Virágok a sziklakertben

Évszakonként más és más növények virágoznak a sziklakertekben. A sziklakerti növények többségének virága tavasszal és nyár elején nyílik ki, de természetesen nyári és őszi virágzásúak is ismertek, amelyek hazánkban is jól telelnek.

Ezek a növények általában alacsonyak, zárt lombjuk van és virágok nélkül párnás, tömött növekedésűek. Virágzás után érdemes az elnyílt részeket levágni, a tért hódító növényeket is ilyenkor célszerű visszaszorítani.

Az egyik legismertebb ezek közül a havasi gyopár, a Leontopodium alpinum. Hazánkban ez a faj védett, de fajtáit árusítják. A palánták kb. 20-25 cm magas és széles bokrokká fejlődnek, szürkésfehér színű virágzataik vannak. Az egyik legkorábbi ezek közül a ’Zugspize’, amely már május közepétől virágzik. A legnagyobb virágzata a ’Zuckerhütl’ fajtának van, a növény levelei szinte nem is látszanak a sok és nagy virágoktól.
Ő a jól ismert havasi gyopár

Az évelő tatárvirág (Iberis sempervirens) ugyancsak jellegzetes sziklakerti növény. Alacsony, sötétzöldlevelű törpecserje, a legmagasabb bokrok is csak 30-35 cm-esek. Fehér, tányérszerű virágzatának az apró virágok csipkeszerű megjelenést kölcsönöznek. Áprilistól májusig virágzik. Az Iberis aurosica ’Sweetheart’ fajta az előző fajhoz hasonlít, de a virágzat világos rózsaszín. Nyáron virágzó változat az Iberis ’Pink Ice’, amely lapos és kerek növekedésű, legfeljebb 15 cm magas.
A tatárvirág is kifejezetten sziklakerti növény

Az eredetileg kétnyáriként tartott sárgaviolából (Erysimum) nemesítették ki az évelő ’Canaries’ fajtát. Március-áprilisban virágzik. Élén sárga virágait a méhek is látogatják. A virágzatban sok sárga apró virág helyezkedik el, a lombja pedig sötétzöld.
A sárgaviola felélénkíti a sok fehéz virágot

A zergevirág (Doronicum orientale) alapfajként 40-60 cm magas szárakon neveli sárga, áprilistól díszítő fészkes virágzatait. A ’Leonardo Compact’ fajta alacsony, csupán 25 cm magasra növekszik. Virágai napsárgák, a margarétára emlékeztetnek.
A zergevirág is sárgás színben pompázik. Ez lehet a sziklakert egyik éke.

A pázsitviola (Aubrieta) sziklakertben és szegélynövényként ismert, bőven virágzó növény. Szőnyegszerűen fedi a talajt, gyorsan terjeszkedik. A virágokat szívesen látogatják a rovarok. A mai fajták élénk virágszínűek: a kék és lila színekben pompáznak, április-májusban virágoznak. A ’Chianti’ fajta domináns, kék virágainak közepe fehér színű, feltűnő.
Mint egy lila szőnyeg. Ez a pázsitviola!

Az évelő ikravirág (Arabis caucasica) legfeljebb 15 cm magas növény. A hajtások ennél a fajnál is sűrűn fedik a talajt. A fajták között fehér és rózsaszín virágszínűek találhatók, április-májusban díszítenek. A levelei gyakran hamvasak vagy szürkés színűek, nyáron is díszítenek. Újdonságnak számít a sárgás színű ’Pixie Cream’.
Pici és szerény az ikravirág.

A sziklai ternye (Alyssum saxatile) párnás növekedésű évelő. Világító sárga virágai édes illatúak, márciustól akár májusig is nyílhatnak. A modern fajták csak 15 cm magasak, mint pl. a ’Goldkugel’ és a ’Summmit Golden Yellow’.
Egy másik sárga folt: a ternye

A kökörcsinek hazánkban védettek. A leánykökörcsin (Pulsatilla vulgaris) ez egyik leggyakrabban termesztett faj, a fajták között fehér, borvörös és kék/lila virágúakat találunk. Mára telt virágú fajtákat is nemesítettek. Gyakran öntözve a magvai kicsíráznak, és tekintélyes méretű helyet képesek elfoglalni.
Ezt szinte mindenki ismeri: a leánykökörcsin. Ez is top sziklakerti növény.

Az Acis nemzetség a száraz termőhelyeken él. A leveleik keskenyebbek, a virágok ennél a nemzetségnél is bókolók. Az ismertebb A. autumnalis augusztusban kezd virágozni, főleg Ny-Európában kedvelt sziklakerti növény. A virágzati száron legalább 4-5 virág nyílik. A növény 20-25 cm magasra növekszik. Nem minden Acis faj télálló, pl. az A. trichophylla faj védett helyen, csak takarással vészeli át a fagyosabb teleinket.