakadályozhatja, hogy a gyep benője a hézagokat. A téglákat rakja homokágyba, így könnyebb tartani a vízszintes felületet és kiküszöbölni az egyenetlenségeket.

Téglaszegély

Jó tanács: Ha a talajt egy kicsit magasabbra telepítjük, mint a szegélyt, könnyebb lesz a füvet nyírni a széleknél, így szegélynyírót sem kell használnunk.

Tégla szegély átlósan

Az átlósan egymás mellé helyezett téglák azonos magasságban dominóhatást keltenek, ami a XIX. században kedvelt szegély típus volt. Ássunk egy árkot, majd öntsünk néhány centi réteg homokot, ez lesz, ami elvezeti a fölösleges esővizet, így a téglasor magassága is egyenes marad. Tegye bele az árokba a téglákat félig eldöntve, és támassza szorosan a többit egymás mellé, majd töltse ki a rést talajjal. Ha a szegély több ágyas, érdemes minden téglát ugyanabba az irányba helyezni.

Téglaszegély 2

Öntött beton szegély

Beton szegély megkönnyíti fűnyírást, könnyebben zárhatjuk le a hosszan kígyózó kanyargós utakat, ahogy a képen is látható. A váltakozó magasságú szegélyzet érdekesebbé teszi a látványt, és zökkenőmentessé válik az átmenet a lejtős, egyenetlen felületen.

Betonszegély

Terméskő szegély

Járda burkolatként és ágyások mellett szegélyként használt terméskő klasszikus megjelenést kölcsönöz, ami igen jól illeszkedik a vidéki, és falusi kertek látványába. A terméskő több színben és méretben beszerezhető, így változatosan lehet használni, virágágyások szegélyeként vagy kőrakások formájában, ami kiválóan mutat egy domboldal támaszaként. A szabálytalan alakú terméskő időtálló, biztonságos anyag a kertünk díszítésére.

Terméskő szegély

Kő szegély

A sokszínű és formájú kövek használata természetes látványt ad ágyásunk szegélyeként. A nagy többszínű kövek, kötetlen stílusban egészíti ki a tájat. Kanyargósan lerakott kerek kövek csipkés megjelenést kölcsönöz a benőtt kerti tenyere (alyssum) jóvoltából, ami kicsipkézve dekorálja a természetes szegélyt.

Natúr kőszegély

Macskakő szegély

Gránit térkő szegély koreai puszpánggal kombinálva jól körvonalazza a kert alakját. A buja növésű "Annabelle" és tölgylevelű hortenzia (hydrangea quercifolia) fehér virágzata, nagy levelei, jól ellensúlyozza a gránit köves szegély szögletes formáját és a sövény textúráját.

Macskakő szegély

Növény szegély

Ültessünk alacsony növésű növényeket, keretezzük ágyásunkat évelő kistermetű virágokkal. Amikor egy ágyásban, hosszú sorban ültetjük a sok kis virágot, látványosan szegélyezi a kertünk részét. Az alacsony növésű egyszínű, például az itt látható édes tenyere (alyssum), a veronika virág, a szappanfű (saponaria officinalis), üröm (artemisia), tűzgyöngyvirág (heuchera) vagy tatárvirág (iberis sempervirens) jól lágyítja a kemény éleket.

Növényszegély

Újrahasznosított-üvegpalack szegély

A színes üvegekből készült ágyás szegély megjelenése egy kicsit bohókás, vidékies hangulatot ad. A palackokat fejjel lefelé ültessük egymás mellé az ágyás szélére. Annak érdekében, hogy a gyep vagy a gaz ne tudjon átjutni az ágyásba, használjunk egy kb. 16-cm-es alumínium csíkot, amit a palackok mögé rejtünk közvetlen az ágyás szélére. Látványnak is jól mutat, amikor a palackon áthatoló napsugár visszaverődik a színes üvegen keresztül.

Üvegszegély