Gazdag virágzású, középmagas cserjék

Ötletek-tanácsok Kültéri növények Dísznövények

A legtöbb kertben sok virágos növény található. Az emberek nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt, különösen nagy becsben tartják a virágzó növényeket. Mindenkinek másmilyen ízlése van, így a nagyobb, de kevesebbet virágzó növényekért ugyanúgy rajonganak, mint a sok apró virágot nevelő növényekért. A cserjék között találunk olyanokat, amelyek kisebb és közepes méretű kertben is elférnek.

A számlálhatatlanul sok, hazánkban ültethető virágzó cserje közül talán a rózsalonc (Weigela) az egyik leghálásabb. Talajában nem válogat, de aszályos időszakban meghálálja az öntözést. A rózsalonc május-júniusban bontja szirmait, és másfél-két héten keresztül virágzik. Nyáron gyakran figyelhető meg szerényebb másodvirágzás a bokrokon. A fajták között magasabbak és kifejezetten alacsonyak is találhatók. ez utóbbira jó példa a ’Victoria’, melynek sötét vörös virágja, és bordó levele is van.

Rózsalonc

A fajták között találunk sárgatarka levelűt is, ennek a neve: ’Variegata’ és rózsaszín virágai vannak. A ’Lucifer’ mély bordó színű virágokat nevel a zárt felépítésű lombozat között. A ’La Printemps’ világos rózsaszín virágokat nevel, és gazdagon virágzik. A ’Candida’ és a ’Snow Flakes’ fajták virágai világító fehérek, az utóbbi tömörebb bokrot nevel és gazdagon virágzik. Az ’Eva Rathke’ fajta gazdagon virágzik, és élénk rózsaszín.

Kissé elfeledett növény a gyöngyvessző (Exochorda racemosa). A gyöngyvessző fehér virágokat nevel, amelyek viszonylag nagyok, 2-3 cm-esek, és az előző évi hajtások végén virágoznak. A növény termései is mutatósak, szépen tagoltak, 5 élő papsapkára emlékeztetnek. 150-180 cm-nél ritkán magasabb. Az E. macrantha kisebb termetű, 120-150 cm magas. A virágai szintén fehérek. Az előző fajjal együtt nagyon ellenálló, szinte bárhová ültethető. A ’The Bride’ fajta rendkívül gazdagon virágzik, általában az E. racemosa után.

Gyöngyvessző

Nagyon gazdagon virágzik a rózsák egyik vad faja, a sárgarózsa (Rosa hugonis). Ez a rózsafaj adta más fajok mellett a sárga színt a nemesített rózsáknak. A bokor sűrűn növekszik és rendkívül sok tövist fejleszt szárain. Ennél fogva jó vágatlan sövénynek, ha elegendő helyünk van a kertben. Április közepén-végén az egész növényt elfedik a kellemes színű, krém-sárga virágok. A méhek és más beporzó rovarok is kedvelik. Utóvirágzásra nem hajlamos.

Sárgarózsa

Nyár közepétől virágoznak a kékszakáll (Caryopteris) fajok. A kékszakáll viszonylag kis leveleket fejleszt, és a fiatalhajtásai is vékonyak. A termesztett fajok a C. clandonensis és C. incana, mindkettő levele és egyéb részei is jó illatúak. A fajok jó mézelő növények, ráadásul akkor, amikor viszonylag kevés növény tud nektárt és pollent biztosítani a méheknek. Gyorsan növekednek, már a első évben is meghaladják az egy métert széltében és magasságban is. A virágszínük kék, gazdagon virágoznak. A kifejezetten napos és szárazabb helyeket kedvelik.

Kékszakáll

A gyakran termesztett fajták közé tartozik a C. cl. ’Heavenly Blue’ világos, élénk kék virágzatokkal. Nagy virágokat és kompakt, alacsony bokrot nevel a C. cl. ’Grand Blue’ fajta, melynek mélykék virágai vannak. Nemesítettek sárga levelű és fehértarka/sárgatarka levelű fajtákat is, mint a ’Worcester Gold’ és a ’White Surprise’/’Summer Sorbet’ fajták.