Kerti díszítőelemek

Ötletek-tanácsok Kertépítés házilag kertépítés lépései

A térelválasztók, térrácsok kerti térrendszerbe iktatott telepítésének elsődleges funkciója, hogy a különböző rendeltetésű kerti terek elválasztását, osztását, tagolását határozott kontúrú és rajzolatú felületeikkel elősegítsék, illetve megvalósítsák.

térelhatároló rács Alkalmasak továbbá a kerti képnek olyan előnytelen, megjelenésében zavaró hatású részének kitakarására, amelyet nem kívánunk a látogató számára megmutatni.

A térelválasztókat elsősorban intim terek kialakítására használjuk, de a szomszéd falát vagy más, elrejteni kívánt, már adott kialakítású épületeket, kerti elemeket is elrejthetünk mögöttük. Az előbbire lehet példa pl. a terasz növényesítése, vagy a kertben a lodzsák, pavilonok növényekkel való beültetése. Sokszor kutak, szeméttárolók, kerti szerszámos kamra, komposzt vagy a szomszéd nagyméretű falának takarása a cél velük.
Ezeket az elemeket kiválóan lehet alkalmazni hosszúkás és keskeny kertek tagolására is, mivel helytakarékosak és látványosak is egyben. 

A térrácsok formai kialakításánál, anyagminőségének megválasztásánál törekedni kell az építészeti környezettel, stílussal, hangulattal való harmónia megteremtésére. A különböző magasságú, áttörtségű elemek kiválóan kombinálhatók, így változatos térfalak kialakítására van lehetőség. Egyes kerttípusokban, pl. a hagyományos mediterrán kertekben szinte kötelező elemek a pergolák, amelyek futó és kapaszkodó növényekkel való beültetésével sétálóutak, pihenőhelyek intim terét alakíthatjuk ki. Kiváló növények erre a célra a borostyánok (Hedera), a loncok (Lonicera), az iszalagok (Clematis).
A térrácsok magassági méretének megválasztásánál célszerű figyelembe venni, hogy a kertben/teraszon ülve tartózkodók, vagy a sétálók számára kívánjuk a teret osztani vagy tagolni. Ennek megfelelően az ülő ember horizontszintje (kb. 1,15 m) fölé emelten, illetve az álló ember horizontmagasságát (kb. 1,6 m) meghaladóan kell a fal magasságát megválasztani. A magassági méretek megválasztását a terep domborzati, lejtési viszonyaiból adódó átlátási körülmények is befolyásolhatják. Pl. egyenletes terepen elég ezekkel a magasságokkal tervezni, viszont ha a takarni kívánt terasz lejtős területen helyezkedik el, vagy a kerti pihenő egy kisebb domboldal alján van, akkor magasabb térelválasztókkal kell tervezni.
A térelválasztót tömör anyagból is kialakíthatjuk, erre is számtalan megoldás létezik. A kertben elsősorban a növényekkel befuttatott áttört, vagy a tömör, fából készült megoldások a célravezetők és természetes hatásúak.
Mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a térelválasztó elemek mellett az emberek kényelmesen elférjenek, ha mellettük közlekedésre is szükség van, illetve a fenntartásukhoz szükséges hely is rendelkezésre álljon.

A már alapzattal rendelkező kertészek (terasz, erkély) tagolására mobilis, növénnyel beültetett, vagy magában használt térelválasztók alkalmazhatók. A kert tagolására rögzített rácsok, pergolák, növényfuttatók, rózsakapuk is alkalmasak. Ezek építésénél ügyelni kell a tartósságra, valamint arra, hogy elég stabilak legyenek ahhoz, hogy a nagy súlyú növényeket megtartsák.

A térrácsok formai kialakításánál, anyagminőségének megválasztásánál törekedni kell az építészeti környezettel, stílussal, hangulattal való harmónia megteremtésére. A különböző magasságú, áttörtségű elemek kiválóan kombinálhatók, így változatos térfalak kialakítására van lehetőség. A térrácsok magassági méretének megválasztásánál célszerű figyelembe venni, hogy a kertben/teraszon ülve tartózkodók, vagy a sétálók számára kívánjuk a teret osztani vagy tagolni. Ennek megfelelően az ülő ember horizontszintje (kb. 1,15 m) fölé emelten, illetve az álló ember horizontmagasságát (kb. 1,6 m) meghaladóan kell a fal magasságát megválasztani. A magassági méretek megválasztását a terep domborzati, lejtési viszonyaiból adódó átlátási körülmények is befolyásolhatják.